Patizon v hlavní roli: Tohle zeleninové UFO se dá skutečně jíst a chutná ještě líp než cuketa

Patizony plněné zeleninovou směsí s rýží Lunov Mykola / Shutterstock.com

Patizon je příbuzný tykve obecné a má i velice blízko k dýni. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a má nízký obsah kalorií. Skvěle chutná, dá se připravit na mnoho způsobů a hodí se téměř ke všemu. Jak na něj? Poradíme vám hned několik jednoduchých receptů, jak s touto surovinou v kuchyni naložit.

Přečtěte si také

Sýry jako camembert, hermelín a brie možná brzy zmizí z obchodů. Na vině je bílá plíseň

Jak připravit patizon

Než se však pustíte do vaření, je potřeba si patizon připravit. Má tužší bílou slupku, kterou musíte oloupat – uvnitř najdete semena, která jsou ale jedlá, tudíž je nemusíte vydlabávat jako například u dýně. Poté ho už jen nakrájejte či jinak připravte podle daného receptu. Tak hurá na ně!

Nezmeškejte do receptu eidam v akci

Recept na patizonové karbanátky

Nechce se vám stát desítky minut v kuchyni při přípravě večeře? Patizonové karbanátky uděláte hned a potěšíte jimi všechny strávníky.

Nejprve nastrouhejte patizon a zhruba 150 g sýru eidam. Přidejte jedno vejce, nadrobno nakrájený salám a 4 lžíce mouky. Směs promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Následně z ní vytvarujte karbanátky, vyskládejte je na plech a šup s nimi do trouby. Nebo je můžete také obalit ve strouhance a osmažit na pánvi.

Pečicí mísa s patizonem a sýrem Jan_Mach / Shutterstock.com

Recept na zapečený patizon s cibulí a hermelínem

Jak na to? Oloupaný patizon nakrájejte na plátky, osolte a nechte „vypotit“ podobně jako lilek. Následně je vyskládejte do pekáčku, proložte plátky hermelínu a kolečky cibule. Každou vrstvu okořeňte libovolnou směsí koření a vše zalijte žloutky rozkvedlanými ve smetaně. Pečte v troubě asi 45 minut. A konečně podávejte, například s pečivem či bramborem.

Recept na smažené řízky z patizonu

Jste vegetarián, nebo se snažíte omezit konzumaci masa, ale nechcete se připravit o řízky? Vyzkoušejte smažený patizon.

Příprava je vlastně úplně stejná jako u klasických řízků. Patizon nakrájený na plátky prostě obalte v trojobalu a osmažte dozlatova. Podávat jej můžete třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.

Grilovaná zelenina v patizonu Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Recept na grilovaný patizon

Připomeňte si chuť letního grilování. Ke klasické grilované zelenině zkuste přidat i patizon – jeho chuť vás určitě nezklame.

Patizon oloupejte a nakrájejte na plátky široké přibližně 1,5 cm. Potřete směsí z olivového oleje, bylinek a soli a ogrilujte z obou stran. Na závěr pak zeleninu posypte strouhaným sýrem.

Dobrou chuť!