Petrželka nepatří jen do polévky. Dejte si ji na pleť, do vlasů nebo na unavené oči

Svazek petrželky ležící na dřevěném prkénku WS-Studio / Shutterstock.com

Listová petrželka patří k základnímu zelenému koření. Je úžasným zdrojem vitamínů, minerálů a aktivních látek. Ať už je to ale petrželka kadeřavá nebo hladkolistá, můžete ji použít i jinak než pouze při vaření. Pojďte se s námi podívat na to, v čem všem je tato rostlina prospěšná a jak ji můžete využít.

Přečtěte si také

Vynikající čokoládová pěna podle 2 slavných šéfkuchařů. Která bude vaším favoritem?

Petržel naťová je vhodná na zrakové poruchy, protože koncentrace aktivních látek je v ní mnohem vyšší než v koření. Obsahuje také více vitamínu C, vitamíny B, provitamín A a E a minerální látky jako fosfor, mangan, vápník, draslík, hořčík a chlór. Má povzbudivé účinky na náš organismus, působí na průtok krve v cévách a při nachlazení podporuje vykašlávání.

Petrželka je dále prospěšná...

  • na vysoký tlak krve a pro posílení srdce
  • na očistu trávicího traktu a lepší trávení
  • na nemoci ledvin, proti ledvinovému písku i kamenům a na močové ústrojí
  • pro posílení zraku, na šeroslepost či na zánět zrakového nervu
  • na harmonizaci menstruačního cyklu a jako afrodisiakum pro ženy

Druhy petrželky

Hladkolistá petržel má jemnější chuť i konzistenci, ta kadeřavá (též známá jako kudrnka) je zase výraznější a hodí se i ke zdobení připravených laskomin. Dává se do polévek, omáček, salátů, těstovin, k posypání brambor, do pokrmů z mletého masa i marinád. Abychom ale neztratili cenné látky, přidáváme ji až do hotových pokrmů.

Pěstování petrželky

Naťovou petrželku vyséváme ze semínek od jara až do podzimu. Dvouletá rostlinka první rok vytvoří kořen a bohatou úrodu listů, druhý rok vyžene stvol s květy a semínky, které můžeme nechat přirozeně vysemenit. Dá se pěstovat i v květináči a je nenáročná – stačí jí běžná zemina a slunečná poloha. Protože semínka déle klíčí, vyplatí se koupit už hotové sazeničky.

Jak ji můžeme využít?

Jak jsme již zmínili, petrželka je sice výbornou ingrediencí pro dokončování pokrmů, nese ale i veliké množství blahodárných účinků, které můžeme využít i jinak. Jak na to?

Petrželová nať na unavené oči

Nať petržele spařte horkou vodou, 15 minut louhujte, přeceďte a nechte vychladnout. Na oční víčka následně přikládejte obklady z vatových tamponků namočené ve studeném odvaru a nechte působit alespoň 10 minut. Uklidní i zanícené či oteklé oči.

Na lesklé a vitální vlasy

Odvar z petrželové natě můžete použít stejně jako známý odvar z kopřiv, tedy na spláchnutí umytých vlasů. Díky tomu budou vypadat zdravěji a získají i krásný lesk.

Na problematickou pleť

Čerstvá šťáva z petrželové nati má protizánětlivé účinky, díky čemuž se skvěle hodí i na problematickou pleť a akné. Připravte si proto domácí petrželovou pleťovou vodu – postačí vám na to dvě lžíce nasekané petrželky a 250 ml mátového čaje.

Do hrnce smíchejte čaj s nasekanou petrželkou a krátce povařte na mírném ohni. Poté z plamene stáhněte a nechte půl hodiny vylouhovat. Pak tekutinu sceďte, nechte vychladit a používejte jako pleťovou vodu na potřebná místa.

Při bodnutí hmyzem

Nasekaná nať petrželky je vhodná i jako první pomoc po bodnutí hmyzem. Místo zklidní, zchladí, dezinfikuje a zmírní svědění.

Proti zápachu z úst

Pokud budete žvýkat petrželovou nať, zbavíte se zápachu z úst. Je dokonce mnohem účinnější než klasická žvýkačka.

Jak ji sehnat?

Cena petrželky se liší v závislosti na prodejcích i jejím typu. Ať už si ale kupujete tu čerstvou, usušenou či přímo její semínka pro vlastní pěstování, využijte přehledu slev na Kupi.cz, abyste si mohli zdraví dopřát o něco levněji.