3 největší lži o potravinách ze supermarketu. Nevěřte všemu, co si přečtete

Žena vybírající zboží z regálu v obchodu Canva

Útočí na vás ze všech stran. Šokující a rádoby ověřené zprávy o životu nebezpečných potravinách. Karcinogenní maso a upravovaná zelenina v regálech supermarketů? Opravdu je to se zbožím v našich obchodech tak špatné, nebo je to jen webová obdoba historky „jedna paní povídala“? Odhalte s námi ty nejznámější fámy!

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Rajčata jako malovaná

Před nějakou dobou se na internetu začaly šířit informace, které upozorňovaly zákazníky na dobarvovaní rajčat. Rajčata nabízená v supermarketech jsou údajně trhaná jako zelená a poté výrazně chemicky upravovaná.

Podle této fámy byly předtím, než se dostaly na váš stůl, praná v chlorových lázních, voskovaná petrolejem nebo mýdlem. Aby měla lákavou červenou barvu, bylo prý do rajčat injekční stříkačkou vpichováno umělé barvivo. Opravdu jste tomuto věřili? Pak jste se spletli – odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce tuto fámu zcela vyvrátili.

Je pravda, že aby rajčata vydržela déle, sklízejí se dříve, než jsou úplně zralá. Netrhají se ovšem zcela zelená, ale načervenalá, a obsahují své přirozené barvivo. Pamatujete si, jak babička nechávala některá rajčata na okně tzv. „dojít“? Tato metoda funguje stejně. Rozhodně není pravdou, že by do nich byly uměle vpravovány jakékoliv látky. Většinou rajčata neprocházejí ani žádnou lázní a pokud ano, tak zdravotně zcela nezávadnou.

Umělá hmota v kelímku

Velmi přesvědčivě působil hoax, který upozorňoval na konzumaci margarínů. Autor v něm tvrdil, že se původně jednalo o krmivo pro krocany, kteří po něm hynuli po stovkách. A tak byl tento transfigurovaný tuk chuťově a vizuálně upraven tak, aby se mohl prodávat jako náhražka másla.

Pokud vás ani tato bláznivost neodradila, text dále upozorňoval na to, že margaríny obsahují látky způsobující rakovinu a chybí v nich pouze jedna jediná molekula k tomu, aby byly umělou hmotou. I toto je však naprostá hloupost. Dle odborníků jsou margaríny výrobky na bázi tuku, které obsahují vysoké množství rostlinných olejů. Oproti živočišným tukům mají méně nasycených mastných kyselin a pomáhají tak udržovat váš cholesterol na uzdě.

Jejich nevýhodou jsou chemické úpravy, při kterých se do nich přidávají stabilizátory, konzervační látky nebo barviva. Výsledek však nemá s umělou hmotou nic společného. Výrazně horší jsou pro nás například ztužené tuky, které se vyskytují v nekvalitních čokoládách nebo i pečivu.

Karcinogenní ryby

Oblíbená sladkovodní ryba pangas, která je už léta dostupná v prodejnách, se taktéž stala obětí hoaxu. Poplašná zpráva tvrdila, že se ryba chová ve špinavé vodě řeky Mekong a její maso obsahuje arzen, těžké kovy nebo třeba hexachlorbenzen.

Pangas prý též trpí kožním parazitem a jeho maso je kvůli tomu karcinogenní. Pokud tedy těchto rybích filet sníte větší množství, hrozí vám nevolnost, zvracení nebo průjem. Stanovisko Státní veterinární správy i v tomto případě potvrdilo, že se zpráva nezakládá na pravdě. Vzorky vietnamského pangase byly odborníky vyšetřeny na přítomnost nežádoucích látek a všechny měly negativní výsledek.

Jediné, na co by si zákazníci při nákupu pangase měli dát pozor, je cena. Zmrazené filety totiž mohou obsahovat více vody. Na obalu tedy hledejte označení „bez přidané vody“. V tomto případě máte jistotu, že její podíl ve výrobku nepřekročil 5 %.