Ať už patříte k nadšeným houbařům, nebo nepoznáte hříbek od prašivky a kupujete je v obchodech, houby a zdraví prospěšné látky obsažené v nich, si můžete dopřát v každém případě.
Houby jsou bohaté na minerály a vitamíny, neobsahují skoro žádné kalorie, pomáhají ke snižování krevního tlaku a podporují imunitu.
Skvělá možnost rychle připravené, vynikající a navíc dietní večeře.
Nejdříve na pánvi osmahneme cca 150 g hub nakrájených na plátky. Poté dusíme do změknutí a následně osolíme a opepříme. K houbám přilijeme 3 rozkvedlaná vejce, promícháme s houbami a omeletu 2 až 3 minuty smažíme.
Společně s vajíčky můžete přidat i čerstvé bylinky, aby omeleta nejen skvěle chutnala, ale i vypadala.
Rádi si doma připravujete saláty? Pak tenhle z hlívy rozhodně musíte zkusit. Proč z hlívy? Je dostupná celoročně v obchodech, takže recept využijete třeba i v zimě.
Na pánvi s olivovým olejem osmahneme 300 g pokrájené Hlívy ústřičné a 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky. Restujeme do změknutí, osolíme a opepříme. Poté přidáme jednu mrkev a dva řapíky celeru nastrouhané na plátky.
Opékejte 5 minut a přisypejte libovolné čerstvé bylinky a nakrájenou jarní cibulku. Na salát můžete použít klasickou salátovou zálivku, ale chuť hub lépe vynikne bez ní.
Co takhle do klasických karbanátků přimíchat pár hub?
200 g nakrájených hub na menší kousky smícháme v míse s půl kilem mletého hovězího masa. Přidáme 2 žloutky, lžíci plnotučné hořčice, nadrobno nasekanou šalotku, majoránku a oregano. Poté osolíme, opepříme a ze směsi vytvarujeme karbanátky, které následně vyskládáme na plech s pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Podávejte s pečenými bramborami nebo jen s dobrým chlebem.
Dost bylo vajíčkové či rybí pomazánky. Takhle houbová vás mile překvapí a věřte, že ji nepřipravíte pouze jednou.
Čtyři hrsti sušených hub předem ponoříme asi na hodinu do vody, následně scedíme a necháme okapat. Nakrájíme najemno jednu větší cibuli a osmahneme ji na pánvi. Přidáme k ní houby, sůl a pepř, kmín, trochu vody a necháme podusit.
Poté co se voda vypaří rozmícháme houby se 3 - 4 kostičkami taveného sýra a ještě za tepla pomazánku namažeme na osmažené plátky chleba.
Klasický tatarák z mletého masa, nebo tatarák z lososa zná a jedl asi každý. Ale věděli jste, že je vynikající i houbový tatarák?
Do hrnce dáme olej a 500g na jemno nakrájené různé druhy hub. Osolíme, přidáme lžičku drceného kmínu, promícháme a lehce osmahneme. Poté podlijeme vodou, řádně směs podusíme a následně z ní za stálého míchání odpaříme všechnu vodu.
Dušenou směs hub necháme vychladnout a mezitím si připravíme topinky, které potřeme česnekem. Do vychladlé směsi vmícháme žloutek, lžičku červené papriky, dvě lžíce kečupu, pepř a tatarák je hotov.
Také už se vám sbíhají sliny? Tak popadněte košíky a hurá do lesa!