Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Libeček. Jak ho zpracovat a skladovat? Vyzkoušejte libeček v oleji nebo v soli

Libeček. Jak ho zpracovat a skladovat? Vyzkoušejte libeček v oleji nebo v soli

Libeček původně pochází z Íránu a Afganistánu. Dnes se pěstuje po celé Evropě a Severní Americe. Dříve se používal jako afrodisiakum, na podporu trávení i jako lapač pachů. Jak se využívá dnes?

Přečtěte si také

Domácí recept na přírodní životabudič z křenu, cibule a medu
Domácí recept na přírodní životabudič z křenu, cibule a medu

V kuchyni se zpracovávají všechny části libečku jako výborné koření v čerstvém i sušeném stavu. Bylinka je velmi aromatická, a proto přidáváme do pokrmů jen pár lístků. Sušené nebo čerstvé listy se hodí do polévek, omáček, pomazánek, salátů, sekané, nádivky, k vařeným bramborám i rýži nebo k masu. Plody se používají při nakládání zeleniny a oddenky libečku zase při kandování. Běžně si jej vypěstujete i u nás. Doroste i do velikosti 2 metrů.

Blahodárné účinky libečku

Libeček je zdrojem mnoha minerálů, vitaminů, enzymů, pryskyřičných látek a organických kyselin. Aroma libečku je způsobeno silicí s názvem terpineol, ale i ftalidy, kumariny a karvakrolem. Používá se hlavně jako nálev vyluhovaný z drcených semen. Je močopudný, mírně žlučopudný, zbavuje tělo toxinů, posiluje srdce, pozitivně působí na krevní oběh, revmatismus a dnu. Má vliv na vylučování trávicích šťáv, zmírní bolesti při nadýmání a podporuje činnost jater. Ve farmacii se používá i kořen. Nať libečku se používá ve formě koupelí v odvaru na 15 minut hlavně při revmatismu, dně a zánětlivých onemocněních kloubů. Na vnitřní užití ve formě nálevu, a to 2 až 3 šálky denně.

Použití libečku v kuchyni

Pokud chcete dodat pokrmům oblíbenou chuť Maggi, zamrazte si ho, nebo nasekejte spolu s dalšími bylinkami a naložte do olivového oleje či do soli. Můžete jej i usušit.

Libeček naložený v oleji

  • mísa libečku
  • 1 lžička himálajské soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 300 až 400 ml vody

Libeček opláchněte a rozmixujte, přidejte vodu a vařte 5 minut. Sceďte přes plátýnko nebo gázu, přidejte sůl, olej a vařte, až se výluh zredukuje na polovinu. Dejte do malých skleniček a zakápněte olejem, aby se koření nekazilo. Můžete přidat i ocet a ochutit jím koprovku nebo kulajdu.

Libeček

Bylinková sůl s libečkem

  • libeček – můžeme doplnit o další bylinky, jako šalvěj, majoránka, popenec, bazalka, petržel, dobromysl, kopr, rozmarýn a celerová nať
  • himálajská nebo mořská sůl

Usušené libovolné bylinky stáhněte ze stonku a v hmoždíři je rozdrťte na jemno. Přidejte himálajskou nebo mořskou sůl, společně podrťte a prosejte přes sítko tak, aby měla bylinková sůl jemnou strukturu. Používáme k dochucení polévek, salátů, pomazánek, pomazánek, nádivek a dalších pokrmů.

Bylinková pomazánka

  • libeček, popenec, ptačinec, pažitka a pampeliška
  • tvaroh ve vaničce
  • pepř a sůl

Všechny bylinky nadrobno nasekejte, dejte do mísy k tvarohu, přidejte sůl a pepř. Vše promíchejte a nechte uležet v chladničce, aby se chutě a vůně propojily. Pomazánku mažete na libovolné, nejlépe celozrnné, pečivo.

Rady při nákupu a skladování

Libeček se pěstuje na zahrádce a k dostání je i v prodejnách zeleniny, v zahradnictvích, na trzích a supermarketech. Prodává se čerstvý, sušený nebo jako součást polévkových koření. Při nákup čerstvého libečku si dejte pozor, aby nebyl povadlý a zežloutlý. Sušený by měl mít jasně zelenou barvu. Čerstvý jej uchováte ve sklenici s vodou. Sušený jej uchováváme v dobře těsnících nádobách na temném a suchém místě.