Jak vyčistit tenisky, aby byly zase jako nové? Pomůže pračka, když víte jak na to

Zablacené tenisky vyperte v pračce, ale opatrně. Canva

S čištěním bot je to vždy komplikované. Buď jde o materiál, který nesmíte namočit, nebo hrozí, že se rozlepí. Jenže co se zabahněnou teniskou? Na tohle je kartáček krátký! Podívejte se na naše rady a tipy, jak správně vyčistit boty, aby přežily bez úhony.

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Pozor na materiál

Základním měřítkem, které rozhoduje o způsobu očisty obuvi, je použitý materiál. Je jasné, že koženou botu nehodíte do pračky. Stejně tak jemnou látku nebudete drhnout kartáčkem. Co si tedy s daným materiálem počít?

Kecky zvládnou krátkou koupel

Tenisky není problém vyprat v pračce, ale pozor. Jde o boty lepené, a těm vysoké teploty škodí. Rychle se pak rozlepují a podrážka deformuje. Také se vyhněte drhnutí kartáčkem, který poškodí vlákna obuvi.

Boty můžete nechat uschnout na čerstvém vzduchu nebo i na sluníčku. V zimních měsících neuškodí ani radiátor, ovšem opět dejte pozor na teplotu.

Kartáček není ideálním řešením. Canva

Kožené polobotky jedině kartáčkem

Možná jste si zablátili koženou botu. Tady s čištěním opravdu opatrně! Kůže je na jakékoliv teplotní či vlhkostní výkyvy velmi citlivá a špatné zacházení mívá tragické následky. Většinou už pak botu nezachráníte.

  • Mokrou kůži nechte uschnout při pokojové teplotě. Botu ještě předtím vycpěte novinami, které pohltí přebytečnou vlhkost.
  • Po absolutním zaschnutí boty ji lehce vykartáčujte. To se týká zejména broušené kůže. Hladkou kůži otřete vlhkým hadříkem.
  • Obuv ošetřete speciálními přípravky, které kůži změkčují, a nakonec botu naimpregnujte, aby byla odolnější vůči vodě.

Co se sandály?

Kožené sandály opět musíte impregnovat a pečlivě ošetřovat, nejdřív je ale očistěte kartáčkem. Plátěné vyperete v pračce na nízkou teplotu. Jenže co s dámskými sandály z koženky? V pračce se rozlepí, kartáček je poškodí… Nejspolehlivější metodou je vlhký hadřík, který odstraní nečistoty a prach.