Vymýšlet každý den svačinu do práce i do školy pro vaše dítě může být horor. Zvlášť, když na konci dne vždy usoudíte, že nejsnazší bude onen slavný český „lepeňák”. O jaký pokrm jde a proč mu dát jednou provždy sbohem? To vám povíme v dnešním článku.
Tradiční české „lepeňáky" jsou kus rozpůleného rohlíku nebo dva plátky chleba, namazané máslem či margarínem a proložené pár plátky salámu nebo sýra. V lepším případě ještě do svačinového boxu přidáte rajče, salát nebo jablko. Tento typ svačiny ale po čase jednoznačně omrzí – a navíc má i další chyby.
Jedním z hlavních problémů „lepeňáků" je jejich výživová nedostatečnost. Na první pohled se zdá, že svačina obsahuje všechny potřebné látky, opak ale může být pravdou. Obložené rohlíky se velmi rychle sní – záhy přichází hlad.
Použité pečivo navíc obvykle příliš výživových látek neobsahuje. Výjimku tvoří pečivo celozrnné, to ale spousta lidí buďto nekupuje kvůli jeho vyšší ceně, anebo jej zaměňuje za pečivo tmavé, které ale nutně nemusí být zdravější.
Snad ještě horší variantou je každodenní kupování svačin v samoobsluhách, automatech nebo školních bufetech. Jen málokdy si dítě koupí opravdu zdravé jídlo a ceny zde jsou navíc mnohdy více než přemrštěné. Pokud si vaše ratolest vydělává peníze sama, klidně jí tento luxus dopřejte. Je-li však dítě menší, dbejte spíše na kvalitní svačiny.
Svačina ze školního automatu se může vyšplhat i ke sto korunám, obsahuje totiž například:
Jistě si domyslíte, že tato kombinace rozhodně nezasytí po celou dobu strávenou ve škole. Dohromady svačina z automatu vyjde na zhruba 110 korun denně, což činí odhadem 2 500 Kč měsíčně. A to už je celkem vysoká suma, nemyslíte?
Ideální variantou je domácí svačina, kterou vyrobíte rychle a levně. Bonusem je obsah živin a dalších prospěšných látek. Navíc máte složení stravy ve svých rukou.
Možná jste se zarazili u slova chipsy, není se ale čeho bát. Jedná se o plátky syrových brambor opečených v troubě, které můžete opéct na sucho nebo pokapané olejem. Celková cena svačiny je velmi nízká a při přípravě většího množství si ji můžete dopřát i další den.
Oškrábané brambory nakrájejte na tenké plátky, rozložte rovnoměrně na plech a vložte do trouby na 200 °C. Můžete je pokapat olejem a okořenit, skvěle chutnají i bez přidaných ochucovadel. Pečte, dokud se nezačnou nafukovat, nebo je občas propíchněte.
Mezitím si nakrájejte zeleninu, kterou můžete dochutit olejem či octem. Pokud ji máte radši syrovou, nemusíte se dochucením trápit. Nakonec salát s hotovými chipsy uložte do svačinového boxu. A originální posilnění je na světě!
Dáváte-li dítěti domácí svačinu, dejte si záležet na způsobu zabalení. Nejen příprava je totiž důležitá. Představte si, že vaše dítko vytáhne rozžmoulané jídlo z igelitového pytlíku. Tato varianta je nejen neekologická, ale pro potraviny také nevhodná.
Ideálním řešením jsou svačinové boxy, které udrží tvar jídla a nehrozí zde katastrofa v podobě rozmačkaného banánu uvnitř batohu.
V chladných dnech se často nehodí nalít do lahve obyčejnou vodu, po ránu více potěší šálek horkého čaje nebo čokolády. Někdy však není dost času si během shonu a ranních povinností nápoj v klidu vypít. Proto si ho vezměte s sebou.
K pohodlnému přenášení nápojů mohou sloužit různé typy termohrnků, které se hodí obzvláště v prvních pár hodinách všedního dne. Druhou možností jsou pak zpravidla větší termosky, ve kterých nápoj díky většímu objemu vydrží i déle. Aktuálně můžete koupit třeba nerezovou termosku z prodejen Globus, a to až do 8. 9. v akční ceně 179,90 Kč.
Jídlo bude vypadat lépe, když si s jeho přípravou dáte chvíli práci. Na zeleninu či ovoce vyzkoušejte třeba vykrajovátka. Jejich různé druhy z odlišných materiálů pořídíte v obchodech Tescoma. Bývají často ve slevě, proto si cenu produktů nezapomeňte ohlídat na našich stránkách Kupi.cz.