Jak poznat zralý a sladký meloun? Prozradí ho zvuk, žluté skvrny i stopka

Muž vybírá z hromady melounů v supermarketu Canva

Melouny se u nás nabízejí v obchodech celoročně, ale letní období je ideální příležitostí si jeden z nejvíce osvěžujících druhů ovoce vychutnat. V bednách se vedle sebe válejí krásně sladké melouny, ale i ty přezrálé nebo sesbírané příliš brzy. Jak tedy poznat ten pravý a vyhnout se melounovému zklamání?

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Žlutá je dobrá

Melouny nerostou na stromech (to bychom častěji slyšeli o smrtelných nehodách farmářů, kterým spadly na hlavu), ale na poli, prakticky podobně jako dýně. Strana melounu, která leží na zemi, má rozdílnou barvu a vytvoří se na ní typická nažloutlá až oranžová skvrna.

Při nákupu si meloun obraťte v rukách a pořádně se na skvrnu podívejte. Pokud bude bělavá, pak nemá smysl meloun kupovat, není dostatečně zralý. Čím více žlutá nebo oranžová skvrna se na melounu nachází, tím lépe.

Těžká váha

Člověk nemusí pro zpevnění bicepsů hned do posilovny, stačí si vyrazit do sekce s melouny. Zralý meloun by měl být na svoji velikost těžký, proto si je mezi sebou porovnejte potěžkáním. Lov zralého melounu holt dá někdy trochu zabrat – celkově se snažte vybrat nějaký o střední velikosti. Příliš malý nebo příliš velký nebývá v chuti ideální.

Nakrájené plátky melounu ležící na modrém podkladu, posypané ledem a mátou Canva

Oťukejte si ho

Znalci zralosti melounů často místo zraku spoléhají na svoje uši. Vezměte meloun do ruky a klepněte do něj klouby prstů nebo do něj cvrkněte, jako když se zbavujete smítka z košile. Naučit se rozdíl ve zvuku zralého melounu od těch ostatních zabere nějaký čas.

Zralý meloun by měl znít dutě. Ten nezralý bude zvučit vyšším tónem a bez ozvěny. Možná vám pomůže si říct, že zralý meloun vyluzuje zvuk, který se dá označit jako „pong”, zatímco z nezralého vyjde spíše „ping”. Opravdoví fajnšmekři pak dokážou ještě rozpoznat, kdy je meloun přezrálý a jeho zvuk je hluboký až příliš.

Použijte nátlak

Vezměte meloun do ruky a z obou stran zatlačte na jeho slupku. U zralého kusu by slupka měla být lehce poddajná, ne měkká a ani tvrdá jako kámen.

Přímo za nosem

Přiložte si meloun k nosu a pořádně si ho očichejte. Zralý meloun bude vonět nasládle a podobně jako chutná jeho vnitřek. Příliš sladká vůně vám prozradí, že je ovoce již přezrálé.

Žena na kraji bazénu drží půlku melounu Canva

Včelí dotek

Všimli jste si v oddělení ovoce a zeleniny někdy toho, že melouny se mezi sebou liší i přítomností sítě nahnědlých linií na povrchu? Ačkoliv se mohou zdát ne úplně oku lahodící, jedná se o znak zralého a sladkého melounu. Jejich vznik je spojen s opylováním – čím více byl meloun opylován, tím více linií se na něm bude nacházet. A čím více opylovačů se květu dotklo, tím sladší ovoce vevnitř bude.

Melounoví kluci a holky

Farmáři někdy rozlišují melouny podle tvaru na dvě pohlaví. Melounoví kluci bývají delší a jejich chuť se dá popsat jako vodnatá. Melounové holky bývají kratší, více zaoblené a vyznačují se vyšší sladkostí. Snažte se tedy najít mezi záplavou melounů holky.

Podívejte se na ocásek

Dobrým znakem, podle kterého lze zralost melounu poznat, je jeho stopka. Vysušená nahnědlá stopka znamená ve většině případů zralý meloun. Zelená stopka naznačuje, že byl sebrán z pole příliš brzy a nebude dostatečně sladký.