Recepty z meruněk, které stojí za to vyzkoušet. Skvělá zmrzlina i meruňkové čatní k masu

Meruňková zmrzlina s mátou Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Sladké, šťavnaté a voňavé meruňky se těší velké oblibě. Díky své lehce kyselé chuti se báječně hodí do koláčů a do ovocných knedlíků. Výborná je ale i meruňková zmrzlina, marmeláda nebo čatní.

Přečtěte si také

Milujete vajíčka? A víte, jak je skladovat a kdy už je raději nejíst?

1. Recept: Meruňkové čatní

Meruňky mají nejen fantastickou chuť, jsou také velice zdravé. Obsahují mnoho vitamínů, pomáhají udržovat dobrý stav zraku, hodí se na vysoký krevní tlak a obsahují také málo kalorií, takže je jejich konzumace vhodná i při hubnutí.

Chutney je taková pikantnější zavařenina. Je výborné především ke grilovanému masu a kozímu sýru. Sýry a ovoce tvoří totiž výbornou chuťovou kombinaci.

Rozkrájené meruňky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 1 kg meruněk
  • 3 větší cibule
  • olej
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička chilli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst rozinek
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce třtinového cukru

Recept:

  1. Nejprve vypeckujte a nakrájejte na kousky 1 kg meruněk.
  2. Oloupejte 3 větší cibule, nasekejte nadrobno a zpěňte na oleji. Přidejte meruňky a pomalu je poduste.
  3. Přidejte vrchovatou lžičku nastrouhaného zázvoru, jednu lžičku chilli, jeden stroužek česneku, hrst rozinek, 2 lžíce jablečného octa a 3 lžíce třtinového cukru.
  4. Čatní za občasného míchání duste, dokud nezačne houstnout. Poté ho ještě teplé přendejte do sklenic.
Došel vám cukr?

2. Recept: Domácí meruňková zmrzlina se smetanou

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří. Milují ji nejen děti, ale i dospělí. Doma si ji uděláte velice snadno. Nepřijde vás na moc peněz, navíc bude mnohem zdravější než ta kupovaná.

Suroviny:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 0,5 kg meruněk

Recept:

  1. 200 ml smetany ke šlehání rozšlehejte se dvěma žloutky a přidejte 100 g moučkového cukru.
  2. Za stálého míchání pomalu zahřívejte v hrnci a přidejte půl kila měkkých oloupaných meruněk.
  3. Směs nechte táhnout asi půl hodiny, poté ji propasírujte přes síto, dejte do kovové misky a šup s ní do mrazáku.
  • Tip: Do zmrzliny můžete přidat také vanilku nebo udělat verzi pro dospělé a přilít trochu meruňkovice.

3. Recept: Rychlý hrnkový meruňkový koláč s drobenkou

Čekáte návštěvu, chcete ji pohostit něčím sladkým, ale nechce se vám pouštět do náročného a zdlouhavého pečení? Tento hrnkový koláč zvládnou udělat i děti, navíc je do 20 minut hotový.

Suroviny:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • meruňky

Recept:

  1. Nejprve dejte předehřát troubu na 170 °C. V misce udělejte ze 3 hrnků mouky, 1 kypřicího prášku, 1 hrnku krupicového cukru a kostky másla drobenku.
  2. Jeden hrnek drobenky odeberte a ke zbytku přidejte 2 vejce, 1 hrnek mléka a promíchejte.
  3. Poté si vymažte a vysypte formu na koláč (ideálně o průměru 30 cm) a nalijte do ní půlku těsta.
  4. Na těsto vyskládejte rovnoměrně nakrájené meruňky a na ně vylijte zbytek těsta.
  5. Navrch opět vyskládejte meruňky, posypte drobenkou a dejte do trouby na cca 35 minut.
Sušení ovoce v sušičce Yuriy Golub / Shutterstock.com

Jak zpracovat meruňky?

Pokud se vám nechce pouštět do žádného vaření, ale nechcete, aby se vám meruňky zkazily, můžete je jednoduše usušit v sušičce, zavařit nebo udělat kompot. Vydrží vám tak mnohem déle.