Co v obchodě (ne)můžete nakoupit za stravenky. Proč vám vezmou jen 5 kusů?

Nákupní vozík v uličce v supermarketu non c / Shutterstock.com

Pro stravenky platí přísná pravidla. Jak a kde s nimi platit a co za ně můžete a nemůžete koupit? Podívejte se, jak je to s těmito poukázkami, které jsou u nás nejčastějším benefitem.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Některým zaměstnancům připomínají stravenky válečné potravinové lístky a raději by dostávali peníze na ruku nebo na svůj účet. Zákon však stravenky daňově zvýhodňuje a primárně jsou určeny pro zajištění alespoň jednoho teplého jídla denně. Jaké jsou u nás stravenky?

Papírové poukázky

  • Edenred CZ - Ticket restaurant
  • Lidl stravenky - Naše stravenka
  • Up Česká republika - Chèque Déjeuner
  • Sodexo Pass ČR - Gastro Pass

Elektronické stravenky

  • BANCIBO, SE - Gastro Card
  • Benefit Management s.r.o. - Benefit Plus
  • CES ePlatby a.s. (Arca Capital) - Gusto Karta
  • Edenred CZ - Ticket restaurant karta
  • Lidl stravenky - Naše stravenka
  • Up Česká republika - Estravenka
  • Satispoll (Neeco) -Benefitka
  • Sodexo Pass ČR - Gastro Pass CARD

Co za stravenky nekoupíte

Pokud by sloužily i na jiné zboží než na potraviny, ztrácel by se jejich smysl. Stravenkové firmy tomu předchází ve smlouvách s prodejci. Se stravenkami nemůžete zaplatit za alkoholické nápoje, tabákové a drogistické zboží, ani další zboží nepotravinového charakteru. Prodejci to však občas poruší, aby nepřišli o zákazníky.

Obchody a hypermarkety

Za stravenky nakoupíte v obchodech, často však můžete zaplatit maximálně 500 korun, nebo jich použít jen 5 kusů. Poukázkami se nedá platit ve velkých hypermarketech. Proč? Mnozí prodejci totiž nevraceli orazítkované stravenky poskytovateli k proplacení a sami za ně pak nakupovali pro své maloobchody zboží ve slevě.

Kdo si nechá drobné

Při nákupu by měla být vyčerpána celá jejich hodnota. Zda vám na stravenky něco prodejce vrátí, záleží čistě na něm. Nejčastěji to bývá do deseti korun. Prodejce vždy musí informovat zákazníka předem, jaká u něj platí pravidla.

Jak je to s daní

Česká legislativa potravinové poukázky zvýhodňuje. Jsou osvobozeny od daně z příjmu i odvodů zdravotního a sociálního pojištění. Kdyby zaměstnanec dostal místo stravenek peníze, bylo by to méně, než je hodnota potravinové poukázky.

Výhoda i pro firmu

Výhodnější je to i pro zaměstnavatele, který si navíc může dát do daňových nákladů 55 % hodnoty poukázky. Do této výše zaměstnancům na stravenky přispívá a zbytek sráží ze mzdy. Za stravenku v hodnotě 100 korun zaplatí zaměstnanec 45 korun. Zaměstnavatel zaplatí za stravenky provizi, stejně jako obchodník, který je přijímá.

Budou stravenky jen na teplé jídlo?

Provozovatelé restaurací sdružení v platformě Moje restaurace chtějí změnit pravidla. Podle asociace by měl být omezen nákup na stravenky jen na teplé nebo studené jídlo a potraviny a zaveden limit na výši jednoho nákupu stravenkami. Stravenkové firmy si účtují za stravenky vysoké provize a představují nadměrnou administrativu. Někteří restauratéři si proto za platbu stravenkami účtují přirážku.

Jak vypadá statistika?

Průzkum společnosti PPM udává, že zaměstnanci se stravenkami chodí na obědy do restaurací 3x častěji než zaměstnanci bez nich. Stravenky poskytuje zaměstnancům 74 % firem.

Pozor na platnost!

Dejte si pozor na platnost stravenek. Pokud je nevyčerpáte včas, přijdete o peníze. U papírových poukázek je platnost do konce roku. U karet se to značně liší. Tohle si vždy zjistěte, může se to změnit!

  • Gastro Pass CARD, Estravenka a Ticket Restaurant CARD platí od 1.9. do 31.12. následujícího roku. Stravenky nabité od 1.1.2019 do 31.8. 2019 musíte vyčerpat do konce roku 2019. Stravenky nabyté od 1.9. pak do 31.12.2020. Nejdříve se čerpají starší zůstatky.
  • U Benefit Plus platí, že pokud z firmy, která kartu přidělila, odejdete, musíte kartu vyčerpat za 2 roky, jinak má neomezenou platnost.
  • U Gastro Card platí kalendářní rok a 2 měsíce. Systém využívá přednostně nejstarší prostředky.
  • U Lidl stravenky je platnost limitovaná datem platnosti karty.
  • U Gusto Karty a Benefitky nejsou zůstatky nijak ošetřeny.

Víte že…

... ročně Čechům propadne 150 milionů ve stravenkách a peníze získají stravenkové firmy? Generují tak i 1/3 zisku.