Cuketa je na pěstování nenáročná zelenina, které roste hojně i zahrádkářům začátečníkům. A tak se vám může stát, že si brzy nebudete vědět rady, jak celou úrodu v kuchyni zužitkovat! Věděli jste, že z cuket můžete uvařit skvělá lehká jídla? Hodí se totiž do hlavních chodů i dezertů!
Pokud chcete zeštíhlet do plavek nebo máte potravinovou alergii na lepek, vyměňte klasické těstoviny za tyto cuketové zoodles. Kupte si praktický spiralizér, díky kterému vytvoříte během chvilky zeleninové špagety. Dochuťte je třeba klasickou boloňskou omáčkou nebo zkuste náš jednoduchý recept s česnekem a parmezánem! Co budete potřebovat?
Cukety zbavte slupky a na spiralizéru je nakrájejte na špagetové nudle. V hluboké pánvi na olivovém oleji osmahněte česnek a mleté chilli papričky, pokud preferujete pálivější verzi zoodles. Přidejte cuketové nudle a restujte po dobu 5 až 7 minut. Vmíchejte na kousky nakrájená rajčata, natrhanou bazalku a většinu parmazánu a restujte další 1 minutu. Pomocí kleští nudle přeneste na talíř tak, aby vyvařená tekutina zůstala v pánvi. Tu nechte ještě chvíli dusit a přidejte směs kukuřičného škrobu a studené vody. Restujte přibližně 1 minutu, dokud tekutina nezhoustne na omáčku. Tu dochuťte solí a pepřem a přelijte s ní těstoviny. Ty posypané parmezánem servírujte.
Tip: skvěle doladíte chuť jídla vařeným vajíčkem a zrníčky granátového jablka.
Jestli vaše dítka zeleninu zrovna nemilují, můžete ji (klidně i tajně) zapéct do oblíbeného perníku. Slibujeme, že si jí ani nevšimnou! Nejen že využijete velkou úrodu této zeleniny, ale zároveň upečete lehčí verzi tohoto oblíbeného dezertu. Návodů na přípravu cuketových perníků a buchet je spousta, proč nezkusit třeba náš hrnkový recept?
Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte z ní vodu. Do mísy vmíchejte vejce a olej. V druhé misce smíchejte všechny sypké suroviny, tedy hladkou mouku, cukr, skořici, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. K cuketové směsi poté pomalu přimíchávejte směs sypkou. Hotové těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů po dobu asi 40 minut.
Tip: hotový koláč můžete potřít oblíbenou marmeládou nebo po vychladnutí polít čokoládovou polevou.