Co obsahuje meloun a na co všechno je dobrý? Pomůže při hubnutí a hydratuje pleť

Smějící se mladá žena na pláži jí meloun adriaticfoto / Shutterstock.com

Meloun – oblíbená zelenina, která se tváří spíše jako ovoce, je v létě zdrojem příjemného osvěžení. Mnozí z vás však možná ani netuší, kolik v sobě skrývá prospěšných látek. Vliv, který má meloun na tělo, ho tak staví do pozice neohroženého bojovníka za náš zdravý život.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Co obsahuje meloun?

Například barvivo a silný antioxidant lykopen, který kromě posilování imunity také čistí organismus, chrání tělo před infekcí a pomáhá ničit nádorové buňky. Dále všeobecně zabraňuje vzniku zánětů v těle, chrání cévy, udržuje srdce mladé a v dobré kondici a je prevencí před infarktem i mrtvicí.

A to není vše. Rovněž pozitivně ovlivňuje zdraví kostí a kloubů, takže osteoporóza, artritida a revma nemají tak velkou šanci.

Tolik užitku z jednoho melounu! Kupte ho v akci

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Melouny dále obsahují vysoké množství vitaminu C, který opět povzbudí imunitní systém, urychlí hojení ran, ochrání kolagen v pokožce a přispěje ke snížení stresu. Přítomnost betakarotenu naopak zajišťuje ochranu před volnými radikály, tudíž také zabraňuje chorobám srdce, nádorům či šedému zákalu.

Vznikající vitamin A je silným antioxidantem, který chrání buňky před toxiny a zpomaluje stárnutí, jelikož zásobuje kůži i sliznice. A vitaminy skupiny B, tedy B6 (pyridoxin) a B3 (niacin), přispívají k syntéze bílkovin v těle, podporují mozkovou činnost, zlepšují náladu a okysličují organismus.

Vodní meloun rozkrojený na polovinu a menší kousky melounu Africa Studio / Shutterstock.com

Pokud si myslíte, že už je to vše, mýlíte se. Melouny dále obsahují i minerální látky, jako je hořčík, zinek, vápník, železo, sodík či draslík – a právě poslední zmíněný je pravděpodobně nevýznamnější. Ovlivňuje totiž činnost nervů a svalů, snižuje riziko srdečního infarktu, přispívá ke správnému krevnímu tlaku a udržuje v těle vápník, což má pozitivní účinek na kvalitu našich kostí a kloubů.

Krevnímu oběhu a správné funkci ledvin přispívá taktéž aminokyselina citrulin, která navíc čistí lymfatický systém a zbavuje nás toxinů. Nesmíme zapomenout na cholin, zlepšující usínání a spánek, a arginin, jehož účinky jsou mimo jiné srovnatelné s účinky léku Viagra. A konečně meloun taktéž zmírňuje kyselé prostředí v našem těle, což nás chrání i před cukrovkou a Alzheimerovou chorobou.

Kolik kalorií má meloun?

Meloun je sám o sobě výbornou potravinou při snaze o snížení váhy. Obsahuje totiž až 93 % vody, z toho pouze 3–12 % cukru, a na jeho 100 g připadá jen 29–36 kcal, tedy zhruba 123–150 kJ. Záleží však na odrůdě – nejlépe je na tom klasický meloun vodní.

I přes relativně nízké energetické hodnoty dovede zasytit na delší dobu. A citrulin v něm obsažený se navíc postupně rozkládá na arginin, který podporuje spalování tuků. Nízký obsah cukru z něj dělá také vhodné mlsání pro diabetiky. A pomoct může i při pálení žáhy.

Žena s kudrnatými vlasy ukusuje meloun Lucky Business / Shutterstock.com

Účinky melounu na vaši pleť

Pojídání melounu je prospěšné i pro vaši pleť, jelikož ji vnitřně pročistí, hydratuje, zjemní a zmírní projevy vrásek. Obsažené vitamíny budou zase bojovat proti akné. Meloun také působí jako přírodní toner, který rozjasňuje pokožku a zbavuje ji skvrn.

Výborně ale účinkují i masky, které si můžete snadno vyrobit doma. Postačí vám dužina z melounu, jogurt a med. Tato maska vám zaručí hydratovanou, napnutou pleť a také zmírní projevy akné. A výborná je i ta z rozmixovaných semínek, které poté smícháte opět s jogurtem nebo tvarohem a necháte působit 20–30 minut.

Tip: Na unavené oči můžete stejně jako plátky okurek aplikovat melounovou dužinu. Uvidíte, že se jim uleví.

Raději bez semínek? I ten koupíte se slevou

Slupky nevyhazujte!

Věděli jste, že také tato část melounu je pro naše tělo prospěšná? Slupky si můžete světlou dužinou přiložit na obličej a dekolt, čímž získáte levnou hydratační a uklidňující masku.

Odvar ze slupek zase detoxikuje vaše tělo. Nejdříve je nechte povařit 7–10 minut, poté vodu vyměňte a povařte dalších 7–10 minut. Pak už jen popíjejte a pročistíte si celé tělo (hlavně játra), snížíte svůj cholesterol a pomůžete problematické pleti.