Nejlepší recepty z cuket, které stojí za to vyzkoušet

Celé cukety v bedýnce a pár nakrájených kousků cukety ležící vedle nože na prkénku FotosDo / Shutterstock.com

Cuketa je zelenina, se kterou se během léta setká v gastronomii snad každý z nás. Někdo miluje její jemnou chuť, jiný se jí naopak vyhýbá obloukem. Pokud však víme, jak ji vhodně využít a správně ochutit, po pokrmech z ní uvařených a upečených se jenom zapráší. V následujícím článku přinášíme několik receptů, které stojí za vyzkoušení i ve vaší kuchyni.

Přečtěte si také

Jste příliš úspěšní v loteriích? Seniorka vyhrála tolikrát, že ji začali podezřívat z podvodu a poslali na ni detektiva

Co cuketa obsahuje?

Máte-li doma vybíravější strávníky, kterým jídla připravená z plodů cukety zrovna dvakrát nevoní, můžete poukázat na její výborné vlastnosti. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, zejména pak vitamín B, dále hořčík, zinek nebo draslík.

Díky vysokému obsahu vlákniny je vhodná pro lidi, kteří si přejí shodit dolů nějaké to kilo. Navíc obsahuje pouze zhruba 15 kalorií na 100 g hmotnosti.

Z cukety můžete připravit polévky, zapečené pokrmy, smažit ji nebo přidat do moučníků. Pojďme se podívat na několik nejzajímavějších receptů, které můžete vyzkoušet i u sebe doma.

Jak vybrat zralou cuketu?

Při prvotním výběru vhodných plodů ke zpracování bychom se měli zaměřit přednostně na ty mladé, zhruba do 25 centimetrů délky a půl kilogramu váhy. Platí totiž, že čím je cuketa starší, tím více ztrácí na už tak málo výrazné chuti.

Cukety v košíku alicja neumiler / Shutterstock.com

Recept: Bramborový koláč s cuketou a sýrem

Ingredience:

  • cuketa
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g uvařených a nastrouhaných brambor
  • 90 g měkké Hery
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • lžička mleté, sladké papriky
  • sůl a bylinky dle chuti
  • máslo na vymazání
  • sýr na posypání
Brambory se budou hodit

Postup:

  1. Nejprve si v misce nebo na vále smícháme 300 g polohrubé mouky společně s 200 g uvařených a nastrouhaných brambor a s 90 g měkké Hery. Přidáme ještě polovinu sáčku prášku do pečiva, lžičku mleté sladké papriky a sůl podle chuti.
  2. Pro vylepšení výsledného vzhledu můžeme přidat různé bylinky, nejvíce se nám osvědčila zelená petrželka. Ze všech těchto surovin vypracujeme těsto.
  3. Připravíme si plech nebo formu na koláčky (možno i větší muffiny) a vymažeme ji rozpuštěným máslem. Z těsta rukama vytvarujeme menší bochánky a dáme je na plech nebo do formy.
  4. Poté si cuketu nakrájíme na užší plátky, které následně umístíme na bochánky těsta. Navrch ještě můžeme přidat drcené oregano, kmín a na jemno nakrájený česnek.
  5. Vše dáme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme péct půl hodiny.
  6. Po uplynutí této doby koláčky vyndáme a posypeme sýrem. Vrátíme je na 5 minut zpět a necháme sýr, už ve vypnuté troubě, rozpustit.
Cuketový koláč zefirchik06 / Shutterstock.com

Recept: Cuketové placky

Ingredience:

  • cuketa
  • 2 vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nastrouháme cuketu a smícháme ji s rozšlehanými vejci a zhruba třemi lžícemi polohrubé mouky. Opepříme a osolíme podle chuti.
  2. Poté postupujeme jako u běžných lívanců. Na rozpálenou pánev nalijeme cuketovou směs a osmažíme ji dozlatova z obou stran.
Plněné cukety s rajčaty

Plněné cukety s rajčaty

Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.

Časová náročnost: 40 min Obtížnost: Snadný
Plněné cukety s rajčaty

Recept: Jemná cuketová polévka

Ingredience:

Postup:

  1. V hrnci si na začátek rozpustíme máslo. Mezitím si nakrájíme cuketu (stačí i na větší kostičky) společně s jednou menší cibulí a přidáme do hrnce – nejprve cibuli, následně cuketu. Vše podusíme za stálého míchání, dokud cuketa dostatečně nezměkne.
  2. Do vzniklé směsi nalijeme 500 ml zeleninového vývaru a přidáme 200 ml smetany ke šlehání. Důkladně promícháme a zhruba po čtvrthodině obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  3. Polévku ihned po rozmixování podáváme a na talíři ji ještě posypeme rozdrobeným sýrem feta.