Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, přesto je často opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a lahodné chuti, které docílíte při správném zpracování, by měla rozhodně patřit do našeho jídelníčku. Jak si ji připravit?
Červená řepa obsahuje vitamíny B a C, provitamín A, minerály jako je hořčík, draslík, sodík, křemík, vápník, železo, selen a zinek, stopové prvky cesia a rubidia, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin i vlákninu. Působí jako prevence rakoviny, především v podobě čerstvé řepné šťávy. Neutralizuje škodlivé látky v těle a podporuje detoxikaci. Snižuje škodlivý cholesterol, zlepšuje činnost mozku i prokrvení a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Zpomaluje projevy stárnutí, pomáhá při trávení a vylučování, pozitivně působí na regeneraci kůže, posiluje vlasy, bojuje proti lupům a posiluje kosti.
Řepu opláchněte, vložte do osolené vody, přiveďte k varu a vařte do změknutí. Malé řepy asi hodinu, větší i 2 hodiny. Po uvaření řepu sceďte, nechte vychladnout a vlažnou oloupejte. Pak z ní můžete udělat třeba pomazánku. Uvařená vydrží v lednici asi týden.
Upečte ji se slupkou (jen umytou), zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí, při 200 °C asi hodinu. Pak ji nechte vychladnout a oloupejte. Neloupanou řepu můžete upéct i v alobalu nebo nakrájet a péct s ostatní zeleninou. Pak ji použijte do salátů, polévek i těstovin.
Z tenkých plátků červené řepy si uděláte v horkém oleji výborné chipsy. Ty si můžete připravit také pečením v troubě na pečícím papíře, zakápnuté olivovým olejem.
Mladé lístky a stonky přidejte do salátu. Větší mladé stonky nakrájejte na kousky a povařte v osolené vodě 3 až 5 minut do měkka a dejte po zchlazení do salátu.
Syrovou řepu, mrkev i jablka očistíme a dáme do mixéru. Přilijeme 6 dcl vody a vše rozmixujeme. Nalijeme do skleněného džbánku a dáme do lednice vychladit.
Na jednu sklenici o objemu 0,7 litru:
Řepu dejte do studené vody, osolte, přiveďte k varu a zakrytou vařte, dokud nezměkne. Řepu slijte, propláchněte studenou vodou a oloupejte. Řepu a křen nakrájejte na půl centimetru silné plátky, nebo nahrubo nastrouhejte. Ocet svařte na polovinu, dolijte vodou na původní množství, osolte a nechte ochladnout. Do sklenice dejte centimetrovou vrstvu řepy a zasypte ji vždy anýzem a křenem, pak pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zalijte lákem, upěchujte lžící, uzavřete a nechte do druhého dne v chladu proležet. V chladu vydrží i měsíc. Můžete sklenice i sterilovat, a to 15 až 20 minut.
Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte. Špenátové lístky operte, mátu nasekejte nahrubo, vše smíchejte dohromady, zakápněte olivovým olejem a osolte. Kmín smíchejte s oloupaným česnekem, špetkou soli, pepřem a jogurtem. Řepu se špenátem a bylinkami rozdělte na talíře a zakápněte jogurtovou zálivkou.
Řepu a česnek oloupejte a rozmixujte. Přidejte tvaroh a umixujte na hladkou pomazánku.
Nakonec přidejte rozdrobenou fetu a krátce promixujte.
Řepu nakrájejte na centimetrové kostky a cibuli na jemno. V hrnci rozehřejte máslo a poduste cibuli do měkka. Přidejte řepu a 3 minuty restujte. Zalijte vývarem a šlehačkou, osolte a vařte do změknutí asi ½ hodiny. Pak vše rozmixujte do pěny. Dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Dejte na talíře, ozdobte zakysanou smetanou a posypte strouhaným křenem.
Řepu upečte v alobalu na 220 °C po dobu 1,5 hodiny. Po upečení rozbalte a nechte zchladnout. Dejte vařit těstoviny. Prošlehejte mascarpone se strouhaným křenem a solí. Vlažnou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte s ochuceným mascarpone a uvařenými těstovinami. Na talíři posypte strouhaným sýrem.
Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj rozválené těsto. Do misky dejte zakysanou smetanu, žloutky, sůl, kmín a promíchejte. Rozetřete na těsto a nechte 5 cm od kraje volných. Řepu nastrouhejte nahrubo a nasypejte na náplň. Fetu rozdrobte a posypte řepu. Okraje těsta přehněte přes náplň tak, aby nevytekla. Pečte 30 minut. Podávejte teplé, posypané bylinkami jako je petržel, dobromysl nebo tymián.
Se všemi druhy sýrů včetně kozího, modrým plísňovým sýrem, parmazánem i roquefortem. Můžete ji dochutit dijonskou hořčicí, balzámovým octem, ořechy, pomerančovou a citronovou šťávou, vejci, česnekem, jablky, kmínem, koprem, křenem, estragonem, mátou, petrželkou, tymiánem, pažitkou a dalšími čerstvými bylinkami. Výborná je s medem, jogurtem i zakysanou smetanu.