Co se stane, když sníte plesnivou potravinu z lednice? Jak vydezinfikovat lednici

Plíseň snáze napadá měkké potraviny. Canva

Někdy se to zkrátka stane. Zapomenete, že jste si před týdnem rozdělali salám, odkryjete obal a co nenajdete – plíseň! Jistě, okamžitě ho vyhodíte do koše, ale ani to mnohdy nestačí, tzv. spory plísně už mohou být přestěhované i na jiných potravinách.

Přečtěte si také

Sezóna ředkviček je tady! Vyzkoušejte netradiční recepty a doplňte vitamíny

Plísně mohou ohrozit váš život

Ať je plíseň rozlezlá na malém nebo velkém kusu jídla, vždy se jedná o problém. Do vzduchu totiž uvolňuje tzv. spory, tedy své rozmnožovací částečky. Nemůžete je zahlédnout pouhým okem, ale jsou tam a komplikují dýchání i vyvolávají alergie.

Pokud navíc omylem plesnivou potravinu sníte, koledujete si o mnohem závažnější potíže. Po požití mykotoxinů dochází k nevolnostem, zvracení, průjmům a silným bolestem hlavy. Vše závisí na fyzické kondici a věku dotyčné osoby, ale také druhu plísně.

Plísně se šíří rychle. Canva

Plísni chutnají měkké potraviny

Plíseň se vyloženě vyžívá v měkkých potravinách. Pro svůj růst totiž potřebuje právě měkké a vlhké prostředí. Prorůst skrze jogurt je pro ni tedy hotovou pohádkou.

Kde se plíseň často objevuje?

  • Marmelády, džemy, majonézy a tatarské omáčky
  • Uzeniny
  • Mléčné výrobky v tekuté formě
  • Měkké ovoce a zelenina (jahody či rajčata)
  • Tavené sýry

Toto je výčet měkkých potravin, kde plísně hodují nejčastěji. Druhou oblíbenou lokalitou jsou pak pokrmy, kde výrobce nepoužil žádné konzervanty. Takové pochoutky jsou zdravější, ale musíte je okamžitě sníst.

Pozor na výjimky

Výjimku samozřejmě tvoří plísňové sýry, jejichž plísně jsou pro zdraví neškodné, ba dokonce prospěšné. Nazývají se ušlechtilé plísně a jejich využití najdete i během výroby penicilinu, japonského saké, sójových omáček nebo octu. Tyto plísně žijí v takových podmínkách, kde by škodlivé plísně se svými mykotoxiny nepřežily. Konzumace zmíněních potravin se tedy nemusíte obávat.

Některé plísně jsou prospěšné, jiné nebezpečné. Canva

Čas na likvidaci

Protože už víte, že plíseň se přenáší i vzduchem, znamená to jediné: mohla napadnout všechny nezakryté potraviny ve vaší ledničce.

Připravte si

  • Teplou vodu se saponátem
  • Čisté hadříky

Jak na očistu?

Zbavte se potravin

Nejprve z lednice vyjměte všechny potraviny. Ty plesnivé okamžitě vyhoďte. Pak zkontrolujte ostatní jídlo. Důležité je, aby bylo zakryté. V neprodyšném obalu, ve svačinovém boxíku, v míse s víčkem, v zavařovací sklenici… zkrátka v čemkoli, kam volně neproudí vzduch. Ostatní potraviny vám doporučujeme vyhodit.

Malá výhra pro vás

Plísně mají všeobecně problém napadnout tvrdé potraviny. Pokud tedy ve své lednici skladujete například jablka, čerstvě utržené salátové okurky a jiné tvrdé pochutiny, můžete si je ponechat. Pečlivě je omyjte a zkontrolujte strukturu slupky.

Vymyjte lednici

Pokud je to možné, vyndejte všechny poličky a šuplíky. Pečlivě je omyjte ve dřezu pod proudem horké vody a saponátem. Vnitřek ledničky vymyjte, klidně několikrát. Nevynechte žádnou část, protože ta by se mohla stát osudnou dalším potravinám i vašemu zdraví.

Konečné úpravy

Vše pečlivě vysušte a navraťte zpět do ledničky. Než začnete vracet dovnitř i potraviny, zadržíme vás. Otřete veškeré lahvičky a nádobky, které mohou být plísněmi poseté. Až poté potraviny vraťte zpátky.

Tip: Odborníci doporučují chladničku umýt jednou za měsíc zevnitř buď roztokem Sava, nebo vodou s octem. Vhodná je i voda s přídavkem jedlé sody, která ji změkčí a má alkalické vlastnosti, čímž odstraní nečistoty. Pokud i po vyčištění lednice bojujete se zápachem, doporučuje se dát dovnitř několik plátků citronů, misku s octem nebo jedlou sodou.

Rada na závěr

Aby se situace příště neopakovala, zjistěte si, jak se které potraviny mají uchovávat, a důležité je také dodržovat data spotřeby. Ideální je, když vaše lednička nepraská ve švech. Pak snáze udržíte přehled o tom, co je prošlé a co nikoli.