Nejlepší recepty z cuket, které stojí za to vyzkoušet. Skvělá a rychlá polévka, placky i koláč

Tři celé cukety a pár nakrájených kousků cukety ležící vedle nože na prkénku Canva

Cuketa je zelenina, se kterou se během léta setká v nějakém tom pokrmu snad každý z nás. Někdo miluje její jemnou chuť, jiný se jí naopak vyhýbá obloukem. Pokud však víme, jak ji vhodně využít a správně ochutit, po pokrmech z ní uvařených a upečených se jenom zapráší. V následujícím článku přinášíme několik receptů, které stojí za vyzkoušení i ve vaší kuchyni.

Přečtěte si také

5 hlavních příčin, proč máme pupínky na obličeji i v dospělosti
5 hlavních příčin, proč máme pupínky na obličeji i v dospělosti

Při prvotním výběru vhodných plodů ke zpracování bychom se měli zaměřit přednostně na ty mladé, zhruba do 25 centimetrů délky a půl kilogramu váhy. Platí totiž, že čím je cuketa starší, tím více ztrácí na už tak málo výrazné chuti.

Máte-li doma vybíravější strávníky, kterým jídla připravená z plodů cukety zrovna dvakrát nevoní, můžete poukázat na její výborné vlastnosti. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, zejména pak vitamín B, dále hořčík, zinek nebo draslík. Díky vysokému obsahu vlákniny je vhodná pro lidi, kteří si přejí shodit dolů nějaké to kilo, a navíc obsahuje pouze zhruba 15 kalorií na 100 g hmotnosti.

Z cukety můžete připravit polévky, zapečené pokrmy, smažit ji nebo přidat do moučníků. Pojďme se podívat na několik nejzajímavějších receptů, které můžete vyzkoušet i u sebe doma.

Ruce držící tři cukety Pixabay

Bramborový koláč s cuketou a sýrem

Ingredience:

  • cuketa
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g uvařených a nastrouhaných brambor
  • 90 g měkké Hery
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • lžička mleté, sladké papriky
  • sůl a bylinky dle chuti
  • máslo na vymazání
  • sýr na posypání

Brambory se budou hodit

Postup:

  1. Nejprve si v misce nebo na vále smícháme 300 g polohrubé mouky společně s 200 g uvařených a nastrouhaných brambor a s 90 g měkké Hery. Přidáme ještě polovinu sáčku prášku do pečiva, lžičku mleté sladké papriky a sůl podle chuti.
  2. Pro vylepšení výsledného vzhledu můžeme přidat různé bylinky, nejvíce se nám osvědčila zelená petrželka. Ze všech těchto surovin vypracujeme těsto.
  3. Připravíme si plech nebo formu na koláčky (možno i větší muffiny) a vymažeme ji rozpuštěným máslem. Z těsta rukama vytvarujeme menší bochánky a dáme je na plech nebo do formy.
  4. Poté si cuketu nakrájíme na užší plátky, které následně umístíme na bochánky těsta. Navrch ještě můžeme přidat drcené oregano, kmín a na jemno nakrájený česnek.
  5. Vše dáme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme péct půl hodiny.
  6. Po uplynutí této doby koláčky vyndáme a posypeme sýrem. Vrátíme je na 5 minut zpět a necháme sýr, už ve vypnuté troubě, rozpustit.
Detail na krájení cukety na dřevěném prkénku 8photo / Freepik

Cuketové lívance

Ingredience:

  • cuketa
  • 2 vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nastrouháme cuketu a smícháme ji s rozšlehanými vejci a zhruba třemi lžícemi polohrubé mouky. Opepříme a osolíme podle chuti.
  2. Poté postupujeme jako u běžných lívanců. Na rozpálenou pánev nalijeme cuketovou směs a osmažíme ji dozlatova z obou stran.
Talíř s cuketovými lívanečky, rajčaty, dipem a bylinkami timolina / Freepik

Jemná polévka z cukety

Ingredience:

  • cuketa
  • 40 g másla
  • cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sýr feta

Postup:

  1. V hrnci si na začátek rozpustíme máslo. Mezitím si nakrájíme cuketu (stačí i na větší kostičky) společně s jednou menší cibulí a přidáme do hrnce – nejprve cibuli, následně cuketu. Vše podusíme za stálého míchání, dokud cuketa dostatečně nezměkne.
  2. Do vzniklé směsi nalijeme 500 ml zeleninového vývaru a přidáme 200 ml smetany ke šlehání. Důkladně promícháme a zhruba po čtvrthodině obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  3. Polévku ihned po rozmixování podáváme a na talíři ji ještě posypeme rozdrobeným sýrem feta.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz