Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Nejlepší recepty z červené řepy. Vařená, pečená i smažená chutná skvěle

Nejlepší recepty z červené řepy. Vařená, pečená i smažená chutná skvěle

Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, přesto je často opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a lahodné chuti, které docílíte při správném zpracování, by měla rozhodně patřit do našeho jídelníčku. Jak si ji připravit?

Přečtěte si také

Jaký je rozdíl mezi bolestí hlavy a migrénou. Co (ne)jíst při bolehlavu
Jaký je rozdíl mezi bolestí hlavy a migrénou. Co (ne)jíst při bolehlavu

Červená řepa obsahuje vitamíny B a C, provitamín A, minerály jako je hořčík, draslík, sodík, křemík, vápník, železo, selen a zinek, stopové prvky cesia a rubidia, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin i vlákninu. Působí jako prevence rakoviny, především v podobě čerstvé řepné šťávy. Neutralizuje škodlivé látky v těle a podporuje detoxikaci. Snižuje škodlivý cholesterol, zlepšuje činnost mozku i prokrvení a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Zpomaluje projevy stárnutí, pomáhá při trávení a vylučování, pozitivně působí na regeneraci kůže, posiluje vlasy, bojuje proti lupům a posiluje kosti.

Vařená červená řepa

Řepu opláchněte, vložte do osolené vody, přiveďte k varu a vařte do změknutí. Malé řepy asi hodinu, větší i 2 hodiny. Po uvaření řepu sceďte, nechte vychladnout a vlažnou oloupejte. Pak z ní můžete udělat třeba pomazánku. Uvařená vydrží v lednici asi týden.

Pečená červená řepa

Upečte ji se slupkou (jen umytou), zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí, při 200 °C asi hodinu. Pak ji nechte vychladnout a oloupejte. Neloupanou řepu můžete upéct i v alobalu nebo nakrájet a péct s ostatní zeleninou. Pak ji použijte do salátů, polévek i těstovin.

Smažená červená řepa

Z tenkých plátků červené řepy si uděláte v horkém oleji výborné chipsy. Ty si můžete připravit také pečením v troubě na pečícím papíře, zakápnuté olivovým olejem.

Jedlé listy

Mladé lístky a stonky přidejte do salátu. Větší mladé stonky nakrájejte na kousky a povařte v osolené vodě 3 až 5 minut do měkka a dejte po zchlazení do salátu.

Nápoj z čerstvé řepy

Syrovou řepu, mrkev i jablka očistíme a dáme do mixéru. Přilijeme 6 dcl vody a vše rozmixujeme. Nalijeme do skleněného džbánku a dáme do lednice vychladit. 

Pokrmy z červené řepy jsou výborné

Nakládaná červená řepa

Na jednu sklenici o objemu 0,7 litru:

  • 1 kg červené řepy
  • kousek křenu
  • 250 ml vinného octa
  • lžička anýzu
  • lžička soli

Řepu dejte do studené vody, osolte, přiveďte k varu a zakrytou vařte, dokud nezměkne. Řepu slijte, propláchněte studenou vodou a oloupejte. Řepu a křen nakrájejte na půl centimetru silné plátky, nebo nahrubo nastrouhejte. Ocet svařte na polovinu, dolijte vodou na původní množství, osolte a nechte ochladnout. Do sklenice dejte centimetrovou vrstvu řepy a zasypte ji vždy anýzem a křenem, pak pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zalijte lákem, upěchujte lžící, uzavřete a nechte do druhého dne v chladu proležet. V chladu vydrží i měsíc. Můžete sklenice i sterilovat, a to 15 až 20 minut.

Salát s bylinkami a jogurtem

  • 800 g vařené řepy
  • 100 g mladých špenátových listů
  • hrst mátových lístků
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g bílého jogurtu
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte. Špenátové lístky operte, mátu nasekejte nahrubo, vše smíchejte dohromady, zakápněte olivovým olejem a osolte. Kmín smíchejte s oloupaným česnekem, špetkou soli, pepřem a jogurtem. Řepu se špenátem a bylinkami rozdělte na talíře a zakápněte jogurtovou zálivkou.

Červená řepa

Pomazánka z červené řepy

  • 250 g vařené červené řepy
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • 50 g sýru feta
  • 1 stroužek česneku

Řepu a česnek oloupejte a rozmixujte. Přidejte tvaroh a umixujte na hladkou pomazánku.

Nakonec přidejte rozdrobenou fetu a krátce promixujte.

Krémová polévka z červené řepy

  • 350 g červené řepy
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml vývaru
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 1 až 2 lžíce vinného octa
  • cukr
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana a strouhaný křen k podávání

Řepu nakrájejte na centimetrové kostky a cibuli na jemno. V hrnci rozehřejte máslo a poduste cibuli do měkka. Přidejte řepu a 3 minuty restujte. Zalijte vývarem a šlehačkou, osolte a vařte do změknutí asi ½ hodiny. Pak vše rozmixujte do pěny. Dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Dejte na talíře, ozdobte zakysanou smetanou a posypte strouhaným křenem.

Pomazánka z červené řepy

Těstoviny s pečenou řepou

  • 2 středně velké červené řepy
  • 250 g mascarpone 
  • 400 g těstovin
  • sůl
  • čerstvě strouhaný křen
  • sýr pecorino nebo parmazán na posypání

Řepu upečte v alobalu na 220 °C po dobu 1,5 hodiny. Po upečení rozbalte a nechte zchladnout. Dejte vařit těstoviny. Prošlehejte mascarpone se strouhaným křenem a solí. Vlažnou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte s ochuceným mascarpone a uvařenými těstovinami. Na talíři posypte strouhaným sýrem.

Řepný koláč

  • 1 křehké těsto rozválené na kruh o průměru 35 cm
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • 350 g vařené a oloupané červené řepy
  • 75 g feta sýru
  • bylinky

Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj rozválené těsto. Do misky dejte zakysanou smetanu, žloutky, sůl, kmín a promíchejte. Rozetřete na těsto a nechte 5 cm od kraje volných. Řepu nastrouhejte nahrubo a nasypejte na náplň. Fetu rozdrobte a posypte řepu. Okraje těsta přehněte přes náplň tak, aby nevytekla. Pečte 30 minut. Podávejte teplé, posypané bylinkami jako je petržel, dobromysl nebo tymián.

S čím kombinovat řepu

Se všemi druhy sýrů včetně kozího, modrým plísňovým sýrem, parmazánem i roquefortem. Můžete ji dochutit dijonskou hořčicí, balzámovým octem, ořechy, pomerančovou a citronovou šťávou, vejci, česnekem, jablky, kmínem, koprem, křenem, estragonem, mátou, petrželkou, tymiánem, pažitkou a dalšími čerstvými bylinkami. Výborná je s medem, jogurtem i zakysanou smetanu.