Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

S lahůdkovým droždím vám těsto nevykyne. Pokrmům však dodá perfektní chuť

S lahůdkovým droždím vám těsto nevykyne. Pokrmům však dodá perfektní chuť

Máte rádi pomazánku z droždí nebo polévku z nich? Že ne?! Tak to jste asi ještě nevyzkoušeli to lahůdkové! Jedná se sice také o droždí, ale je úplně jiné. Takové oříškovo-sýrové chuti, prostě lahůdkové! Do svého jídelníčku ho velmi často zařazují vegani, kde skutečně chutí nahrazuje sýr. Jsem si naprosto jistá, že jej ocení i ti, kteří nedají na maso dopustit. Lahůdkové droždí dokáže totiž příjemně ozvláštnit klidně masovou omáčku!

Přečtěte si také

Dětské výrobky jsou v Česku dražší. Kde nakoupíte levněji?
Dětské výrobky jsou v Česku dražší. Kde nakoupíte levněji?

Co to je lahůdkové droždí?

Lahůdkové droždí, anebo také Tebi kvasnice, mají mnoho společného s klasickým droždím. Ostatně způsob jejich výroby se liší jen v maličkostech. Oba druhy droždí sdílejí stejný kmen kvasinek, kterému se říká Saccharomyces Cervisiae, anebo chcete-li, Kvasinka pivní.

Zde však jejich společná cesta končí. Zatímco u klasických kvasnic je důležité, aby byly aktivní a umožnily těstu nakynout, u lahůdkového droždí toto však žádoucí není. A právě proto se kvasinky při výrobním procesu deaktivují tím, že se suší při vyšších teplotách do jemných vloček připomínající strouhanku.

Teploty při sušení nejsou však příliš vysoké, pouze mírně nad 40 °C, cílem je totiž deaktivovat kvasinky, nikoli však zahubit vitamíny a minerály, které obsahují. 

To mimo jiné tedy znamená, že z nich žádný moučník neupečete.

S lepkem a bez lepku

V této fázi bychom mohli lahůdkové droždí rozdělit ještě na bezlepkové a s lepkem, respektive se sladem. Pro zajímavější chuť se totiž do lahůdkového droždí přidává ještě výtažek sladu, což z něj dělá, bohužel pro celiaky, problémovou potravinu. Naštěstí ještě existuje lahůdkové droždí bez sladu, které je jemnější a není tolik chuťově výrazné.

150 gramů lahůdkového droždí pro vás bude možná brzy málo

Jaké vitamíny a minerály lahůdkové droždí obsahuje?

Neaktivní droždí je bohaté na vitamíny skupiny B, po „béčku“ ostatně i příjemně voní a chutná. Originální lahůdkové droždí však neobsahuje vitamín B12, nicméně někteří výrobci jej o tento vitamín dodatečně obohacují.

Ve stopovém množství obsahuje také zinek, selen, mangan či molybden. Kromě toho, že obsahuje vitamíny, v lahůdkovém droždí najdete také kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, což ocení zejména vegani, pro které je obtížnější ze stravy získat všech devět esenciálních aminokyselin.

Kromě vitamínů, minerálů a esenciálních aminokyselin však lahůdkové droždí obsahuje také aminokyseliny neesenciální, a to včetně kyseliny glutamové (gluatamin). Neděste se však přidaného glutamátu! Zde se vyskytuje zcela přirozeně, stejně tak, jako v lidském těle či mateřském mléce. Proto je naše chuťové pohárky tak milují!

S lahůdkovým droždím to raději nepřehánějte

I když lahůdkové droždí příjemně voní a je považováno za zdravé, s jeho konzumací bychom to neměli přehánět a spíše jeho spotřebu omezit pouze na dochucování pokrmů. Nadměrná konzumace lahůdkového droždí může mít totiž na naše zdraví negativní vedlejší účinky.

Lahůdkové droždí je bohaté na vlákninu a v jedné polévkové lžíci je tak přibližně 2,5 gramů vlákniny, což není zrovna málo. Ačkoli je zdraví prospěšné ve stravě přijímat potraviny bohaté na vlákninu, její nadměrná konzumace, zvláště pokud na ni nejste zvyklí, může způsobit křeče v břiše, nadýmání, ba dokonce průjem. I když je lahůdkové droždí velice chutné a nejraději byste si do jídla přisypali půl sáčku, dávkujte raději s mírou a nezapomínejte ani na dostatečný přísun tekutin.

Kam lahůdkové droždí použít?

Kamkoli chcete! Třeba na takové pokrmy, které byste posypali sýrem (použití lahůdkového droždí současně se sýrem se však nevylučuje), jen tak na chleba s máslem, do pomazánek, k výrobě veganského „sýru“. Někdo dokonce používá lahůdkové droždí jako částečnou náhradu soli. Není sice slané, ale jídlu dodá přesně to, co mu chybí a možná nebudete mít tak silnou potřebu solit.

Výtečně lahůdkové droždí chutná i jen tak posypané na chlebu

Jako vaše tajná ingredience

Mějte lahůdkové droždí jako svou tajnou ingredienci na ty chvíle, když nebudete přesně vědět, co jídlu chybí. Ale pozor! Lahůdkové droždí je silně návykové a možná vám ten 150 gramový pytlík nebude za chvíli stačit a budete se dívat po něčem větším. Dobrá zpráva! Toto není žádný problém, běžně dá se kupit i v balení po jednom či pěti kilech.