Oběd do půl hodiny na stole? Zkuste naše rychlé recepty

Žena vaří oběd na pánvičce UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Pokud nechcete trávit v kuchyni přípravou pokrmů celé hodiny, zkuste uvařit dobře a zdravě na základě našich receptů, které připravíte klidně do půl hodiny. Jak si usnadnit práci a vytvořit rychlý pokrm, na který se vám sbíhají sliny?

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Polévky

Možná znáte přísloví: Polévka je grunt. Na jednoduché polévky rozhodně nezanevřete – jde o rychlé, nutričně hodnotné a teplé jídlo, ke kterému si můžete vzít třeba celozrnné pečivo.

Když přidáte na malé kousky nakrájené brambory nebo zeleninu, pečivo můžete klidně vynechat. Nestíháte krájet? Sáhněte do mrazáku. Máme však něco i pro milovníky ryb nebo masa.

Recept na rychlou česnekovou polévku

Snadná polévka z česneku je chutná a zdravá. Porazí nachlazení i chřipku, uklidní podrážděný žaludek a posílí vaši imunitu. Do poctivé česnečky přidejte drobně nakrájené brambory, mrkev a anglickou slaninu. Jako zavářku použijte vejce, které se po rozmíchání rychle uvaří. Můžete ji doplnit i nahrubo nastrouhaným sýrem, kterým posypete nasucho opražený toastový chléb v polévce.

Víte, kde seženete česnek v akci?

Kupte se slevou Česnek.

Porovnat slevy

Recept na bleskovou polévku s vejcem

Na bleskovou vajíčkovou polévku potřebujete jen pár minut. Jako základ použijte zeleninu a přidejte sýr. Rozmíchaná vejce vám v ní dodají spoustu bílkovin. Můžete do ní přidat i vařené maso nebo smaženou uzeninu.

Recept na dýňový krém

Pokud máte rádi zeleninové polévky, kromě klasické bramboračky si můžete připravit i dýňový krém zjemněný smetanou. Použijte čerstvou nebo mraženou dýni nakrájenou na kostky. Uvařená je za chvilku a mixér udělá všechnu práci za vás během minuty. Podobně si lze připravit i krém hráškový.

Rychlý těstovinový salát s tuňákem

Semolinové těstoviny uvaříte al dente pod 10 minut. Připravte si je s tuňákem a kukuřicí, ledovým salátem nebo další zeleninou, dresinkem z jogurtu a citronové šťávy. Klidně to zvládnete za 20 minut.

Špenátové rolky

Pikantní špenátové rolky vytvoříte z rozmixovaného nebo mraženého špenátu, drceného česneku, vajíček, cukety, ovesných vloček a lněného semínka. Směs opečete na pánvi. Necháme na vás, zda budete placičky rolovat.

Bramborová placka se sýrem

Nastrouhejte brambory, sýr a usmažte rychlé placky. Můžete přidat slaninu, šunku i vejce. Příprava vám zabere čtvrt hodiny a výsledek je dokonalý.

Zapečené brambory s brokolicí a nivou

Nakrájejte brambory, přidejte brokolici a nivu. V pekáčku je dejte zapéct. Během pár minut máte chutné jídlo, které vás zasytí.

Zapečená brokolice
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Zapečená brokolice

Zapečená brokolice se sýrem bude skvělou volbou jako lehký oběd i zdravá večeře. Brokolice navíc zvyšuje imunitu a podporuje srdce i cévy.

Zapečená brokolice

Pikantní fazole

Pořiďte si do spíže pár plechovek fazolí. Když je uděláte na pánvi mírně pikantní díky trošce chilli, můžete je podávat jen tak s opečenou klobásou, vařeným vejcem nebo volským okem.

Slaný řecký koláč

Dá se jíst teplý i studený. Korpus z listového těsta naplňte strouhaným sýrem, smetanou, vejci, špenátem a trochou mouky, ze které uděláte směs. Obložte cibulkou, sušenou šunkou a rajčaty.

Závitky z lososa s avokádem, limetami a krekry kina8 / Shutterstock.com

Závitky z uzeného lososa

Plátky uzeného lososa vám pro „strýčka Příhodu“ v lednici chvíli vydrží. Lehké, studené jídlo vytvoříte právě z nich. Závitky z uzeného lososa naplňte směsí z Lučiny, naklíčené řeřichy, dijonské hořčice a citronové šťávy. Podávejte se salátem, čerstvou bagetou nebo opečenými toasty.

Plněné tortilly

Tortilla se dá rychle naplnit na kostičky nakrájeným a rychle osmaženým kuřecím masem, kukuřicí a další zeleninou. Přidejte okurky, rajčata, ledový salát a nakonec majonézu nebo tatarskou omáčku. Dresink umícháte i z bílého jogurtu, špetky soli, oregana, česneku a trochy balzamikového octa.

Kuřecí prsa se sýrovou omáčkou

Kuřecí nebo krůtí prsa jsou na pánvi hotová během pár minut. Sýrovou omáčku máte hotovou také za chvilku, jen co se sýr rozpustí. Můžete přidat těstoviny, zeleninovou oblohu nebo sáhnout po zavařených okurkách.