Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Žena si prohlíží vyprané oblečení africa_pink / Shutterstock.com

Oblečení je celkem udržitelnou investicí, avšak je potřeba se o ně dobře starat. Někdy se bohužel stane, že bílé prádlo ztratí svou zářivost, objeví se nějaká neodbytná skvrna nebo je omylem obarvíte. A proto vám přinášíme pár ověřených babských rad a tipů, jak svršky udržet co nejdéle jako nové a čisté.

Přečtěte si také

Češi nakupují jedině ve slevách. Důvody vás možná překvapí

Co se zapraným prádlem?

Občas přijde den, kdy se vám do světlého prádla přimíchá i to barevné – a najednou máte z čistě bílého trička světle růžové, o které zpravidla úplně nestojíte. Asi nejstarším způsobem, jak zachránit omylem obarvené prádlo, je vyvařit je. Ano, stejně tak, jako to dělaly naše maminky s plenkami. Prádlo vložíme do vroucí vody a necháme ho vyvářet asi hodinu, poté klasicky opereme v pračce a je hotovo.

Pomohou ubrousky na praní?

Tip: Pokud si nejste jistí, jestli prádlo barví, doporučujeme přihodit do nákupního košíku v drogerii speciální ubrousky na praní, které na sebe vážou barvu uvolněnou při praní v pračce. V balení je víc kusů ubrousků a mohou zachránit spoustu nehod – zvláště pak, když máte nové kalhoty nebo košili a nevíte, jestli jejich barva nepustí při prvním praní.

A co soda nebo kypřicí prášek?

Další možností je přidat při praní jednu vrchovatou kávovou lžičku sody přímo do bubnu pračky, poslouží i kypřicí prášek do pečiva smíchaný s pracím práškem. Pokud ovšem nechcete, aby směs vypěnila, přidejte také aviváž. Obdobnou službu udělá i pár plátků citronu, opět vhozených do pracího bubnu.

Ať hledá, jak hledá, skvrny nenachází! Dokonce si na to vzala lupu. Mladá žena se směje, jak na to vyzrála Krakenimages.com / Shutterstock.com

Jak vrátit oblečení jeho zářivost?

Směs soli, pracího prášku a sody smíchaná s vlažnou vodou také navrací prádlu původní zářivost – postačí ho nechat na chvíli namočené a pak klasicky vyprat. A nezapomeňte na ocet, který změkčuje vodu, jejíž tvrdost může způsobovat tolik nechtěné šednutí oblečení. Ještě silnější účinek bude mít kombinace octa a sody. Ale pozor, látka namočená v této směsi může být potom tvrdší.

Jak zatočit se skvrnami?

Použijte žlučové mýdlo – to odstraňuje snad většinu skvrn, včetně těch zaschlých a zapraných, u kterých jste nepředpokládali snadné odstranění.

  • Jak název napovídá, žlučové mýdlo v sobě obsahuje volskou žluč a zakoupit ho můžete v tuhé i tekuté variantě v drogeriích.
  • Jeho použití je jednoduché. Stačí s ním skvrnu pořádně namydlit, daný kus oblečení ručně přeprat a následně už jen normálně hodit do pračky.
  • Jestliže se jedná o zvlášť odolnou skvrnu, můžete použít jemný kartáček, a mýdlu tak pomoct. Při prvním neúspěchu lze směle opakovat.
Odstraňování skvrny s pomocí mýdla FotoHelin / Shutterstock.com

Škrobová moučka, jar, tablety do myčky

Na odolné mastné či olejové skvrny skvěle působí škrobová moučka, kterou mastnotu posypete a poté vykartáčujete jemným kartáčkem, například tím na zuby. Vedle nešlápnete ani s jarem – jeho použití je obdobné a někdy ho stačí na postižené místo pouze nanést, hodit oblečení do koše na prádlo a oprat až později. A zajímavou alternativou jsou také tablety do myčky, které obsahují spoustu odmašťovadel. Jejich použití je snadné, protože je stačí vložit do bubnu. Silnou zbraní je i technický benzín či terpentýn, avšak s těmito látkami už velmi opatrně.

Tablety do myčky Ulf Wittrock / Shutterstock.com

5 praktických tipů, které vždy pomůžou

  1. Propocených fleků se zbavíte vymácháním oblečení ve vodě s octem.
  2. Skvrny od propisky stačí postříkat lakem na vlasy a dát vyprat.
  3. Červené víno už dávno není strašákem. Nejlepší je čerstvou skvrnu polít bílým vínem, ale funguje i citronová šťáva, následně spláchnutá teplou vodou, či posypání postiženého místa solí.
  4. Oblečení od krve perte ve studené vodě, jenom tak zabráníte jejímu proniknutí hlouběji do vláken. Na zaschlou krev pomůže, stejně jako u červeného vína, sůl.
  5. Zelené stopy trávy lehce odstraníte pomocí glycerinu – nechte jej cca 15 minut působit a následně operte. Stejný postup funguje i na skvrny způsobené kari kořením.

Zdroj: Kupi