Neplaťte za bělení zubů. Tyto vychytávky vám je vybělí za pár korun

Neplaťte za bělení zubů – tyto vychytávky vám je vybělí za pár korun. Canva

Toužíte po krásném, perleťovém úsměvu? Než dáte tisíce za bělení zubů u odborníka, zkuste tyto domácí prostředky. Neobsahují žádné chemikálie, jsou šetrné, přírodní a nezruinují vaši peněženku.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Životní styl, věk a přirozený pigment mohou za to, že naše zuby nejsou krásně bílé i přes pravidelné a pečlivé čištění. Udržet zářivý úsměv může vyjít na spoustu peněz, a chemikálie navíc ničí zubní sklovinu. Existuje ovšem několik přírodních prostředků, které vám zuby šetrně vybělí a ušetří peníze i čas. Jaké to třeba jsou?

Jak si levně a přírodně bělit zuby?

Jedlá soda jako jemný brousek

Jedlá soda je velmi populární coby čisticí prostředek do domácnosti – představuje základ bělidel a díky své struktuře působí jako jemný brousek, který vaše zuby perfektně zbaví nečistot, takže budou ihned po vyčištění bělejší.

Na druhou stranu je však velmi agresivní, takže ji nepoužívejte častěji než jednou týdně – mohla by vám poškodit sklovinu.

Jedlá soda pro bělejší zuby. Canva

Banánová slupka na vyčištění

Originální využití banánové slupky? Čistěte si zuby její bílou stranou alespoň dvě minuty – při každodenním opakování uvidíte výsledek velmi brzy. Slupka totiž obsahuje minerály jako hořčík, draslík či mangan, které se do zubů absorbují a vybělí je.

Kokosový olej zuby účinně bělí

Zázračný kokosový olej se hodí snad úplně na všechno – pomůže zničeným vlasům, nehtům, pokožce, ale hlavně velmi účinně bělí zuby, tlumí záněty dásní a zubů a má dezinfekční účinky. Naneste jeho menší množství na kartáček a zuby si jím klasicky vyčistěte.

Jak si doma vybělit zuby? Co třeba kokosovým olejem! Canva

Jablečný ocet odstraní skvrny

Jablečný ocet účinně odstraňuje i velmi odolné skvrny na zubech, jako jsou například ty od kávy či nikotinu. Musíte však být trpěliví – zuby je jím potřeba čistit každý den po dobu alespoň jednoho měsíce.

Podobně jako jedlá soda navíc může oslabit zubní sklovinu, po jeho použití je proto nezbyté ústa pečlivě vypláchnout a vyčistit si zuby i normální pastou.

Co jíst pro ještě bělejší zuby?

  • Jahody – pomocí kyseliny jablečné spolehlivě odstraní zabarvení chrupu.
  • Křupavé ovoce a zeleninu, jako jsou třeba jablka, hrušky, mrkev či celer.
  • Veškerou listovou a tmavě zelenou zeleninu, především salát, špenát, kapustu či brokolici.
  • Sýry, mléko a jogurty – jejich konzumace posiluje dásně a zuby, jelikož jsou plné vápníku.
  • Semínka a ořechy – dovedou dobře odstranit nečistoty ulpívající na zubech.
I jahody bělí zuby. Canva

Jaké potraviny a nápoje naopak mohou za žloutnutí zubů?

Někdo se se špatnou sklovinou narodí, někomu zuby zežloutnou po kouření a někdo si pouze až příliš často dopřává nevhodné nápoje či potraviny. Co byste měli z jídelníčku vyřadit, pokud chcete mít úsměv jako hollywoodská hvězda?

  • citrusy a kyselé potraviny
  • kávu a černý čaj
  • červené víno
  • borůvky a ostružiny
  • červenou řepu
  • limonády a energetické nápoje
  • čokoládu