Jak poznat kvalitní mák v obchodech? Tato tradiční česká plodina podporuje tvorbu červených krvinek i spermií

Mák v misce a okolo usušené hlavičky máku Sea Wave / Shutterstock.com

Právě Češi patří k největším producentům i konzumentům potravinářského máku na světě. Tato plodina skvěle chutná a navíc prospívá zdraví. Jak ale poznat kvalitní mák a jak ten šizený? Podívejme se na to.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Účinky máku na zdraví

Mák se pyšní antioxidačními účinky. Jeho vůni způsobuje velké množství mastných kyselin a esenciálních olejů, které snižují hladinu škodlivého cholesterolu LDL a zvyšují hladinu HDL cholesterolu v krvi.

Co obsahuje mák?

Vnější slupka máku je zdrojem vlákniny, ve 100 g syrových semen je 51 % doporučené denní dávky pro zdravé trávení. Dále obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako železo, měď, vápník, draslík, mangan, zinek a hořčík.

Proč jíst mák?

  • Vápníku má 12x více než kravské mléko, je prevencí osteoporózy, zlepšuje stav kostí, zubů, kvalitu nehtů a vlasů.
  • Podporuje tvorbu červených krvinek i spermií, trávení i syntézu nukleových kyselin.
  • Proti vráskám i infarktu působí v něm obsažený vitamín E, tento silný antioxidant zvyšuje detoxikační schopnost jater, tvorbu červených krvinek, růst svalových tkání, zabraňuje vzniku vrásek, snižuje výskyt infarktu a mrtvice.
Kvetoucí mák na poli TTstudio / Shutterstock.com
  • Mák je i kvalitním zdrojem bílkovin. Ve 100 g je 20 g proteinů, podobně jako v libovém hovězím nebo vepřovém mase.
  • Obsahuje až 7x víc vlákniny než jablko a podporuje trávení i detoxikaci.
  • Je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče a pomáhá od stresu.
  • Příznivě působí na srdeční tep i krevní tlak.
Maková bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Maková bábovka

Maková bábovka je velmi chutná a vláčná. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá. Stačí pár minut a na stole máte parádní moučník, který si můžete s chutí dopřát třeba k odpolední kávě.

Maková bábovka

Mák v těhotenství a při kojení

Mák je potravina, která má mnoho zdravotních výhod. V těhotenství a při kojení se dokonce doporučuje, nezapomeňte ale, že nic se nemá přehánět a měli byste ho konzumovat jen v přiměřeném množství. Jak může pomoci?

  • Obsahuje velké množství vápníku, bílkovin, vlákniny a dalších živin, které podporují zdravý vývoj plodu a tvorbu mateřského mléka.
  • Má protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky, které mohou chránit matku i dítě před infekcemi.
  • uklidňující a uspávací účinky pomáhající překonat stres, úzkost a nespavost.
Semínka máku v dřevěné misce a na lžíci, květy máku okolo Pixel-Shot / Shutterstock.com

Je mák droga?

Sušený potravinářský mák obsahuje jen minimální množství opiových alkaloidů, jako jsou morfin, thebain, kodein a papaverin. Ty se získávají zejména z nezralých makovic. Při konzumaci potravin s mákem se tedy nemusíte obávat jejich působení. Výtažky ze semen se využívají ve farmacii do přípravků na kašel pro vykašlávání.

Co je technický mák?

Technický mák je pěstovaný v zahraničí na přípravu léků pro farmaceutický průmysl. Z rostliny se používá jen makovina, tedy makovice s částí stonku. Semena jsou z hlediska farmakologického průmyslu odpadem, jsou dřevitá, nahořklá a často znečištěná alkaloidy.

Pro svou nízkou cenu se někdy používají do nádivek a směsí jako náhražka modrého máku. Spotřebitel pak nepozná kvalitní semena od nekvalitních a nerozezná ani vysoký podíl alkaloidů. Technický mák je hnědý až šedý, hořký až pálivý.

Jak poznat ten pančovaný?

Modrý mák vypěstovaný v České republice je dražší, s typickou makovou vůní a chutí. Spotřebitelům může pomoci Česká cechovní norma, která podle označení na obalu určí původ a kvalitu modrého máku. Pozor byste si měli dát na mletý mák.

Jistotou je nakupovat mák u farmáře a v obchodech hledat výrobky, kde je pěstitel na obalu přímo uveden. Ročně se u nás sklidí 26 000 tun máku a spotřeba je 4 500 tun, tedy 430 gramů na osobu. Průměrně sníme za rok 25 buchet s makovou náplní. Mezi modrosemenné odrůdy patří Major, Aplaus a Onyx, bělosemenné odrůdy se pěstují spíše na vývoz. Téměř všechen mák je určen pro potravinářství.

Maková buchta, jahody a levandule v pozadí Felix Furo / Shutterstock.com

Jak ho jíst a skladovat?

Skladovat se má v temnu, suchu a chladu, aby nežlukl. Z umletého a tepelně neupraveného máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny. Můžete si jej přidat do jogurtů, kaší, smoothie i buchet.

Je hořký mák škodlivý?

Hořký mák je znamením, že je žluklý a může být škodlivý pro zdraví. Žluklý mák obsahuje kyselinu linolovou, která může poškodit játra a způsobit zánět. Žluklý mák také může obsahovat plísně, které mohou vyvolat alergické reakce nebo otravu jídlem.

Hořký mák by se neměl konzumovat ani používat jako náplň do pečiva. Pokud si nejste jisti, zda je váš mák čerstvý, ochutnejte ho před použitím. Pokud je hořký, vyhoďte ho.

Zdroje: CPZP.cz, Ochutnejorech.cz, Blesk.cz, Ceskymodrymak.cz