Basmati, nebo jasmínová? Která rýže je zdravější a po které se hubne

Pytlík s vysypanou jasmínovou rýží, dřevěná lžíce kwanchai.c / Shutterstock.com

Basmati a jasmínová jsou patrně dva nejoblíbenější druhy rýže, po kterých v obchodech běžně saháme. Cenově jsou na tom téměř stejně, dokonce hodně podobně vypadají a voní. Obě jsou navíc skvělým zdrojem komplexních sacharidů. Liší se však svým původem, strukturou i množstvím kalorií. Jak je využít při hubnutí?

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Jaký je rozdíl mezi basmati a jasmínovou rýží?

Jasmínová i basmati jsou dlouhozrnné typy rýže. Jasmínová je však oproti basmati o něco kratší a kulatější, zatímco basmati je tenčí a špičatější.

Jasmínová rýže je po uvaření vláčná, lepkavá a objemnější, zatímco basmati štíhlá, dlouhá, pevná a nelepí se. Jasmínová svou lepkavostí přímo vybízí k použití čínských hůlek, zatímco basmati je jistější jíst vidličkou, nebo rovnou lžící.

Jak voní?

Společnou mají zejména vůni, která připomíná rostlinu pandán. Někomu vůně těchto dvou rýží připomíná popcorn a sbíhají se mu sliny, jinému použité ponožky, přičemž toto aroma nemůže vystát. To víte, sto lidí – sto chutí.

Typické aroma obou rýží je dáno chemickou sloučeninou 2-acetyl-1-pyrrolin, která se také mimo jiné zcela přirozeně nachází například v sýrech. Vařením se však pandánová vůně z těchto aromatických rýží vytrácí.

Jasmínová rýže v misce, hůlky Noppadon stocker / Shutterstock.com

Dlouhozrnná, střednězrnná a krátkozrnná – která je která?

Jedná se o velmi obecnou klasifikaci.

  • Jako dlouhozrnná rýže je označován ten druh, který je alespoň třikrát tak dlouhý, než je jeho šířka.
  • Jako střednězrnná rýže je pak označována ta, která je méně než třikrát tak dlouhá, jako je její šířka.
  • Krátkozrnné rýže jsou ty, jejichž zrna jsou méně než dvakrát dlouhá.

Odkud pochází jasmínová rýže?

Jasmínová rýže pochází z Thajska a Thajci jí říkají khao hom mali. Je velmi aromatická, s jemným květinovým podtónem, a právě proto se jí také přezdívá thajská vonná rýže. Původně byla vyšlechtěna pro thajskou královskou rodinu, ovšem dnes ji najdete už i v Kambodži nebo Vietnamu.

Jasmínová rýže z Kambodži není úplně stejná jako ta thajská, nicméně je podobná. Aby však bylo jasno – kambodžská jasmínová rýže není podřadná, dokonce získala několik ocenění, takže rozhodně patří nejen mezi jasmínovými rýžemi ke špičce.

Rýže basmati ve dvou miskách, lžíce StockImageFactory.com / Shutterstock.com

Odkud pochází basmati rýže?

Basmati rýže se pěstuje v Indii, Pákistánu, Indonésii a v Nepálu. Původ slova basmati najdete v sanskrtu, kde toto slovo znamená „vonný“. Basmati aromatická skutečně je, přirozeně totiž obsahuje 0,09 ppm 2-acetyl-1-pyrrolinu.

Nejvhodnější podmínky pro pěstování rýže jsou patrně v pákistánském Paňdžábu, kterému se říká země pěti řek. Právě díky této oblasti patří Pákistán k nejvýznamnějším producentům rýže basmati a existují zde dokonce vládou vyznačené basmati zóny.

  • Věděli jste, že před vařením se basmati rýže namáčí? Doporučuje se tak dělat minimálně půl hodiny před vařením, aby zrna nasákla vodu, uvařila se rovnoměrně a nelámala se.
  • Díky máčení si také zachová více své typické vůně, protože doba vaření je pak o 20 % kratší, než kdybyste ji nemáčeli.
Kuřecí čtvrtky s pečenou rýží
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Kuřecí čtvrtky s pečenou rýží

Kuřecí čtvrtky s pečenou rýží jsou vynikající jídlo, ideální hlavně na víkendy. Voňavé kuře s křupavou kůrkou pečené na česneku a rozmarýnu, podávané společně s pomalu pečenou rýží, bude doslova slast. A pochutnají si na něm malí i velcí.

Kuřecí čtvrtky s pečenou rýží

Jsou vhodné při hubnutí?

Jasmínová i basmati rýže jsou vynikajícími zdroji komplexních sacharidů. Co by si bez ní sportovci, potažmo kulturisté, počali? Ne náhodou je právě rýže jejich nejčastější přílohou k masu. Je však dietní?

Z velké části to závisí na způsobu přípravy a také na zkonzumovaném množství. Pokud byste si například basmati rýži usmažili, stane se z relativně dietní potraviny doslova kalorická bomba, natožpak s vejcem či smaženou cibulkou. Nejdietnějším způsobem přípravy tak zůstává, pro někoho možná fádní, uvaření v osolené vodě.

Díky jasmínové či basmati rýži se vám skutečně může podařit zhubnout. O žádné potravině se nicméně nedá říct, že by se po ní hublo nebo naopak přibíralo. Vždy platí, že hubnout budete pouze tehdy, budete-li v kalorickém deficitu.

Bílá a hnědá rýže na dřevěných lžičkách Iasmina Calinciuc / Shutterstock.com

Co obsahuje basmati nebo jasmínová rýže?

Kalorie

Oba druhy rýže jsou bohaté na komplexní sacharidy a obsahují málo gramů tuku. Podíváme-li se však více zblízka, zjistíme, že ve 100 gramech jasmínové rýže je o něco málo kalorií méně než v basmati.

Názorně si to můžeme ukázat na příkladu rýží Arax, které se dají koupit například v Penny. Arax jasmínová rýže obsahuje 349 kcal, zatímco basmati rýže 373 kcal. Na 100 gramech rýže v suchém stavu je ovšem rozdíl 24 kcal opravdu zanedbatelný.

Jsou zdravé?

Bílé verze těchto rýží zdravé jsou, ale jejich hnědé varianty jsou ještě zdravější. Bílá rýže je přece jen průmyslově zpracovaná a oproti své hnědé variantě už toho našemu zdraví tolik nenabídne.

Proč je hnědá rýže zdravější?

Bílá rýže, ať už máme na mysli jakoukoli odrůdu, je zbavena otrub a klíčků, které obsahují spoustu živin, esenciální mastné kyseliny a také vlákninu. Pokud máte rádi sypkou rýži, potom dáváte pravděpodobně přednost basmati rýži před jasmínovou. Hnědá basmati rýže je však ještě pevnější a má příjemnou oříškovou chuť.

Zkuste tedy vyzkoušet i rýže v jejich přirozené podobě – možná budete mile překvapeni nejen chutí a texturou, ale také faktem, že se zasytíte mnohem rychleji a na delší dobu z méně kalorií.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, healthline.com, health.com, kupi.cz