4 největší mýty o hubnutí! Jak konečně definitivně zhubnout

Osobní váha pomáhá kontrolovat úspěšnost hubnutí a diety. Canva

Ať děláte, co děláte, kila stále nechtějí jít dolů? Možná se řídíte některým mýtem o hubnutí, a právě proto se vám pořád nedaří zhubnout. Jak už to totiž bývá u otázek, na které si člověk nedokáže dost dobře odpovědět, vznikla i kolem procesu hubnutí řada mýtů, které jsou všeobecně rozšířené a mnozí z nás je slepě následují. Tomu je třeba udělat konec. Udělejte si jasno v mýtech o hubnutí a začněte konečně hubnout!

Přečtěte si také

Palačinky bez mouky nebo bez vajec? Jde to, jen musíte vědět, čím suroviny nahradit

Po páté hodině odpolední se už nejí

Snad nejvíce rozšířeným mýtem o hubnutí je tvrzení, že už se po páté hodině odpolední nesmí nic jíst. To není tak úplně pravda – obzvlášť, pokud chodíte spát až okolo půlnoci.

Pokud se totiž chcete vyhnout večerním chutím a hladu, ale zároveň nechcete přibírat na váze, pak je pro vás nejlepším řešením jíst 3 až 4 hodiny před spaním. Díky tomu si můžete s klidem dopřát i druhou večeři.

Ovšem nezapomínejte, že ne každé jídlo je k večeři vhodné! Například těžká a mastná jídla nejen že k hubnutí nepřispívají, ale rozhodně s nimi ani nebudete mít klidný a kvalitní spánek.

Náš tip: zeleninové chipsy

Druhá večeře, která plní funkci menší svačiny, je určena těm, kteří chodí spát nejdříve o půlnoci. Obsahovat by měla menší podíl sacharidů a více zeleniny a bílkovin. Jestliže se vám však nechce s ničím připravovat, sáhněte po zeleninových chipsech. Ty si lze připravit předem do zásoby z řepy, mrkve, celeru či batátů. Zeleninu stačí nakrájet na tenké plátky, vyskládat na plech, pokapat olivovým olejem, přidat oblíbené koření a péct v troubě na 180 °C přibližně 15 minut.

Zelenina je na hubnutí ideální. Canva

„Nadváhu máme v rodině“

Je vaše maminka, tatínek nebo babička při těle, a tak si říkáte, že nemáte šanci zhubnout, protože vám to vaše geny zkrátka nedovolí? Pak se s největší pravděpodobností mýlíte. Zhubnout může každý, kdo nemá zdravotní problémy, které způsobují obezitu.

Samozřejmě je pravdou, že někomu se hubne snáze a jiný se musí neustále hlídat, avšak nadváha jako taková dědičná není. Dědičná je například schopnost spalování, bazální metabolismus a ukládání tuků. To vše může pochopitelně celý proces hubnutí buď znesnadňovat, nebo naopak ulehčovat.

Po svých rodičích také často přebíráme stravovací návyky a postoj k jídlu, což samo o sobě hraje důležitou roli. To nicméně můžete zvrátit silnou vůlí a opravdovou chutí se svojí postavou něco dělat.

Tuky jsou nepřítelem hubnutí

Tuky nejsou důvodem toho, proč tloustneme – za tloustnutí může nadbytečný příjem kalorií. Tuky patří k vyváženému stravování právě tak jako bílkoviny a sacharidy. Obzvlášť pak tuky nenasycené, které jsou obsaženy v rybách, avokádu, oříšcích, olivách, semínkách a rostlinných olejích. Ty by měly v potravě převažovat nad nasycenými tuky, které lze najít například v uzeninách a másle.

Vhodný tuk má pro naše tělo zásadní účinky, a proto by neměl být opomíjen ani při redukčních dietách. Nenasycené tuky například urychlují metabolismus, snižují hladinu cholesterolu v krvi a mají protizánětlivé účinky.

Dalo by se tedy říct, že správná skladba tuků v jídelníčku představuje palivo pro buňky. Kromě toho také vytváří optimální prostředí pro vitaminy rozpustné v tucích, které by se jinak nedovedly v našem těle uplatnit. Jejich dlouhodobým vyhýbáním se si tedy akorát tak koledujete o avitaminózu, tedy nedostatek některého vitamínu.

Saunováním se ztrácejí tuky

Další mýtus říká, že čím více se potíme, tím více se zbavujeme tuků a nadbytečných kil. To je ale omyl. Saunováním lze shodit jen přibližně 300 kalorií. Tak jak je možné, že po saunování vážíte méně? Je to způsobeno velkou ztrátou vody, která je v lidském těle bohatě zastoupena. Při pohledu na váhu tedy raději nejásejte. Stačí se pořádně napít, dát si slanější jídlo a voda se v těle opět začne zadržovat.

Pozor: Pocení odvádí z těla důležité minerály! Doplňte je vhodnými nápoji. Dopřejte si kvalitní minerální vodu s obsahem hořčíku a vápníku, nebo rovnou sáhněte po hypotonickém nápoji.