4 největší mýty o hubnutí! Jak konečně definitivně zhubnout

Osobní váha pomáhá kontrolovat úspěšnost hubnutí a diety. Canva

Ať děláte, co děláte, kila stále nechtějí jít dolů? Možná se řídíte některým mýtem o hubnutí, a právě proto se vám pořád nedaří zhubnout. Jak už to totiž bývá u otázek, na které si člověk nedokáže dost dobře odpovědět, vznikla i kolem procesu hubnutí řada mýtů, které jsou všeobecně rozšířené a mnozí z nás je slepě následují. Tomu je třeba udělat konec. Udělejte si jasno v mýtech o hubnutí a začněte konečně hubnout!

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Po páté hodině odpolední se už nejí

Snad nejvíce rozšířeným mýtem o hubnutí je tvrzení, že už se po páté hodině odpolední nesmí nic jíst. To není tak úplně pravda – obzvlášť, pokud chodíte spát až okolo půlnoci.

Pokud se totiž chcete vyhnout večerním chutím a hladu, ale zároveň nechcete přibírat na váze, pak je pro vás nejlepším řešením jíst 3 až 4 hodiny před spaním. Díky tomu si můžete s klidem dopřát i druhou večeři.

Ovšem nezapomínejte, že ne každé jídlo je k večeři vhodné! Například těžká a mastná jídla nejen že k hubnutí nepřispívají, ale rozhodně s nimi ani nebudete mít klidný a kvalitní spánek.

Náš tip: zeleninové chipsy

Druhá večeře, která plní funkci menší svačiny, je určena těm, kteří chodí spát nejdříve o půlnoci. Obsahovat by měla menší podíl sacharidů a více zeleniny a bílkovin. Jestliže se vám však nechce s ničím připravovat, sáhněte po zeleninových chipsech. Ty si lze připravit předem do zásoby z řepy, mrkve, celeru či batátů. Zeleninu stačí nakrájet na tenké plátky, vyskládat na plech, pokapat olivovým olejem, přidat oblíbené koření a péct v troubě na 180 °C přibližně 15 minut.

Zelenina je na hubnutí ideální. Canva

„Nadváhu máme v rodině“

Je vaše maminka, tatínek nebo babička při těle, a tak si říkáte, že nemáte šanci zhubnout, protože vám to vaše geny zkrátka nedovolí? Pak se s největší pravděpodobností mýlíte. Zhubnout může každý, kdo nemá zdravotní problémy, které způsobují obezitu.

Samozřejmě je pravdou, že někomu se hubne snáze a jiný se musí neustále hlídat, avšak nadváha jako taková dědičná není. Dědičná je například schopnost spalování, bazální metabolismus a ukládání tuků. To vše může pochopitelně celý proces hubnutí buď znesnadňovat, nebo naopak ulehčovat.

Po svých rodičích také často přebíráme stravovací návyky a postoj k jídlu, což samo o sobě hraje důležitou roli. To nicméně můžete zvrátit silnou vůlí a opravdovou chutí se svojí postavou něco dělat.

Tuky jsou nepřítelem hubnutí

Tuky nejsou důvodem toho, proč tloustneme – za tloustnutí může nadbytečný příjem kalorií. Tuky patří k vyváženému stravování právě tak jako bílkoviny a sacharidy. Obzvlášť pak tuky nenasycené, které jsou obsaženy v rybách, avokádu, oříšcích, olivách, semínkách a rostlinných olejích. Ty by měly v potravě převažovat nad nasycenými tuky, které lze najít například v uzeninách a másle.

Vhodný tuk má pro naše tělo zásadní účinky, a proto by neměl být opomíjen ani při redukčních dietách. Nenasycené tuky například urychlují metabolismus, snižují hladinu cholesterolu v krvi a mají protizánětlivé účinky.

Dalo by se tedy říct, že správná skladba tuků v jídelníčku představuje palivo pro buňky. Kromě toho také vytváří optimální prostředí pro vitaminy rozpustné v tucích, které by se jinak nedovedly v našem těle uplatnit. Jejich dlouhodobým vyhýbáním se si tedy akorát tak koledujete o avitaminózu, tedy nedostatek některého vitamínu.

Saunováním se ztrácejí tuky

Další mýtus říká, že čím více se potíme, tím více se zbavujeme tuků a nadbytečných kil. To je ale omyl. Saunováním lze shodit jen přibližně 300 kalorií. Tak jak je možné, že po saunování vážíte méně? Je to způsobeno velkou ztrátou vody, která je v lidském těle bohatě zastoupena. Při pohledu na váhu tedy raději nejásejte. Stačí se pořádně napít, dát si slanější jídlo a voda se v těle opět začne zadržovat.

Pozor: Pocení odvádí z těla důležité minerály! Doplňte je vhodnými nápoji. Dopřejte si kvalitní minerální vodu s obsahem hořčíku a vápníku, nebo rovnou sáhněte po hypotonickém nápoji.