Rýže ve varných sáčcích není zdravá. Obsahuje chemikálii, která zvyšuje riziko rakoviny i srdečních potíží

Rýže ve varných sáčcích, v pozadí  rýže v šedé misce Marian Weyo / Shutterstock.com

Rýže ve varných sáčcích je oblíbená, protože její příprava nemůže být jednodušší. Sáček hodíte do horké vody, pár minut počkáte a máte hotovo. Jenže vaření rýže v plastu může být všechno, jen ne zdravé. Jaké riziko to vlastně představuje? To se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Šuntflace: Když čokoláda není čokoládou a kečup neviděl rajče

Horká voda a plast nejdou dohromady

Kdybyste měli chuť na čaj, nejspíš byste ho nezalili horkou vodou v plastovém kelímku. Tak jak je vlastně možné, že můžete rýži v plastových sáčcích vařit v horké vodě? Ve skutečnosti to zdravé není, varný sáček při kontaktu s horkou vodou uvolňuje zdraví škodlivou chemikálii. Proto se doporučuje rýži ve varných sáčcích jíst jen výjimečně a ideálně se jí vyhnout úplně.

Při vaření se uvolňuje bisfenol A

Při vaření rýže v plastových sáčcích se do horké vody uvolňuje škodlivá látka bisfenol A (BPA), která se pod vysokou teplotou dostává do jídla obsahujícího tuky a cukry. To bohužel odpovídá i rýži, která obsahuje spoustu sacharidů. V plastech jsou i ftaláty, které se stejně tak uvolňují do potravin (nejčastěji do těch, které se balí do PVC obalů, například maso). Chemická sloučenina bisfenol A je bohužel všude kolem nás a přicházíme s ní do kontaktu skoro na denní bázi.

Co může způsobit bisfenol A?

Bisfenol A se v potravinách vyskytuje velmi často. Obecně je ale jeho koncentrace nízká, protože je množství této chemikálie přísně regulováno. Přesto je i malé množství bisfenolu A je považováno za nebezpečné a je dobré si na něj dávat pozor. Existují zdravotní rizika, která by lidé rozhodně měli znát.

Vaření rýže ve varných sáčcích KatarzynaWozniak / Shutterstock.com

Bisfenol A připomíná ženský hormon estrogen a napodobuje hormony našeho těla, které zároveň narušuje. To vytváří riziko pro endokrinní systém, ohrožuje také vývoj plodu a dětí. BPA zvyšuje také riziko vzniku rakoviny v pozdějším věku života a zvyšuje odolnost proti chemoterapii. U lidí s vyšším koncentrací BPA v těle může být souvislost mezi vznikem obezity a cukrovky.

Kde všude můžete narazit na BPA

Na bisfenol A můžeme denně narazit v mnoha potravinách a nádobách na potraviny. Schovává se v plastových talířcích, lahvích i v potravinách, které jsou zabaleny v plastovém obalu (například hotové jídlo v supermarketu, sendviče apod.).

Kromě potravin se ale škodlivý bisfenol A nachází i v kosmetice, mezi kterou patří například opalovací krémy, laky na nehty či rtěnky, a také v termopapíru, se kterým přicházíme do kontaktu v podobě účtenek z obchodů. To je ostatně také důvod, proč byste si po kontaktu s účtenkou vždy měli umýt ruce mýdlem.

Zdroje: Kupi.cz, National Library of Medicine, UC Cincinnati