Pepř rozhodně není jen obyčejné koření do jídel – pomáhá spalovat tuky a zažene únavu

Kolik znáte druhů pepře a kolik jste jich ochutnali? A víte, na co se používají? Couleur / Pixabay

Většina z nás považuje pepř za všední koření, které je součástí vybavení téměř každé kuchyně. V jejích zásuvkách zpravidla najdeme ten černý, a to buď ve formě kuliček nebo mletý. Variant tohoto zázraku je však mnohem víc. Znáte je? A víte, co tato přísada dělá s naším tělem?

Přečtěte si také

Hurá za zvířátky! Zoo lákají na snížené vstupné i nové přírůstky
Hurá za zvířátky! Zoo lákají na snížené vstupné i nové přírůstky

Pepř na zdraví

Pokud jste dodnes považovali pepř za zcela jednoduchou surovinu, zbystřete – nese v sobě totiž hned několik vlastností, které pozitivně působí na náš organismus. Které to jsou?

  1. Zrychluje metabolismus (pomáhá s hubnutím)
  2. Působí proti nadýmání a zlepšuje trávení
  3. Funguje coby přírodní afrodiziakum
  4. Jeho antibakteriální a antivirové vlastnosti pomáhají při prevenci nemocí
  5. Působí proti bolesti
  6. Pomáhá při únavě (stimuluje – zvyšuje i činnost srdce)

Pozor si ovšem dejte na jeho nadměrnou konzumaci, při níž se stává spíše nepřítelem – zvyšuje krevní tlak a může i blokovat moč.

Ochutnejte různé druhy pepře – a to ideálně v pokrmech za výhodnou cenu. Kupi.cz vám s tím pomůže Enotovyj / Pixabay

Čtyři druhy pepře

Možná pro vás bude novinkou, že, podobně jako olivy, i barevné odrůdy pepře jsou vlastně stejným plodem jedné rostliny (nejznámější je pepřovník černý). Způsob zpracování jim ovšem dává charakteristické vlastnosti i barvu. 

1. Černý pepř 

  • Získává se dosušením zralých bobulí na slunci, kde slupka získá tmavou barvu. Nejčastěji se používá na maso, luštěniny či do polévek a hojně se s ním pracuje i v asijské kuchyni.
  • V kombinaci s kurkumou (pokud nepoužijete přímo směs koření kari) dokáže zajistit její správné strávení.

2. Bílý pepř 

  • Je zralým plodem pepřovníku, přičemž slupka se po namočení oloupe a plod se suší. Nejčastěji se používá do světlých omáček, na ryby či k sýrům.
  • Má však specifickou chuť, která někomu připadá až zatuchlá.

3. Červený pepř 

  • Též se jedná o zralé plody, v tomto případě jsou nicméně naloženy do nálevu.
  • Využívá se často do marinád či na grilování.

4. Zelený pepř 

  • Jde o nezralé plody, které se rychle usuší při vysokých teplotách a poté buď zamrazí nebo naloží do nálevu.
  • Využití je nejčastěji v kombinaci se steaky či paštikami.
  • Je jistě zajímavostí, že v tomto druhu pepře byly zjištěny dvě nové fenolické látky, které v jiných druzích obsaženy nejsou. Jeho působnost na zdraví je tedy lehce odlišná.

Pořiďte si ho ve stylovém provedení, které nesmí chybět v žádné kuchyni

Co jste o něm možná nevěděli

Můžete se setkat také s více cizokrajnými druhy, z nichž mezi nejznámější patří ten kajenský. Ten však ve skutečnosti pepřem vůbec není – jedná se o velmi pálivé chilli papričky. Omyl vznikl neobratným překladem z angličtiny, která pro papričku i pepř používá stejný výraz.

Kajenský pepř a dieta

Studie z roku 2014 potvrdila, že lidé, kteří konzumovali kajenský pepř u každého jídla, pociťovali sytost rychleji již z menšího množství a měli menší chutě na různé laskominy. Za tuto vlastnost ovšem nemůže pepř jako takový, ale kapsaicin, který obsahuje každá pálivá paprika

Zdravé benefity pepře se skrývají za jeho pálivou povahou. I v tom mu jsou chilli papričky podobné Free-Photos / Pixabay

Jak si ho udržet čerstvý?

Nejlepším způsobem jsou vzduchotěsné nádoby umístěné na stinném a suchém místě. Pokud vám bobule zešednou, pak životnost pepře již vypršela. Zatímco kuličky vám správně uskladněné vydrží i několik let, mletý pepř zvládne maximálně 3 měsíce.

Koření vždy přehledně a po ruce!

Zjistěte si kvalitu pepře

Chcete si užít opravdu kvalitního pepře? Zatímco u jeho kuliček lze kvalitu odhadnout celkem obstojně, u mletého je to krapet komplikovanější. U kuliček se soustřeďte na jejich velikost a váhu. Čím jsou větší a těžší, tím se jedná o kvalitnější produkt. A na ten mletý zkuste jednoduchý test – nasypte jej do sklenice s vodou. Pokud prášek klesne, jedná se o pepř z nekvalitních bobulí.

Správné skladování je základ. S ním vám totiž koření může vydržet opravdu dlouho ka_re / Pixabay

Buďte připraveni a pohlídejte si cenu

Pokud jste milovníky pepřových lahůdek, je vhodné si na kvalitu počkat. Spolu s Kupi.cz ji máte možnost získat v akčních cenách. Vše najdete pohodlně na jednom místě a o slevách můžete být vždy včas informováni. Skvělá chuť jídla a vaše zdraví, ale i obsah vaší peněženky za to rozhodně stojí.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz