Basmati a jasmínová jsou patrně dva nejoblíbenější druhy rýže, které na nás v obchodech vykukují. Cenově jsou na tom téměř stejně, dokonce hodně podobně i vypadají. Ale jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? A která je lepší?
Jasmínová i basmati jsou dlouhozrnné typy rýže. Jasmínová je však oproti basmati o něco kratší a kulatější, zatímco basmati je tenčí a špičatější.
Jasmínová rýže je po uvaření vláčná, lepkavá a objemnější, zatímco basmati štíhlá, dlouhá, pevná a nelepí se. Jasmínová svou lepkavostí přímo vybízí k použití čínských hůlek, zatímco basmati je jistější jíst vidličkou, nebo rovnou lžící.
Kupte se slevou Rýže jasmínová LA Food.
Společnou mají zejména vůni, která připomíná rostlinu pandán. Někomu vůně těchto dvou rýží připomíná popcorn a sbíhají se mu sliny, jinému použité ponožky, přičemž toto aroma nemůže vystát. To víte, sto lidí – sto chutí.
Typické aroma obou rýží je dáno chemickou sloučeninou 2-acetyl-1-pyrrolin, která se také mimo jiné zcela přirozeně nachází například v sýrech. Vařením se však pandánová vůně z těchto aromatických rýží vytrácí.
Jedná se o velmi obecnou klasifikaci.
Jasmínová rýže pochází z Thajska a Thajci jí říkají khao hom mali. Je velmi aromatická, s jemným květinovým podtónem, a právě proto se jí také přezdívá thajská vonná rýže. Původně byla vyšlechtěna pro thajskou královskou rodinu, ovšem dnes ji najdete už i v Kambodži nebo Vietnamu.
Jasmínová rýže z Kambodži není úplně stejná jako ta thajská, nicméně je podobná. Podobá se jí víc než z 90 %, tedy alespoň podle výzkumu kambodžského zemědělského institutu. Aby však bylo jasno – kambodžská jasmínová rýže není podřadná, dokonce získala několik ocenění, takže rozhodně patří nejen mezi jasmínovými rýžemi ke špičce.
Basmati rýže se pěstuje v Indii, Pákistánu, Indonésii a v Nepálu. Původ slova basmati najdete v sanskrtu, kde toto slovo znamená „vonný“. Basmati aromatická skutečně je, přirozeně totiž obsahuje 0,09 ppm 2-acetyl-1-pyrrolinu.
Nejvhodnější podmínky pro pěstování rýže jsou patrně v pákistánském Paňdžábu, kterému se říká země pěti řek. Právě díky této oblasti patří Pákistán k nejvýznamnějším producentům rýže basmati a existují zde dokonce vládou vyznačené basmati zóny.
Jasmínová i basmati rýže jsou vynikajícími zdroji komplexních sacharidů. Co by si bez ní sportovci, potažmo kulturisté, počali? Ne náhodou je právě rýže jejich nejčastější přílohou k masu. Je však dietní?
Z velké části to závisí na způsobu přípravy a také na zkonzumovaném množství. Pokud byste si například basmati rýži usmažili, stane se z relativně dietní potraviny doslova kalorická bomba, natož pak s vejcem či smaženou cibulkou. Nejdietnějším způsobem přípravy tak zůstává, pro někoho možná fádní, uvaření v osolené vodě.
Díky jasmínové či basmati rýži se vám skutečně může podařit zhubnout. O žádné potravině se nicméně nedá říct, že by se po ní hublo nebo naopak přibíralo. Vždy platí, že hubnout budete pouze tehdy, budete-li v kalorickém deficitu.
Kupte se slevou Rýže jasmínová Arax.
Oba druhy rýže jsou bohaté na komplexní sacharidy a obsahují málo gramů tuku. Podíváme-li se však více zblízka, zjistíme, že ve 100 gramech jasmínové rýže je o něco málo kalorií méně než v basmati.
Názorně si to můžeme ukázat na příkladu rýží Arax, které se dají koupit například v Penny. Arax jasmínová rýže obsahuje 349 kcal, zatímco basmati rýže 373 kcal. Na 100 gramech rýže v suchém stavu je ovšem rozdíl 24 kcal opravdu zanedbatelný.
Bílé verze těchto rýží zdravé jsou, ale jejich hnědé varianty jsou ještě zdravější. Bílá rýže je přece jen průmyslově zpracovaná a oproti své hnědé variantě už toho našemu zdraví tolik nenabídne.
Bílá rýže, ať už máme na mysli jakoukoli odrůdu, je zbavena otrub a klíčků, které obsahují spoustu živin, esenciální mastné kyseliny a také vlákninu. Pokud máte rádi sypkou rýži, potom dáváte pravděpodobně přednost basmati rýži před jasmínovou. Hnědá basmati rýže je však ještě pevnější a má příjemnou oříškovou chuť.
Zkuste tedy vyzkoušet i rýže v jejich přirozené podobě – možná budete mile překvapeni nejen chutí a texturou, ale také faktem, že se zasytíte mnohem rychleji a na delší dobu z méně kalorií.