Souboj indukce a sklokeramiky: Na první pohled stejné, na druhý tak jiné!

Pánev na indukční desce NavinTar / Shutterstock.com

Zařizujete novou kuchyň nebo prostě jen uvažujete o výměně varné desky? Vedle klasiky, plynové varné desky, se nám už hezkou řádku let nabízí mnohem elegantnější řešení – indukce nebo sklokeramika. Jejich čištění vám díky hladkému povrchu zabere podstatně méně času. Ano, indukce i sklokeramika si jsou na první pohled podobné jako vejce vejci. Při detailnějším zkoumání však zjistíte, že tomu tak není.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Většina varných desek je sklokeramických

Sklokeramická deska je poměrně nešťastné označení varné desky s elektrickými topnými spirálami. Vždyť sklokeramickou desku má i indukce a naprostá většina dnešních plynových varných desek. Ale to jen tak naokraj, všichni totiž moc dobře víme, jaký typ spotřebiče se sklokeramikou vlastně myslí.

Sklokeramická varná deska je výrazně levnější než indukce, a tak není divu, že jste teď možná na vážkách. Nestačila by náhodou ta?

To víte že stačila. Sklokeramika není rozhodně špatnou volbou, i když vás možná její nízká cena u některých typů (oproti indukci) znejistila. Pravidlem – co je dražší, je i lepší - se nedá řídit vždy a za každých okolností.

Abychom vám rozhodování usnadnili, pojďme si říct, v čem všem se sklokeramika od indukce liší a na jakém principu vlastně obě varné desky fungují.

Jak pracuje sklokeramická varná deska?

Sklokeramická varná deska v sobě ukrývá elektrické topné spirály, které jsou rozděleny na varné zóny. Rozehřáté spirály pak přenáší teplo nejen na dno hrnce, ale také okolo něj. Že je varná zóna rozehřátá, a tudíž připravená k použití, poznáte podle změny barvy plotýnky na červenou barvu. Chvíli to trvá, není to hned. Protože sklokeramika produkuje nadbytečné teplo a trvá než se rozehřeje, je oproti svému soupeři, indukční varné desce, méně úsporná.

To indukční deska je na tom lépe, ta jako by kombinovala výhody plynové a sklokeramické varné desky, a přitom řešila jejich nedostatky.

Jak pracuje indukční varná deska?

Indukční deska využívá indukčního ohřevu, ke kterému dochází díky elektromagnetickým vlnám, které zahřívají dno nádoby. Nicméně na rozdíl od sklokeramické varné desky nemusíte čekat na to, až se plotýnka indukce rozžhaví. Začne na požadovaný výkon pracovat ihned, stejně tak jako je tomu u plynu, takže spotřeba elektřiny je tím pádem nižší než u sklokeramiky.

Indukční varná deska sama o sobě nesálá teplo. To tedy znamená, že když ji zapnete a nemáte na ní položený hrnec s magnetickým dnem, nebude horká a za chvíli se vypne. Aby začala produkovat teplo, musí na ní být položené nádobí určené na indukci.

Téměř dokonalá indukční varná deska

Nevýhodou u indukčních varných desek se může zdát nutnost používání výhradně nádobí s magnetickým dnem – hrnce z feromagnetické oceli.

Ano, i indukční deska pálí

Častým omylem okolo indukčních desek je tvrzení, že plotýnka indukce není horká, poté co z ní hrnec sejmete, a tudíž nehrozí popálení a můžete ji ihned umýt. Horká pochopitelně je a umýt se dá až poté, co už nepálí na ruku. V tomto ohledu tedy nemůže být o nějakém studeném vaření, jak se vaření na indukční desce někdy přezdívá, ani řeč. Teplo generuje, ale pouze při kontaktu s vhodným nádobím.

Vážně stačí jakékoli nádobí s magnetickým dnem?

Co se speciálního nádobí na indukci týče, fungovat bude jakékoli nádobí s magnetickým dnem. To znamená, že nutně nemusí mít na sobě napsáno, že se jedná o nádobí vhodné na indukci. Jenomže vždy je lepší používat nádobí určené na indukci, protože i tloušťka dna bude takovému vaření přizpůsobena. Pokud byste použili kvalitní hrnec se silným, byť magnetickým dnem, bude se ohřívat pomaleji, než jak by tomu bylo u hrnců na indukci určených. Úspora elektrické energie nebude tím pádem tak výrazná.

Vhodný není ani hrnec s příliš tenkým dnem, který se může propálit nebo jinak poničit.

Pokud si tedy indukční varnou desku pořídíte, rozhodně raději investujte do sady hrnců určených na indukci. Samozřejmě, že se dají použít i jiné, které budou s indukční deskou spolupracovat. Nicméně nevhodné nádobí může choulostivou sklokeramickou desku poškrábat a ta pak nebude fungovat tak jak má. Každý škrábanec totiž snižuje její schopnost ohřevu.

Máte kardiostimulátor? Pak na indukci zapomeňte

To, že byste si jako majitelé kardiostimulátorů měli dát na indukční desky pozor, se dočtete v pokynech u každého výrobce indukčních varných desek. Její magnetické pole může totiž negativně působit na funkci kardiostimulátoru. Jako bezpečná vzdálenost osoby s kardiostimulátorem od indukce se udává 60 cm.

Indukce vs. plyn

Jen v krátkosti se ještě podíváme na plynovou varnou desku. Plynová ploténka se také rozpálí ihned a nemusíte na nic čekat, teplota se dobře reguluje, ale na druhou stranu plynová varná deska produkuje přebytečné teplo, a tudíž v úspoře energie oproti indukci příliš neobstojí.

Na plynové desce je patrně nejhorší to čištění! Vyčnívající plynové hořáky dokonalé vyleštění sklokeramické desky hodně komplikují. Naproti tomu se při čištění indukce nemusíte vůbec ničemu vyhýbat. Čištění takového spotřebiče je prostě procházkou růžovou zahradou.

Shrnutí

Pokud se rozhodujete mezi sklokeramikou a indukcí, lepší volbou se zdá být indukce, pokud vám to tedy zdravotní stav umožní. Před několika lety byly indukční desky velmi drahé, dnes to však už neplatí a cenově jsou oba druhy desek mnohdy nastejno. Třebaže některé indukční desky, zvláště ty profesionální anebo ty s odsavačem par, mohu dalece přesahovat částku 50.000 Kč. Ty běžné však s přehledem pořídíte do 10.000 Kč.

Indukce je rychlá, na rozdíl od sklokeramiky nebo plynu neprodukuje žádné nadbytečné teplo, tudíž je úsporná. Nevýhodou je snad jen nutnost speciálního nádobí, které k indukční desce musíte pořídit. To však nemusí být až tak velká částka najednou, vždyť stačí jen pár hrnců a pánví. Vše ostatní můžete dokoupit podle potřeby postupně.