Zavařování okurek je hračka: Vyzkoušejte náš recept na luxusní nálev

Zavařené okurky ve sklenicích Melinda Nagy / Shutterstock.com

Chystáte se zavařovat okurky? Domácí jsou prostě nejlepší. Ale jak na to, aby byly křupavé a měly tu správnou chuť? Důležitý je nejen výběr samotných okurek a přidaných ingrediencí, ale i toho, v čem je zavařujete. Poradíme vám, jak na okurky jako od našich babiček.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Jaké okurky a ingredience vybrat?

Na zavařování se nejlépe hodí malé a tvrdší okurky. Během zavařování totiž změknou a žádná kuchařka přece nechce rozvařené kusy. Co se přidaných surovin týče, vždy záleží na receptu. Nejčastěji se přidává mrkev a cibule, případně i křen nebo kopr.

  • Tip: Pokud máte rádi ostrá jídla, můžete k okurkám přidat i česnek a feferonky. Kromě příjemné chuti dodá zelenina zavařenině i zajímavý vzhled. A když si pohrajete s vykrajovátky a vykrojíte z mrkve třeba srdíčka, získáte i hezký dárek nebo dekoraci.
Už máte zásobu zavařovacích sklenic?

Recept na osvědčený nálev:

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octa
  • 150 g cukru
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 2 kávové lžičky hořčičného semínka
  • 30 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10 kousků hřebíčku

Nálev dejte na sporák, aby se převařil, a poté jej nechte vychladnout. A tím máte vlastně hotovo. Pokud však preferujete silnější chuť koření, připravte si jej pár dní předem a nechte dobře uležet.

Ingredience na zavařování okurek Elena Tcykina / Shutterstock.com

Jak zavařovat?

Základem všeho je mít čisté okurky i sklenice. Je potřeba vzít opravdu každou okurku zvlášť, vydrbat ji kartáčkem a následně propláchnout. Pokud nejste vlastníkem myčky, doporučujeme sklenice společně s víčky vyvařit (nezapomeňte vyřadit všechna vadná víčka).

Nejprve na dno sklenice vyskládejte všechnu zeleninu společně s kořením, které se rozhodnete k okurkám přidat. Poté sklenici napěchujte okurkami, které proložte zbytky cibule. Následně už jen zalijte připraveným nálevem, poté očistěte a pečlivě zavíčkujte.

Pak už si jen stačí vybrat jeden z mnoha způsobů zavařování. Můžete zavařovat v klasickém zavařovacím hrnci, troubě, mikrovlnce nebo třeba i v myčce na nádobí.

Jak vybrat zavařovací hrnec?

Klasika, se kterou prostě neuděláte chybu. Zavařovací hrnce mají velkou kapacitu, díky které je možné naráz zavařit 14 litrových sklenic nebo 20 skleniček o obsahu 0,3 l. Moderní hrnce můžete využít i pro přípravu svařeného vína či čaje nebo jimi přihřívat guláše a polévky na zahradních akcích.

Vyzkoušeli jsme:

SENCOR SPP 2100WH je nerezový, zavařovací hrnec s objemem 27 l a plynule nastavitelným termostatem. Překvapí svým objemem, kdy do něj krásně posadíte 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr. Součástí balení byl praktický rošt a obsluhuje se manuální regulací.

Podle návodu v něm připravíte i horké nápoje, polévky nebo omáčky. Pomocí integrovaného výtokového kohoutku si horký nápoj (hrnec má i funkci přihřívání) nalijete přímo do hrníčku. Jeho cena se pohybuje kolem 2 299 Kč.

Okurková omáčka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Okurková omáčka

Okurková omáčka vás jistě mile překvapí svou jemnou chutí, kterou si zaručeně oblíbíte. Pokud ji neznáte, určitě vyzkoušejte, patří k pokladům české kuchyně.

Okurková omáčka

SILVERCREST SEAD 1800 A1. Tento zavařovací hrnec o objemu 27 l je velmi podobný výše zmíněnému typu. V jeho balení také najdete praktický rošt na sklenice a nechybí ani velký podsvícený displej. Co by se dalo vytknout, je jeho bílá, smaltovaná barva, která se při práci lehce zašpiní, a hrnec je pak tudíž potřeba pořádně vydrhnout a vyleštit. Za 1 999 Kč jej seženete v řetězci Lidl.

Třetím doporučením je zavařovací hrnec, který na první pohled působí až retro dojmem – Hyundai PC 200. Mechanický časovač i termostat hrnce fungují bez problému, pouze zvolený program se může špatně odhadovat. Mřížka pod sklenice není nerezová, ale plastová a plave, takže bylo potřeba ji zatížit ještě před napuštěním vody. A i poklice a vypouštěcí kohout jsou jen výlisky z tenkého plastu.

Ostatním testovaným kusům se dovede vyrovnat alespoň v otázce objemu – ten činí 27 l, což je zcela dostačující pro běžné domácí zavařování. Tento typ běžně seženete v ceně kolem 1 899 Kč.

Žena zavařuje v kuchyni zeleninu Tiplyashina Evgeniya / Shutterstock.com

Zavařování v troubě

Spotřebič, který má doma snad každý z nás, může kromě pečení pomoci i se zavařováním. Naplněné a zavíčkované sklenice postavte na pečicí plech a zalijte do výšky 2 cm horkou vodou. Plech pak vložte do spodní poloviny předehřáté trouby.

U té elektrické bývá doporučovaná teplota 95 °C, plynová pak na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete vodu vynechat a sklenice vložit přímo do trouby nastavené zprvu na 150 °C, po pěti minutách zmírněné na 85–90 °C.

Celková doba zavařování v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. Nejdříve je potřeba, aby se sklenice zahřály. To zabere cca 15 minut, pak potřebujete dalších 20–25 minut na sterilizaci. Poté otočte sklenice dnem vzhůru.

Zavařování v myčce

Zavařování v myčce vám ušetří spoustu práce, protože tak jde „zavařit“ opravdu velké množství. Ideální je program s co nejvyšším stupněm teploty vody, postačí ale i ta kolem zhruba 60 °C.

Když na zavařování nemáte buňky, najděte si okurky v akci

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnky můžete zkusit dát sklenice se šroubovacím víčkem. Sice do ní nepatří nic kovového, materiál těchto víček však mikrovlnce většinou nevadí. Sterilovat takto můžete i maso, polévky a jiné polotovary. Doba nastavení mikrovlnné trouby se liší podle objemu sklenic, vycházet ale můžete z této tabulky:

Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:

  • Výkon 700 W = 6 minuty na 1 kus
  • Výkon 750 W = 5 a půl minuty na 1 kus
  • Výkon 800 W = 5 a čtvrt minuty na 1 kus
  • Výkon 850 W = 5 minut na 1 kus
  • Výkon 900 W = 4 a půl minuty na 1 kus