Lepší než bramboráky: Dokonale křupavé rýžové placky, na které zužitkujete rýži, co vám zbyla z oběda

Rýžové placky na černém talíři Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Zbyla vám doma uvařená rýže a nevíte, co s ní? Udělejte z ní křupavé rýžové placičky, které jsou nejen chutné, ale i jednoduché na přípravu! Dejte rýži, co vám zbyla od oběda další šanci a překvapte své blízké netradičním pokrmem.

Přečtěte si také

„Potraviny by neměly být jen prázdnými plnidly, které zasytí žaludek,“ říká novinář Jan Tuna

Smažené rýžové placky – recept

  • Porce: 6
  • Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 300 g uvařené rýže
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 jarní cibulka
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • olej na smažení
Květákové placky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Květákové placky

Květákové placky jsou křupavé a skvěle chutnají, navíc jsou zdravé a bez lepku, ideální tedy pro vegetariány i celiaky. Příprava je velmi snadná a vcelku rychlá, během chvilky tedy vykouzlíte výborný oběd nebo večeři.

Květákové placky
Cuketové placky plněné sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Cuketové placky plněné sýrem

Cuketové placky jsou levnou a rychlou dobrotou z této oblíbené letní zeleniny. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit cukeťáky s balkánským sýrem. Jejich příprava je velmi snadná a garantujeme vám, že vám budou při smažení mizet pod rukama.

Cuketové placky plněné sýrem
Rýžový nákyp s meruňkami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Rýžový nákyp s meruňkami

Tento recept kombinuje pečenou rýži se sladkými meruňkami s nádechem skořice a zlatavou krustou bílkového sněhu na povrchu. Rýžový nákyp s meruňkami se přímo rozplývá na jazyku a je ideálním dezertem nebo obědem pro letní období, kdy jsou meruňky v sezóně. Dopřát si ho ale můžete po celý rok, stačí meruňky nahradit jakýmkoliv jiným čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Rýžový nákyp s meruňkami

Postup:

  1. V míse smíchejte vychladlou uvařenou rýži s vejci a hladkou moukou. Důkladně promíchejte, aby vznikla kompaktní směs.
  2. Přidejte jemně nasekanou jarní cibulku včetně zelené části. Směs osolte a opepřete dle chuti.
  3. Na pánvi rozehřejte olej. Z připravené směsi tvarujte malé placičky a pokládejte je na rozpálený olej. Smažte z obou stran dozlatova, dokud nejsou placičky krásně křupavé.
  4. Hotové placičky nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.
  5. Podávejte je teplé, jako přílohu nebo samostatný snack.

Tipy šéfkuchaře

  • Placičky můžete ozvláštnit různými bylinkami a kořením, jako je čerstvá petržel, kari nebo chilli, aby získaly originální chuť.
  • Pro extra chuť přidejte do směsi nastrouhaný sýr nebo nakrájenou šunku.
  • Placičky se skvěle hodí k zeleninovým salátům nebo mohou nahradit bramborové hranolky jako zdravější příloha.
  • Při podávání jako finger food doplňte placičky dipem, například jogurtovým dresinkem nebo salsou.

Zdroj: Kupi