Jak správně třídit odpad z domácnosti: Víte, kam správně vyhodit ruličku od toaletního papíru?

Čtyři ruličky toaletního papíru Lazy_Bear / Shutterstock.com

V České republice jsme skutečně svědomití, co se třídění odpadu týče. Umíme si poradit takřka se vším. Víte ale, v čem se nejvíce chybuje? Existují odpadky, které rozhodně do kontejnerů nepatří, ale přesto tam často končí! A jiný odpad lze naopak pohodlně vytřídit, ale spousta lidí o tom vůbec neví. O které kusy jde a kam s nimi?

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Lahve od stolního oleje

Ač menší znečištění není pro recyklaci plastu problém, mastnota vadí. Proto sběrny žádají tříditele, aby plastové lahve pečlivě vymývali mýdlem a teplou vodou. Zástupce odpadové společnosti REMA Systém dokonce doporučuje těm, kteří je vymývat nechtějí, aby je raději vyhazovali do odpadu směsného.

Kelímky od jogurtů smí být i špinavé

Pro kelímky od jogurtů i jiné plastové nádoby naopak absolutní čistota neplatí. Nemusíte tedy vymývat lahvičky od šamponů či právě zmíněné kelímky. Požadavkem je však řádné zpracování produktu – máte-li doma prošlý krém, nevyhazujte ho do plastu celý. Nejprve se zbavte jeho obsahu, ideálně ho umístěte do směsného odpadu. A teprve poté vytřiďte nádobku do plastu.

Kam s polystyrenem?

Nejvíce otázek se obvykle točí okolo polystyrenu. Ten sice do plastů patří, nesmí být ale znečištěn omítkou či jinými stavebními materiály. V takovém případě je již považován za stavební odpad. Jakýkoli jiný kus polystyrenu, typicky například obaly od potravin či polstrování krabic od elektroniky, je však v kontejneru na plasty vítán.

Vejce a toaletní ruličky? Nově už mohou do papíru

Obaly a plata od vajec byly spolu s ruličkami od toaletního papíru tím, v čem lidé dříve chybovali nejčastěji. Oboje totiž pochází z již několikrát recyklovaného materiálu, a proto se na nové využití nehodily. Nejlépe jim bylo ve směsném odpadu, kde se mohly spokojeně rozkládat.

Dnes už tomu tak ovšem není – vývoj recyklačních technologií totiž pokročil, a proto už lze tyto materiály dále zpracovávat. Ničeho se tedy nebojte a plata od vajec i toaletní ruličky klidně vhoďte do modrého kontejneru na papír.

Kde sehnat zásoby vajec v akci?

Není sklo jako sklo

Většinu skleněných výrobků skutečně můžete odnést do kontejneru na sklo. Neřadí se sem však zrcadla, autoskla nebo skla drátěná. Tyto kousky je třeba odnést do sběrného dvora, kde se o ně bezplatně postarají. Rozhodně je tedy nenechávejte válet před kontejnerem nebo někde venku, mohly by totiž být nebezpečné pro kolemjdoucí děti či zvířata.

Papírové kapesníčky do kontejneru nepatří

Ač se dají papírové kapesníčky recyklovat ještě mnohokrát, vzhledem k jejich účelu končí ve směsném odpadu. A to je zcela v pořádku – vhození použitých kapesníčků do kontejneru na papír by totiž narušilo hygienu budoucí recyklace. Pokud vám však nemožnost jejich recyklování připadá jako plýtvání papírem, pořiďte si kapesníky látkové, které můžete mnohokrát vyprat a použít znovu.

Řekněte stop letákům ve svých schránkách

Dalším krokem k ochraně přírody pak může být i omezení nepotřebných nákupních letáků. Na stránkách Kupi.cz najdete nejen takřka všechny z nich v online podobě, ale taktéž seznam míst, kde si můžete zdarma vyzvednout samolepky proti vhozu letáků do poštovní schránky.

Toto do kontejnerů rozhodně neházejte!

Kromě výše jmenovaných výrobků existuje i celá řada dalších, které patří do sběrného dvora nebo do směsného odpadu, a nikoliv do kontejnerů určených k recyklaci. Dejte si pozor hlavně na:

  • Novodurové trubky
  • Podlahové krytiny
  • Pneumatiky
  • Dětské pleny
  • Dámské hygienické potřeby
  • Vatové tyčinky do uší
  • Účtenky
  • Tlakové nádoby
  • Plechovky od barev

Znáte správné označení?

Pokud si nejste jistí správným kontejnerem, výrobci produktů vám to usnadní. Na každém obalu se totiž nachází symbol, který vás správně nasměruje. Víte, který co znamená?

  • PAP, 20, 21, 22 – Jeden z těchto symbolů vždy odkazuje na kontejner s papírem.
  • C/PAP, 81, 84 – Zpravidla se jedná o nápojové kartony, které dle značky roztřídíte. Některá města přijímají tetrapaky v kontejneru na plast.
  • FE, AL, 40-49 – Jedná se o kov, výrobek tedy správně patří do odpovídajícího kontejneru, obvykle šedé barvy.
  • GL, 70, 71, 72 – Tyto značky oznamují, že se jedná o sklo – obal tedy patří do kontejnerů zelených či bílých, v závislosti na barvě skla.
  • 1, 2, 4, 5, 6, PP, PET, PS, HDPE, LDPE – Všechny tyto značky odkazují na plast, daný obal tam tudíž můžete s klidným svědomím odnést.