4 potraviny ze supermarketu, které si doma vyrobíte sami a levněji

Sušenky, která žena drží na plechu Canva

Věděli jste, že si některé potraviny můžete vyrobit doma? Zaplatíte za ně méně, a navíc získáte i přehled o použitých ingrediencích! O které pochoutky se jedná, jak si je připravit, a jak si domácí výrobu usnadnit co nejvíce? To vám poradíme v tomto našem článku.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Proč si vyrábět potraviny doma?

Výrobou vlastních pochoutek ušetříte fůru peněz. Také se ale zbavíte i přebytečného odpadu, ve kterém jsou potraviny z obchodů vždy baleny. A pokud si je dopřáváte pravidelně, ušetřených financí i odpadu bude opravdu hodně.

Je-li vaší motivací spíše zdravá strava, pak vás jistě potěší, že máte absolutní kontrolu nad všemi použitými přísadami. Žádná éčka, přebytečné cukry nebo konzervanty.

Džus bez éček

Nechcete-li vymačkávat ručně každý kousek ovoce, využijte odšťavňovač. Počáteční investice je sice vyšší, vyplatí se ale na mnoho let dopředu. A pokud máte možnost vlastní úrody, celková úspora ještě víc naroste!

Pokud ale vyhlížíte ovoce v supermarketech, vyplatí se počkat si na slevy. Díky nim můžete za stejné peníze nakoupit plodů více, a tudíž i získat o dost větší množství domácího džusu.

Jak na to?

Nashromážděte dostatečné množství ovoce, to poté dle potřeby oloupejte a nakrájejte na menší kousky. A pak už jen vložte do odšťavňovače – během pár okamžiků máte domácí džus!

Pomerančový džus ve sklenici, vymačkané pomeranče v pozadí Africa Studio / Shutterstock.com

Domácí zmrzlina

Domácí zmrzlinu snadno vyrobíte za pomoci mnoha typů mixérů, ideální je však ten na přípravu smoothie. Podmínkou jsou jen čepele. Výhodou domácí zmrzliny je stoprocentní podíl ovoce, žádné cukry navíc a absence éček, která se vyskytují zejména ve zmrzlině točené.

Jak na to?

Vyndejte ovoce přímo z mrazáku – můžete ale zkusit i zeleninu, fantazii se meze nekladou! Pokud to vybraná příchuť vyžaduje, přidejte ještě cukr a následně už jen mixujte. Výsledná směs musí mít jemnou konzistenci, kousky ledu by vás neměly studit na zubech.

Borůvky se budou hodit

Kupte se slevou Borůvky.

Porovnat slevy

Rychlý dezert, který nahradí jogurt

Jogurty jsou drahé, obsahují velké množství cukrů a leckdy v nich nenajdeme ani pořádný kousek ovoce. O dost vhodnější je sáhnout raději po pudincích – jeden sáček stojí pár korun a uděláte z něho až čtyři mističky.

Jak na to?

Vyberte si příchuť pudinku, nasypte jej do mléka, dochuťte cukrem a vařte. Na každém sáčku zpravidla najdete i podrobný návod k přípravě. Mezitím si mističku zaplňte třeba piškoty, ovocem nebo kousky čokolády. Zkrátka vším, na co máte chuť. Za pár minut vyrobíte levný dezert, na kterém si pochutná celá rodina.

Kam na pudink v akci?

Jogurt za méně korun

Vyrobit si doma můžete i vlastní jogurt – je to navíc tak snadné! Z jednoho pořízeného jogurtu s aktivními kulturami získáte klidně i 1 litr jogurtu domácího, do něhož si navíc přidáte i ovoce či oříšky dle vlastního výběru.

Jak na to?

Pořiďte si obyčejný bílý jogurt, doma jej vyklopte společně s mlékem do jogurtovače a nechte přístroj pracovat. Dochuťte oříšky, ovocem nebo třeba sirupem. Obsah cukru v jogurtu záleží opět jenom na vás, vámi vyrobený kousek tudíž může být ještě zdravější.

Domácí jogurt v misce s ovocem Spalnic / Shutterstock.com

Co všechno lze nahradit domácí alternativou?

  • Sušenky vyměňte za domácí buchtu.
  • Za pomoci domácí pekárny není problém udělat si čerstvý chléb či knedlík, který máte bez práce připravený během několika okamžiků.
  • Kupované pomazánky můžete nahradit těmi domácími.