Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Máte vysoký cholesterol a nadváhu? Zapomeňte na máslo a kupte margarín

Máte vysoký cholesterol a nadváhu? Zapomeňte na máslo a kupte margarín

Je jen málo potravin, které vyvolávají bouři tak silných emocí jako margarín. Jedněmi je zatracován jako všeobecné zlo, druhými vynášen do nebe jako zachránce našeho zdraví. Tyto tábory proti sobě bojují již mnoho let. Margarín se navzdory tomu těší oblíbenosti u svých zákazníků. Co byste o margarínu měli vědět?

Přečtěte si také

Souboj indukce a sklokeramiky: Na první pohled stejné, na druhý tak jiné!
Souboj indukce a sklokeramiky: Na první pohled stejné, na druhý tak jiné!

Seznamte se: Já jsem margarín

Margarín patří, podobně jako máslo, mezi roztíratelné tuky. Aby splňoval náležité normy, může obsahovat maximálně 3 % mléčného tuku z celkového obsahu tuku. Ten pochází většinou ze surovin jako mléko, syrovátka či podmáslí. Celkový obsah tuku se v margarínu se zpravidla pohybuje v rozmezí 80-90 %. Samozřejmě existují i speciální verze produktu, jakými jsou margarín se sníženým obsahem tuku, margarín light nebo roztíratelný tuk. I ty však musí splňovat limit 3 % obsahu mléčného tuku.

Proč margarín vznikl?

Historie margarínu spadá už do 2. poloviny 19. století, kdy za napoleonských válek bylo nedostatek másla a vznikaly problémy se zásobováním armády. Principy výroby margarínu, které byly objeveny v tomto období, jsou dodnes stejné. Tuky a oleje se smíchají s tekutou složkou při vyšší teplotě než bod tání zvoleného tuku, pak se výrobek zchladní a mechanicky zpracuje do finální podoby. Změnily se pouze druhy tuků. Dříve se k výrobě využívaly zejména tuky živočišného původu, dnes se margarín vyrábí jen z rostlinných tuků.

Margarín a máslo jsou věční rivalové. Jaké mýty panují o margarínu? Zjistěte fakta.

Tři nejčastější mýty o margarínu

Mýtus: Margarín je vyráběn ztužováním tuků.

Fakt: Za tuto negativní pověst vděčí margaríny válečnému období ve 20. století, kdy se jedna ze složek skutečně vyráběla ztužováním. Technologie ztužování se v současnosti ve výrobním procesu vůbec nepoužívá.

Mýtus: Margarín obsahuje trans nenasycené mastné kyseliny (TFA).

Fakt: Například Rama obsahuje ani ne jedno procento (TFA), což je paradoxně 10x méně než jich je v máslu.

Mýtus: Margarín je umělá látka

Fakt: Suroviny, které tvoří margarín pocházejí z přírody (kvalitní rostlinné oleje, tuky a voda). Oleje se nakupují od zpracovatelů olejů v rafinovaném stavu. Rafinace sice zní průmyslově, avšak jedná se o čištění, tedy odstranění nežádoucích látek a příměsí. Kromě zmíněných látek se do margarínu přidávají ještě emulgátory = určité množství (v přírodě se běžně vyskytujících) mastných kyselin, které spojí zdánlivě neslučitelné (vodu a olej).

Opravdu je máslo zdravější nebo se jedná o další mýtus?

Margarín vs. máslo

Zdají se jako dva nesmiřitelní soupeři. Každý má však na naše zdraví jiný vliv, a to jak pozitivně, tak negativně naladěný.

  • Výhodou margarínů je oproti živočišným tukům v másle nižší obsah nasycených mastných kyselin (ty zvyšují cholesterol a způsobují ucpávání cév) - proto je margarín doporučován osobám s kardiovaskulárními problémy, lidem trpícím nadváhou či obezitou nebo diabetem 2. typu
  • Margarín je snáze roztíratelný a zpravidla vydrží déle než máslo
  • Máslo má nezaměnitelnou chuť a vůni, kterou margarín neumí nahradit
  • Na rozdíl od másla lze v margarínu regulovat množství tuku
  • Diskutabilním tématem, které čeká na své prozkoumání a případné ověření je nevyváženost v konzumaci Omega 6 a Omega 3 polynenasycených mastných kyselin, který je údajně v případě margarínu nevhodný (roste riziko vzniku autoimunitních či zánětlivých onemocnění). Zde však záleží na použitém zdroji oleje.

Vývoj cen másla i margarínů

Cena másla se v roce 2009 pohybovala přibližně okolo 28 Kč. Od té doby se lehce zvedala až v roce 2014 ustálila na částce 42 Kč. K výraznému zvýšení došlo v roce 2017, kdy cena másla vyšplhala až k 60 Kč. Poté cena opět klesla počátkem roku 2018 na cca 46 Kč, aby se ke konci roku 2018 vrátila na 56 Kč. V roce 2019 se cena v průměru drží na 49 Kč. V akci se dá koupit za cenu 34,90 Kč / 270 g. 

Oproti cenovým výkyvům másla se cena margarínů téměř nemění. Průměrná cena se drží na částce 40-45 Kč (v akcích pak mezi 25 a 29 Kč).

Výhodné ceny margarínů i másla můžete najít v akčních letácích na Kupi.cz.