Potraviny, které v lednici rozhodně nenechávejte při odjezdu na dovolenou

Žena sahá pro citron do lednice Stokkete / Shutterstock.com

Možná vás za pár dní čeká odjezd na dovolenou a vy řešíte to věčné dilema. Které potraviny mohu zanechat v lednici? Vydrží to tu? Většinou s dobrým úmyslem do lednice narovnáte kde co. Podívejte se na potraviny, které byste v ní rozhodně nechávat neměli!

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Co s jídlem, které nevydrží?

Než se pustíte do třídění potravin, určete si jednoduché pravidlo. Datum je tu šéf! Jakmile s jistotou víte, že dané věci nestihnete zkonzumovat, nebo už jsou dokonce prošlé, vyhoďte je. Pokud víte o někom, kdo by si dosud neprošlé potraviny vzal, zkuste mu je věnovat. Službu prokážete také majitelům slepic, které si na vašich zbytcích rády pochutnají.

Věděli jste, že…

… je lepší, aby ponechané potraviny měly ještě několik dní rezervu data spotřeby? Kdybyste se opozdili, vyhnete se nepříjemnému překvapení v podobě plísně uvnitř lednice.

Rajčata nejsou muzejní exponát, snězte je co nejdřív

Potraviny, které v lednici rozhodně nenechávejte

Ukážeme vám seznam potravin, které byste v lednici nechávat rozhodně neměli. Snadno podléhají kazivosti a plísním. Jejich data spotřeby jsou totiž skutečně hraniční.

Ovoce a zelenina v chladu vydrží déle? Omyl!

Pokud uložíte ovoce či zeleninu do chladničky v domnění, že po vašem příjezdu budou stále čerstvé, budete zklamaní. Dužnaté plody zpravidla ztratí svůj přirozený proces zrání a stane se z nich zčernalá, nepoživatelná, scvrklá hrudka. Typickým příkladem je okurka či jablko. Jsou v lednici tak dlouho, dokud se jejich slupka nezačne krabatět.

Žena je zamyšlená u ledničky Andrey_Popov / Shutterstock.com

Počítejte se změnami

Během vaší dovolené může dojít k několikadennímu výpadku proudu, nebo se vy naopak vrátíte o mnoho dní později z důvodu zpoždění letu. Potká vás porucha vozidla, nebo se po cestě zastavíte u příbuzných a rozhodnete se zůstat o týden déle. Na potraviny v lednici zcela zapomenete.

Co vydrží, než se z dovolené vrátíte?

Máte dojem, že vám vlastně v lednici nic nezůstane? Nezoufejte! Máme pro vás seznam potravin, které v ní můžete s klidným svědomím ponechat. Neublíží jim ani vaše zpoždění či náhlý výkyv teplot. Podmínkou ovšem je, aby dané produkty byly dosud neotevřené.

Jak zabalit jídlo s sebou na dovolenou?

Možná jste během třídění narazili na problém. Objevili jste až příliš mnoho potravin, které brzy podlehnou zubu času. Jste smutní, že byste je měli všechny vyhodit? Máme pro vás řešení! Pokud je to alespoň trochu možné, vezměte si některé pochutiny s sebou.

Chladicí box

Ideálním pomocníkem je chladicí box či taška.

Chladicí taška

Pokud máte raději skladnější kousky, jistě využijete chladicí tašku. Jakmile ji vyprázdníte, hravě ji složíte například do batohu, aniž by vám nadále zabírala více místa.

Potravinová fólie

Možná máte jen pár kousků, které byste rádi bezpečně převezli jinam. Vyhněte se situaci, kdy se vám jídlo někde vylije, rozmaže nebo rozsype. Využijte potravinovou fólii.

Nesnažte se prodloužit životnost!

Narazili jste na potraviny, u kterých jste si řekli, že lednice by jim mohla prospět? Mrkněte na náš seznam. Existují totiž věci, které do chladničky nepatří za žádných okolností!