Jak poznat už v obchodě, že oblečení barví? Triky, které vás zachrání před průšvihem

Řada barevných triček na ramínkách vedle sebe Canva

Máte obavu, že bude nové oblečení barvit? Nejde jen o zabarvení dalšího prádla při praní. Někdy nám oblečení zabarví pokožku nebo jiné kusy oděvů už při nošení, zejména tehdy, pokud se potíme nebo zmokneme. Podívejte se na rady a tipy, jak tomu co nejlépe předejít.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Možná už jste také naletěli. Koupili jste si nové, značkové džíny, které vám obarvily bílou košili i nové spodní prádlo. Drahý, světlý kabát vám zase obarví i zdánlivě nebarvící věci, třeba kožená kabelka nebo výrazně barevný šál, který se o něj pouze intenzivně tře.

Jak poznat, že oblečení barví

Nejjednodušší způsob odhalení nekvalitního, barvicího oblečení ještě předtím, než si ho vůbec koupíte, je pomocí ubrousku. Stačí když vybranou věc jemným papírovým kapesníčkem silně přetřete. Jakmile přes látku důkladně přejedete bílým kapesníkem, může získat lehce tónovaný odstín – a tehdy poznáte, že bude oblečení silně barvit. Pro větší účinnost pak můžete kapesníček i mírně navlhčit.

Při nákupu sledujte popisky. Zejména na riflích bývá někdy přímo napsáno, že mohou barvit a je třeba je prát jen s podobnými odstíny oděvů. Tento problém může bohužel nastat i u značkového zboží s vyšší cenou.

Jak prát, čistit a fixovat

Světlé prádlo můžete zkusit vyprat odbarvovačem. Pokud jsou však na látce barevné vzory, riskujete, že se zesvětlí i tyto odstíny. Kabát vám vyčistí v čistírně, při tomto procesu ale obdobně hrozí vyblednutí jeho barvy. Při prvním praní tedy oblečení namočte do octové vody, která barvu zafixuje. A pro jistotu přidávejte ocet i do dalšího praní. Nemusíte se obávat, že jím bude prádlo cítit, při máchání se totiž vůně odstraní a vyprchá.

Alternativou pak může být i tzv. fixativ, tedy prostředek sloužící k fixaci barev. Na rozdíl od octu ovšem postrádá dezinfekční účinky, které při prvním praní můžete taktéž ocenit.

Kvalitní prací přípravky jsou základ

Náš tip před prvním praním

Pokud chcete prát pohromadě několik kusů oblečení a zatím nevíte, jestli některé nepouští barvu, zkuste jednoduchý test. Navlhčete kousek látky, přikryjte jej papírovým kapesníkem a jemně přežehlete žehličkou. Pokud látka pouští barvu, obarví se vám i kapesníček. Pokud zůstane čistý, můžete prádlo bez problému vyprat i s ostatními oděvy.

  • Tip: Novinkou na trhu jsou ubrousky, které vaše prádlo ochrání před barevnými pohromami.
  • Jedná se o ubrousky napuštěné speciální látkou, které fungují jako magnet a zachycují uvolněnou barvu. A používat je můžete i v případě, že se nechcete zdržovat tříděním barev před praním.
  • Tuto jednoduchou vychytávku seženete takřka ve všech drogeriích a vybraných řetězcích. Mezi nejoblíbenější značky patří například Iberia, Texba či Dr. Beckmann.