Recepty s cuketou: Uvařte si ji jako těstoviny nebo zapečte do perníku

Cuketové špagety s pestem a grilovanými krevetami na černém a bílém talíři zarzamora / Shutterstock.com

Cuketa je na pěstování nenáročná zelenina, které roste hojně i zahrádkářům začátečníkům. A tak se vám může stát, že si brzy nebudete vědět rady, jak celou úrodu v kuchyni zužitkovat! Věděli jste, že z cuket můžete uvařit skvělá lehká jídla? Hodí se totiž do hlavních chodů i dezertů!

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Recept na cuketové „těstoviny“

Pokud chcete zeštíhlet do plavek nebo máte potravinovou alergii na lepek, vyměňte klasické těstoviny za tyto cuketové zoodles. Kupte si praktický spiralizér, díky kterému vytvoříte zeleninové špagety během chvilky.

Dochuťte je třeba boloňskou omáčkou nebo zkuste náš jednoduchý recept s česnekem a parmazánem!

Kupte parmazán v akci a pusťte se do toho

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 4 střední cukety
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • ½ šálku drceného parmazánu
  • 1 šálek čerstvé bazalky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky studené vody
  • mleté chilli papričky
  • sůl a pepř
Cuketové těstoviny s rajčatovou omáčkou, bazalkou a parmazánem Olga Miltsova / Shutterstock.com

Postup:

  1. Cukety zbavte slupky a na spiralizéru je nakrájejte na špagetové nudle.
  2. V hluboké pánvi na olivovém oleji osmahněte česnek a mleté chilli papričky, pokud preferujete pálivější verzi zoodles.
  3. Přidejte cuketové nudle a restujte po dobu pěti až sedmi minut.
  4. Vmíchejte na kousky nakrájená rajčata, natrhanou bazalku a většinu parmazánu a restujte další minutu.
  5. Pomocí kleští nudle přeneste na talíř tak, aby vyvařená tekutina zůstala v pánvi. Tu nechte ještě chvíli dusit a přidejte směs kukuřičného škrobu a studené vody.
  6. Restujte přibližně jednu minutu, dokud tekutina nezhoustne na omáčku. Dochuťte ji solí a pepřem a přelijte s ní těstoviny. Ty posypané parmazánem servírujte.

Tip: Chuť jídla skvěle doladíte vařeným vajíčkem a zrníčky granátového jablka.

Recept na cuketový perník

Jestli vaše dítka zeleninu zrovna nemilují, můžete ji (klidně i tajně) zapéct do perníku. Slibujeme, že si jí ani nevšimnou! Nejen že využijete velkou úrodu této zeleniny, ale zároveň upečete lehčí verzi oblíbeného dezertu. Návodů na přípravu cuketových perníků a buchet je spousta, proč nezkusit třeba náš hrnkový recept?

Cuketový perník nakrájený na kostky, vidlička Katerina Hrobar / Shutterstock.com

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky jemně nastrouhané cukety
  • 1 hrnek cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžičky skořice (nebo perníkového koření)
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek oleje
  • špetka soli
Kvalitní kakao koupíte se slevou

Postup:

  1. Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte z ní vodu.
  2. Do mísy vmíchejte vejce a olej.
  3. V druhé misce smíchejte všechny sypké suroviny, tedy hladkou mouku, cukr, skořici, kakao, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. K cuketové směsi poté pomalu přimíchávejte směs sypkou.
  5. Hotové těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů po dobu asi 40 minut.

Tip: Hotový koláč můžete potřít marmeládou nebo po vychladnutí polít čokoládovou polevou.