Skladování domácí úrody je každoroční záležitost. Děláte to však správně? Víte, jak dané produkty uložit, aby vám vydržely co nejdéle? Někdy se dokonce dočkáte úschovy přes celou zimu až do jara!
Rozhodně se nevyplatí tento úkon odmávnout rukou se slovy, že ono to nějak vydrží. Úroda vám zabrala čas a spolkla i nějaký ten peníz. Když jste se konečně dočkali a ta námaha přinesla ovoce, měli byste si vyhrát právě s uskladněním. Nenechte své plodiny uhnít pro svou nedbalost!
Sladování brambor má hned několik podmínek a není to tedy tak snadné, jak se na první pohled může zdát.
Jakmile brambory začnou klíčit, je zle. Mnoho lidí klíčky uláme a brambory následně zkonzumuje. Pokud pod klíčkem nejsou další zelené části, je to v pořádku. Pokud to však dále neřešíte, riskujete své zdraví! Bramborové klíčky jsou jedovaté.
Dejte si záležet a brambory pečlivě přeberte. Ať už ty z obchodu, vlastního políčka nebo od známých. Každou bramboru, která je naseknutá, nějak poničená nebo dokonce mokrá, dejte stranou. Nejlépe, když je zkonzumujete okamžitě.
Brambory mají rády chladno a tmu. Ve tmě nenaklíčí, což je dobře. Ideálním místem je dobře větraný sklep. Před každým uložením brambor byste ho měli vysířit. Brambory vyndejte z jakýchkoli neprodyšných pytlů. Ideální jsou typické přepravky na pečivo, které v sobě mají dostatek otvorů.
Skladování vajec je velmi prosté. A přesto vám vejce vydrží až 8 měsíců!
Než se pustíte do akce, zjistěte stáří vajec. Je dobré uchovávat jen čerstvá vejce. Ty starší spotřebujte co nejdříve. Postup je snadný. Do vysoké průhledné nádoby nalijte vodu a vložte vajíčko.
Nejsnazší varianta je použití velké zavařovací sklenice a pšenice. Na dno sklenice nasypte trochu pšenice, aby se vejce nedotýkalo dna, pak vložte vejce, zasypte, přidejte další. Dokud nenaplníte sklenici. Pak je uložte v temnu a chladu.
Mrkev je na uskladnění nenáročná a vydrží vám takto až půl roku! Tedy za předpokladu, že máte sklep. V opačném případě vám pomůže lednička, ale doba úschovy jsou pouhé tři týdny.
Skladování jablek je o něco snazší. Přesto existuje několik zásad, který byste měli dodržet.
Cibule je na uskladnění nejméně náročná. Stačí jí suché, temné a chladnější místo. Cibuli nevadí ani mrazy, ale z důvodu vysoké vlhkosti není vhodné ukládat ji do sklepa. Pokud máte v bytě relativní sucho, jen cibuli vezměte a položte ji například do bedýnky ve spíži.
Tip: super bedýnky si můžete zdarma odnést i ze suprermarketů, které je likvidují. Stačí se jen zeptat obsluhy ve vašem oblíbeném obchodě a hned máte o skladovací prostor postaráno. Dovozci totiž ovoce a zeleninu běžně vozí v dřevěných bednách, které obchody nerecyklují.