Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zavařování je hračka. Testovali jsme zavařovací hrnce a prozradíme recept na luxusní nálev

Zavařování je hračka. Testovali jsme zavařovací hrnce a prozradíme recept na luxusní nálev

Chystáte se zavařovat okurky? Domácí jsou prostě nejlepší. Ale jak na to, aby byly křupavé a měly tu správnou chuť? Důležitý je nejen výběr samotných okurek, přidaných ingrediencí, ale i v čem je zavařujete! Poradíme vám, jak na okurky jako od našich babiček.

Přečtěte si také

Vezměte si na nákup vlastní sáčky. Kde je sehnat?
Vezměte si na nákup vlastní sáčky. Kde je sehnat?

Jaké okurky a ingredience vybrat?

Na zavařování se nejlépe hodí malé a tvrdší okurky. Během zavařování totiž okurky změknou a my nechceme žádné rozvařené kusy.

Co se týče přidaných surovin, vždy záleží na receptu. Nejčastěji se ale přidává mrkev a cibule. Někdo rád přidává dokonce i křen nebo kopr.

Tip: Pokud máte rádi ostrá jídla, můžete přidat k okurkám i česnek a feferonky. Kromě příjemné chuti dodá zelenina zavařeným okurkám i zajímavý vzhled. A když si pohrajete s vykrajovátky a vykrojíte z mrkve třeba srdíčka, máte i hezký dárek nebo dekoraci. 

Zavařujte hlavně v čistých sklenicích

Recept na osvědčený nálev:

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octu
  • 150 g cukru
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 2 kávové lžičky hořčičného semínka
  • 30 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10 hřebíčků

Nálev dáme na sporák, aby se převařil, a poté ho necháme vychladnout. 

Tip: Aby měl nálev silnější chuť koření, je dobré si ho udělat pár dní předem a nechat uležet. 

Jak zavařovat?

Základem všeho je mít čisté okurky i sklenice. Je potřeba vzít opravdu každý okurek zvlášť, vydrbat ho kartáčkem a následně propláchnout v několika vodách. Pokud nejste vlastníkem myčky, doporučuji sklenice společně s víčky vyvařit (nezapomeňte vyřadit všechna vadná víčka).

Jestli máte vše připravené, pusťte se do zavařování! 

Nejprve na dno sklenice vyskládejte všechnu zeleninu společně s kořením, které se rozhodnete k okurkám přidat, poté sklenici napěchujte okurkami, které proložte zbytky cibule. Sklenici zalijte připraveným nálevem, poté očistěte a pečlivě zavíčkujte.

Pak už si jen stačí vybrat jeden z mnoha způsobů zavařování. Můžete zavařovat v klasickém zavařovacím hrnci, troubě, mikrovlnce, nebo třeba i v myčce na nádobí.

Hodit se vám budou kleště na zavařovací sklenice, koupit se dají v domácích potřebách už od 50 korun. 

Součástí zavařovacích hrnců jsou praktické vypouštěcí kohouty.

            Zavařovací hrnec 

            To je klasika, se kterou prostě neuděláte chybu. Hrnce mají velkou kapacitu, protože najednou je možné zavařit 14 litrových sklenic nebo 20 skleniček o obsahu 0,3 l. Moderní hrnce můžete využít i pro přípravu svařeného vína, čaje nebo přihřívat guláše a polévky na zahradních akcích. 

            Testovali jsme: 

            SENCOR SPP 3200SS je nerezový, zavařovací hrnec s objemem 27 l a plynule nastavitelným termostatem. Překvapil nás svým objemem, kdy jsme do něj krásně posadili 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr. Součástí balení byl i praktický rošt. Velký a přehledný displej, díky kterému se hrnec obsluhoval mnohem lépe, než ty s manuální regulací. Vyzkoušeli jsme v něm podle návodu připravit i svařené víno a polévku na zahradní oslavu pro 30 osob a úkol splnil na jedničku! Pomocí integrovaného výtokového kohoutku si horký nápoj (hrnec má i funkci přihřívání) nalijete přímo do hrníčku. Cena 2 499 Kč. 

            SILVERCREST SEAD 1800 A1. Tento zavařovací hrnec o objemu 27 l byl v našem srovnávacím testu velmi podobný, jako výše zmíněný typ. V balení najdete také praktický rošt na sklenice a nechyběl ani velký podsvícený displej. Co by se dalo vytknout, je jeho bílá smaltovaná barva, která se při práci lehce zašpiní a nám pak nezbývalo, než hrnec pořádně vydrhnout a vyleštit. 1 690 Kč (Lidl).

            Hyundai PC 200 SS. Třetím testovaným byl zavařovací hrnec, který už na první pohled působil trochu retro. Mechanický časovač i termostat hrnce fungují bez problému, jen se velmi špatně přesně odhaduje zvolený program. Mřížka pod sklenice není nerezová, ale plastová a plave, takže bylo potřeba ji zatížit ještě před napuštěním vody. Poklice a vypouštěcí kohout jsou výlisky z tenkého plastu, což jsme poznali už při vytažení z krabice. Co měl srovnatelné s testovanými hrnci, byl objem 27 l, který je dostačující pro běžné domácí zavařování. Cena 2 499 Kč. 

            zavařování okurek v myčce na nádobí a troubě

            Trouba 

            Spotřebič, který má doma každý z nás a hospodyňkám pomáhá kromě pečení i se zavařováním. Jak na to? Naplněné a zavíčkované sklenice postavte na pečící plech a zalijte do výšky 2 cm horkou vodou. Plech pak vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. U elektrické bývá doporučovaná teplota 95 °C, plynová na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete vodu vynechat a sklenice vložte do trouby nastavené na 150 °C a po pěti minutách ji zmírněte na 85-90 °C. Celková doba zavařování v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. Nejdříve je potřeba, aby se sklenice zahřály. To je cca 15 minut, a pak dalších 20-25 minut na sterilizaci. Poté otočte sklenice dnem vzhůru.

            Myčka 

            Zavařování v myčce vám ušetří spoustu práce, protože tak jde „zavařit“ opravdu velké množství. Ideální je pro zavařování program s co nejvyšším stupněm teploty vody, ale stačí i kolem 60 stupňů. 

            zavařovat se dá zelenina, kterou můžete kombinovat

            Mikrovlnná trouba

            Do mikrovlnky můžete vyzkoušet sklenice se šroubovacím víčkem. Sice do ní nepatří nic kovového, ale materiál, ze kterého jsou víčka vyrobena, mikrovlnce většinou nevadí. Sterilovat takto můžete i maso, polévky a jiné polotovary. Doba nastavení mikrovlnné trouby se liší podle objemu sklenic.

            Vycházet můžete z této tabulky. 

            Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:

            • Výkon 700 W = 6 min/1 ks
            • Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
            • Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
            • Výkon 850 W = 5 min/1 ks
            • Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks