Libeček. Jak ho zpracovat a skladovat? Vyzkoušejte ho v oleji nebo v soli

Libeček na dřevěném stole Canva

Libeček původně pochází z Íránu a Afghánistánu, dnes se ale pěstuje už po celé Evropě a Severní Americe. Dříve se používal jako afrodisiakum, na podporu trávení i jako lapač pachů. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která je vynikajícím kořením a v tradiční české kuchyni má odjakživa své místo. Jak ho používat a jak ho uskladnit v mrazáku nebo ve spíži, aby byl po ruce celý rok?

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

V kuchyni se zpracovávají všechny části libečku jako výborné koření v čerstvém i sušeném stavu. Bylinka je velmi aromatická, a proto jí do pokrmů přidáváme jen pár lístků.

Sušené nebo čerstvé listy se hodí do mnoha pokrmů – do polévek, omáček, pomazánek, salátů, sekané, nádivky, k vařeným bramborám i rýži nebo k masu. Plody se používají při nakládání zeleniny a oddenky libečku zase při kandování. Běžně si jej vypěstujete i doma, a navíc dorůstá klidně i do velikosti 2 metrů.

Blahodárné účinky libečku

Libeček je zdrojem mnoha minerálů, vitamínů, enzymů a organických kyselin. Jeho specifické aroma je způsobeno silicí s názvem terpineol, ale i ftalidy, kumariny a karvakrolem. Používat jej lze jako nálev vyluhovaný z drcených semen – je močopudný, mírně žlučopudný, zbavuje tělo toxinů, posiluje srdce a pozitivně působí na krevní oběh, revmatismus a dnu.

Vliv má ale i na vylučování trávicích šťáv, zmírnění bolesti při nadýmání a podporu činnosti jater. Nať libečku se používá ve formě koupelí v odvaru na 15 minut, hlavně při revmatismu, dně a zánětlivých onemocněních kloubů. A pro vnitřní užití lze opět připravit nálev, ideálně v množství 2 až 3 šálků denně.

Muž drží v ruce list libečku, který roste na záhonu TG23 / Shutterstock.com

Použití libečku v kuchyni

Pokud chcete dodat pokrmům oblíbenou chuť Maggi, zamrazte si ho, nebo nasekejte spolu s dalšími bylinkami a naložte do olivového oleje či do soli. Můžete jej ale i usušit.

Tip: Dejte libeček do tvořítek na led, zalijte vodou a zamrazte. Při vaření vám pak stačí vytáhnout pár těchto bylinných kostek a vhodit je třeba do chystané polévky.

Libeček naložený v oleji

  • mísa libečku
  • 1 lžička himálajské soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 300 až 400 ml vody

Libeček opláchněte a rozmixujte, přidejte vodu a vařte 5 minut. Sceďte přes plátýnko nebo gázu, přidejte sůl, olej a vařte, až se výluh zredukuje na polovinu. Poté dejte do malých skleniček a zakápněte olejem, aby se koření nekazilo. Můžete přidat i ocet a ochutit jím koprovku nebo kulajdu.

Bylinková sůl s libečkem

  • libeček – můžete doplnit o další bylinky, například šalvěj, majoránku, popenec, bazalku, petržel, dobromysl, kopr, rozmarýn či celerovou nať
  • himálajská nebo mořská sůl

Usušené libovolné bylinky stáhněte ze stonku a v hmoždíři je rozdrťte najemno. Přidejte himálajskou nebo mořskou sůl, společně podrťte a prosejte přes sítko tak, aby měla bylinková sůl jemnou strukturu. Používejte ji k dochucení polévek, salátů, pomazánek, nádivek či dalších pokrmů.

Bylinková pomazánka

  • libeček, popenec, ptačinec, pažitka a pampeliška
  • tvaroh ve vaničce
  • pepř a sůl

Všechny bylinky nadrobno nasekejte, dejte do mísy k tvarohu a přidejte sůl a pepř. Vše promíchejte a nechte uležet v chladničce, aby se chutě a vůně propojily. Pomazánku poté mažte na libovolné, nejlépe celozrnné pečivo.

Rady při nákupu a skladování

Libeček se pěstuje na zahrádce, k dostání je ale i v prodejnách zeleniny, v zahradnictvích, na trzích a v supermarketech. Prodává se čerstvý, sušený nebo jako součást polévkových koření.

Při nákupu čerstvého libečku si dejte pozor, aby nebyl povadlý a zežloutlý – i ten sušený by měl mít jasně zelenou barvu. Čerstvý si jej uchovávejte ve sklenici s vodou, sušený naopak v dobře těsnících nádobách na temném a suchém místě.