Tohle zeleninové UFO se dá skutečně jíst. Patizon v hlavní roli – vyzkoušejte patizonové řízky

Recepty z patizonu – na gril i do trouby Alamy

Patizon je příbuzný tykve obecné a má i velice blízko k dýni. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a má nízký obsah kalorií. Skvěle chutná, dá se připravit na mnoho způsobů a hodí se téměř ke všemu. Jak na něj? Poradíme vám hned několik jednoduchých receptů, jak s touto surovinou v kuchyni naložit.

Přečtěte si také

Brambůrky Pringles v novém obalu: Za změnu může třídění odpadu
Brambůrky Pringles v novém obalu: Za změnu může třídění odpadu

Než se však pustíte do vaření, je potřeba si patizon připravit. Má tužší bílou slupku, kterou musíte oloupat – uvnitř najdete semena, která jsou ale jedlá, tudíž je nemusíte vydlabávat jako například u dýně. Poté ho už jen nakrájejte či jinak připravte podle daného receptu. Tak hurá na ně!

Patizonové karbanátky

Nechce se vám stát desítky minut v kuchyni při přípravě večeře? Patizonové karbanátky uděláte hned a potěšíte jimi všechny strávníky.

Nejprve nastrouhejte patizon a zhruba 150 g sýru eidam. Přidejte jedno vejce, nadrobno nakrájený salám a 4 lžíce mouky. Směs promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Následně z ní vytvarujte karbanátky, které vyskládejte na plech a šup s nimi do trouby. Nebo je můžete také obalit ve strouhance a osmažit na pánvi.

Z patizonu uděláte karbanátky i řízky Shutterstock

Zapečený patizon s cibulí a hermelínem

Jak na to? Oloupaný patizon nakrájejte na plátky, osolte a nechte „vypotit“ podobně jako lilek. Následně je vyskládejte do pekáčku a proložte plátky hermelínu a kolečky cibule. Každou vrstvu okořeňte libovolnou směsí koření a následně vše zalijte žloutky rozkvedlanými ve smetaně. Pečte v troubě asi 45 minut. A konečně podávejte, například s pečivem či bramborem.

Ohlídejte si slevu na tento bílý zázrak

Kupte se slevou Patizon.

Porovnat slevy

Smažené řízky z patizonu

Jste vegetarián, nebo se snažíte omezit konzumaci masa, ale nechcete se připravit o řízky? Vyzkoušejte smažený patizon.

Příprava je vlastně úplně stejná jako u klasických řízků. Patizon nakrájený na plátky prostě obalte v trojobalu a osmažte dozlatova. A podávat jej můžete třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.

Vegetariánské řízky? Zkuste patizon iStockphoto

Grilovaný patizon

Chystáte si připomenout si chuť letního grilování? Ke klasické grilované zelenině si zkuste přidat i patizon – a jeho chuť vás určitě nezklame.

Patizon oloupejte a nakrájejte na plátky široké přibližně 1,5 cm. Potřete směsí z olivového oleje, bylinek a soli a ogrilujte z obou stran. Na závěr pak zeleninu posypte strouhaným sýrem.

Dobrou chuť!

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!