Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i s hubnutím. 5 receptů z čerstvých hub

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i s hubnutím. 5 receptů z čerstvých hub

Houby jsou oblíbenou pochoutkou Čechů. Mají mnoho blahodárných účinků a jejich konzumaci se tedy nemusíte vyhýbat. Jsou rychlé na přípravu a velmi chutné. Jak si je můžete připravit?

Přečtěte si také

Čechy milovaný i nenáviděný eidam. Jak moc je tento sýr kvalitní a proč nekupovat hodně světlý typ?
Čechy milovaný i nenáviděný eidam. Jak moc je tento sýr kvalitní a proč nekupovat hodně světlý typ?

Houby obsahují zejména vitaminy řady B, kyselinu pantotenovou, niacin a riboflavin. Pomáhají zrychlovat metabolismus, podporují nervovou tkáň a tvorbu krvinek. Obsahují i vitamin D, steroidní hormon potřebný pro regulaci vápníku a správnou funkci imunity. Velké množství je třeba v žampionech, které jsou během pěstování vystavené UV záření. Obsahují bílkoviny i vodu. Z minerálních látek je to měď, selen a draslík.

Antioxidanty chrání tělo před volnými radikály, jsou prevencí vzniku rakoviny a působí proti stárnutí. Podporují správnou funkci srdce, svalů a nervové tkáně. Beta-glukany stimulují imunitní systém, působí proti alergiím, zlepšují metabolismus tuků a cukrů. Velké množství je hlavně v exotických houbách hiratake neboli hlíva ústřičná, reishi a šiitake. Prakticky neobsahují žádné tuky. Energetická hodnota ve 100 g hub je jen 149 kJ.

Houby v kuchyni

Špenátové noky s houbami

  • 300 g čerstvých hub
  • 30 g másla
  • 1 cibule šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka muškátového oříšku
  • ½ kg špenátových noků
  • 30 g másla a 50 g strouhaného parmazánu k podávání

V pánvi rozpálíme máslo a osmažíme pokrájenou šalotku. Přidáme sekaný česnek a pak houby. Osolíme, opepříme a 3 minuty za stálého míchání opékáme. Přidáme víno a počkáme, až se většina odpaří. Stáhneme plamen, přidáme smetanu, muškátový oříšek, přivedeme k varu a odstavíme. Uvaříme noky, slijeme, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme parmazánem a dáme do trouby pod gril, až sýr začne hnědnout. Podáváme přelité houbovou omáčkou.

Hříbky na česneku

  • 600 g mladých hříbků
  • 2 stroužky česneku
  • špetka drcených sušených chilli papriček
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl

Očištěné a nakrájené houby na 1 cm silné plátky a stroužky česneku, stlačené plochou stranou nože, zvolna opékáme na másle a olivovém oleji spolu s chilli asi 2 minuty. Pak přidáme houby a 4 minuty opékáme ze všech stran dozlatova. Osolíme a přidáme sekanou petrželku. Podáváme jako samostatné jídlo, přílohu k masu nebo promíchané s těstovinami

Recepty z hub

Kuře na paprice s houbami a rajčaty

  • 8 kuřecích paliček
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • mořská sůl a špetka mletého chilli
  • 25 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g žampionů
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 2 konzervy krájených rajčat (2x 400 g)
  • 250 ml vývaru
  • bobkový list
  • 200 g 30 % zakysané smetany

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku a papriku. Kuře osolíme, poprášíme chilli a obalíme v paprikové mouce. V litinovém kastrolu rozehřejeme máslo a opékáme kuře 10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a odložíme. Do kastrolu přilijeme olej a opékáme 4 minuty nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme plátky žampionů a mícháme 3 minuty. Přidáme cukr a mícháme 1 minutu. Vložíme kuře, rajčata, vývar, bobkový list a přivedeme k varu. Přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme 1 hodinu. Pak odklopíme a dopečeme 15 minut. Šťávu zjemníme zakysanou smetanou. Podáváme s rýží, s noky nebo bagetou. 

Rizoto s houbami a špenátem

  • 25 g sušených hub
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g žampionů
  • 200 g rýže
  • 100 ml bílého vína
  • 750 ml vývaru
  • 100 g čerstvého špenátu
  • parmazán

Pokrájené sušené houby zalijeme šálkem vody a přivedeme k varu. Pěnu sebereme, houby propláchneme, zalijeme šálkem čisté vody a 10 minut povaříme. Výslednou tekutinu slijeme a uchováme. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a 4 minuty osmahneme krájenou cibuli a česnek. Přidáme žampiony a 5 minut mícháme. Přidáme povařené sušené houby, rýži a chvíli mícháme. Vlijeme víno, počkáme až se odpaří, přidáme vývar z hub a šálek vývaru. Mícháme, dokud se tekutina nevsákne. Pak přidáme naběračku vývaru a pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente. Přidáme špenát a jakmile zavadne, podáváme s parmazánem.

Houby a vaření

Marinované houby

  • 250 g hub - bedly, lišky, hříbky i žampiony
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • lžíce sekané petrželky a estragonu

V míse smícháme citronovou šťávu, olej, petrželku, estragon a sůl. Houby nakrájíme na tenké plátky a dáme do marinády. Zamícháme, přikryjeme a dáme do chladu alespoň na ½ hodiny.