Vyznáte se v oříškách? Mandle jsou dobré na nervy a lískové svědčí ledvinám

Ořechy jsou zdravé a chutné. Dopřejte si je! olepeshkina / Shutterstock.com

Existuje celá řada různých druhů oříšků různého původu. Všechny jsou zdravé, zasytí a nabízejí velké množství minerálů a vitamínů pro vaše tělo. Které se vyplatí jíst a se kterými musíte nakládat opatrně? Ukážeme vám to!

Přečtěte si také

Na benzinku jako do supermarketu: BILLA otevírá další obchody VIVA

Není ořech jako ořech

Podrobně si rozebereme několik druhů ořechů, se kterými se můžete setkat nejčastěji.

  • Pistácie
  • Kešu
  • Lískové oříšky
  • Mandle
  • Arašídy
  • Para ořechy
  • Vlašské ořechy

Jaké jsou jejich hlavní benefity?

Oříšky obecně:

  • Zahánějí únavu.
  • Zmírňují menstruační bolesti.
  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Zlepšují náladu.
  • Doplňují bílkoviny a dodají energii.
  • Jsou vhodné i pro dietáře.

Pistácie

Pistácie obsahují velké množství železa, v některých případech dokonce předstihnou i čočku! Tyto malé oříšky jsou také bohaté na fosfor, draslík, hořčík a vápník. Jsou ideální potravinou pro lidi s anémií a hodí se i pro menstruující ženy. Železo obsažené v pistáciích se nejlépe vstřebává s vitaminem C, proto k nim jezte ovoce.

Kešu

Kešu oříšky obsahují mnohem méně kalorií než ostatní oříšky, proto si jich s klidným svědomím můžete dopřát víc i během diety. Ale pozor! Také obsahují sacharidy, proto je lidé s cukrovkou musí započítávat do svého denního příjmu. Kešu oříšky jsou významné především díky hořčíku, jelikož v jejich 100 gramech ho najdete 25 % doporučené denní dávky.

Ve 100 gramech kešu oříšků najdete také téměř 18 gramů bílkovin, což je neobyčejně vysoké číslo. Dalšími prvky v nich jsou pak fosfor, hořčík, draslík, měď, selen a vápník.

Lískové oříšky

Tyto malé poklady jsou vydatné na tuky, bílkoviny a vitaminy skupiny B. Naopak neobsahují příliš sacharidů, které je vhodné doplnit například rozinkami. Lískové oříšky jsou hlavními přispěvateli ke správné funkci ledvin. Dokonce napomáhají při léčbě ledvinových kamenů.

Lískové oříšky léčí ledvinové kameny. Canva

Mandle

Mandle jsou bohaté na tuky, kterých obsahují přes polovinu své celkové hmotnosti, a na vitaminy skupiny B. Patří mezi největší přírodní zdroje vápníku – je ho hned 266 miligramů na 100 gramů oříšků. Také pozitivně ovlivňují nervový systém, pomáhají překonávat stres, depresi i únavu.

Arašídy

Lidově zvaný burák není ořech, nýbrž luštěnina. Je bohatý na minerály, stopové prvky a vitaminy skupiny B. Pokud trpíte nespavostí a necítíte se dobře, arašídy jsou pro vás to pravé. Zklidňují mysl a pomáhají k pohodovému spánku.

Para ořechy

Para ořechy obsahují velké množství tuku, proto mají tendence velmi brzy žluknout. Tyto velké ořechy z Ameriky jsou bohaté především na selen, který je pro vaše tělo skutečně důležitý, protože posiluje imunitní systém, redukuje krevní sraženiny a pomáhá s tvorbou hormonů při onemocnění štítné žlázy. Ale opatrně! Para ořechy byste neměli jíst ve velkém množství – jejich působení je silné, proto nepřesahujte dávku 6 ořechů denně.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy se pyšní vysokým množstvím vitamínů B a zinku, kterého obsahují mnohem více než ryby či maso. Pomáhají udržovat mozek v kondici a jsou přínosem pro srdce a cévy. Ze všech druhů ořechů obsahují nejméně sacharidů, proto jsou vhodné pro diabetiky. Také pomáhají lidem s onemocním anginou pectoris.