Jsou gumoví medvídci zdraví na klouby a vlasy? Mýtus plný cukru

Skutečně pomáhají gumídci na klouby? GiesseObsession / Shutterstock.com

Artróza je nejčastější onemocnění kloubů, které každoročně postihuje stále více lidí. Nejvíce jde o pacienty po dovršení 50 let věku. Věděli jste, že je jich v současné době už 80 %? Podívejme se na tuto nemoc, na mýty a fakta a jak je to s gumovými medvídky.

Přečtěte si také

Připravte se na grilovací sezónu: Jak vybrat gril i potřebné náčiní

S přibývajícím věkem počet pacientů trpících artrózou nezastavitelně stoupá. O tomto kloubním onemocnění ale stále koluje celá řada mýtů a nepřesných informací, které se nezakládají na pravdě. Přesto jim mnoho lidí věří. Pojďme se tedy nyní společně podívat na nejčastější mýty o artróze i o gumových medvídcích.

Kolagen a jeho funkce

Kolagen je jednou z významných složek úzce souvisejících s pohybovým aparátem a jeho případnými nemocemi a obtížemi. Pro naše tělo je prospěšný hned v několika bodech:

  • kostem dává odolnost a pevnost
  • chrupavkám pomáhá pohlcovat nárazy
  • ve šlachách a vazech vytváří odolné a elastické struktury
  • pokožce dodává pružnost, pevnost a hydrataci
  • v očích je součástí rohovky a tvoří neviditelnou membránu

Nejčastější mýty o artróze

Artróza je onemocnění projevující se bolestí kloubů, ale i jejich zhoršenou pohyblivostí a ztuhlostí, zvýšenou citlivostí na chlad a nepříznivé počasí. I když se jedná o velmi častou nemoc (setká se s ní až 80 % obyvatelstva), většina z nás má o ní dost zkreslené informace.

Při artróze musíte přestat sportovat. Opravdu?

Ukončení sportování a nutnost zanevření na pohyb je mýtus. Většina lidí je však přesvědčena o tom, že jakmile jim lékař diagnostikuje artrózu, musí se vzdát sportování i každého nutného pohybu navíc. To je ale zcela kontraproduktivní, opak je totiž pravdou.

I když vám bude diagnostikována artróza, aktivnímu pohybu je třeba se i nadále věnovat. Musíte ale vybírat s rozmyslem a vyhnout se aktivitám, které mohou nemoc zhoršit. Vynechejte hluboké dřepy, výskoky a tvrdé dopady na zem. Zkuste raději protahování, jógu, pilates, kalanetiku, chůzi, cyklistiku či plavání.

Gumoví medvídci zajistí tělu potřebnou dávku kolagenu. Vážně?

Za tímto mýtem stojí hlavně různé reklamy, které se nás neustále snaží přesvědčit o tom, že pokud budeme pravidelně a ve větším množství konzumovat gumové medvídky, doplníme tím tělu prospěšný kolagen potřebný pro naše klouby. Přejídat se denně přeslazenými želatinovými medvídky ale rozhodně nemá smysl.

Kolagen, který tvoří 70 % sušiny kloubních chrupavek, tělu takto nedodáte. Podle odborníků jej můžete doplnit zase jen kolagenem. Zaměřte tedy svou pozornost raději na správnou výživu a na doplňky stravy s touto účinnou látkou. Gumové medvídky nechte svým dětem – ale s rozumem, protože obsahují spoustu cukru.

Potraviny, které obsahují kolagen

  • všechny druhy masa včetně zvěřiny a ryb
  • nejvíce je ho v prasečích nožičkách, kravské a prasečí kůži

Potraviny, které podporují obnovu kolagenu

  • vitamin C – v ovoci a zelenině, rybách a hovězím mase
  • aminokyseliny, hlavně lysin a prolin – mléčné výrobky a vejce (bílky), libové maso a tučné ryby
  • lykopen – ve všech červených plodech ovoce i zeleniny
  • polynenasycené mastné kyseliny – v rostlinných olejích, tučných rybách a mořských plodech a zelené listové zelenině
  • genistein – v sójovém mléku a v některých druzích sýru
  • síra – v ovoci jako banán, kokos a papája či v petrželi, cibuli, česneku, ředkvičkách a čajích
  • pro podporu produkce kolagenu tělem – ořechy a semínka

Doplňky stravy s obsahem kolagenu najdete i v letácích na Kupi.cz.