Co všechno zvládne obyčejná okurka? Vyčistí boty a odstraní zápach z úst

Okurky na dřevěném krájecím prkénku Canva

Vypadá nenápadně, ale ve skutečnosti se jedná o čtvrtou nejvíce pěstovanou zeleninu na světě. Lidstvo ji využívá více než 4 000 let a má své neodmyslitelné místo při léčbě desítek typů zdravotních problémů.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

V Evropě se rozšířily díky Řekům a Římanům

Okurky byly oblíbenou stravou v antickém Řecku, kam se dostaly z Egypta. Opravdovou renesanci však zažily v antickém Římě, kde se hojně objevovaly na jídelním stole. Historici uvádí, že římský císař Tiberius dokonce vyžadoval mít okurky na jídelníčku každý den, bez ohledu na roční dobu. Tento úkol dal vzniknout dalšímu fenoménu, který známe dodnes – pěstování zeleniny ve skleníku. Římané si byli vědomi pozitivních účinků okurek, hojně je využívali ve své medicíně, a dokonce i při církevních obřadech.

Salátová okurka: Zázrak pro zdraví i krásu

Pochází z úpatí Himálaje

Původ okurek je na svazích Himálaje a první dochované zmínky o jejich pěstování pochází z Indie z doby před 4 000 lety. Okurka je neodmyslitelnou součástí ájurvédské medicíny a je běžně využívána ke zmírnění citlivosti popálenin, problémů s močením, únavy a všeobecně pro potlačení únavy.

Láhev s vodou, nakrájenou okurkou a citrónem Canva

Zamilovali si ji i původní obyvatelé USA

Okurky si svou popularitu uchovaly i po pádu římského impéria a běžně je bylo možné najít i na zámořských výpravách, což je také způsob, jakým se okurka (původem z jihovýchodní Asie) dostala až do dnešní Ameriky. Přivezl ji tam Kryštof Kolumbus, který byl známý tím, že dbal na zdraví své i svých společníků.

Pozitivní vliv na lidské zdraví, chuť a nenáročné podmínky pro pěstování byly důvody, proč si pěstování okurek rychle osvojily i kmeny původních obyvatel dnešních Spojených států amerických.

Jsou vitamínovou bombou

Pod pojmem „super potravina“ si asi představíte spíše kustovnici čínskou, chia semínka, camu camu apod. Většinu látek, potřebných pro běžné fungování, obsahuje ve velkém množství i okurka, např. vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, vitamín C, vápník, železo, hořčík, draslík a zinek.

Pomáhá proti zápachu z úst

Okurky mají antibakteriální účinky, její pravidelné cumlání vám tedy může pomoci zbavit se bakterií způsobujících zápach z úst.

Žena si přikládá na oči kolečka okurky Canva

Na co všechno je okurka dobrá?

Na spáleniny: Neodhadnete-li v létě opalování a pobyt na sluníčku, sáhněte hned po okurce! Pomůže od spálenin i slunečního úpalu.

Na oteklé oči: Účinky okurky na oteklé oči jsou známé už dlouho. Po probdělé noci stačí přiložit na pár minut na unavené či podrážděné oči plátky této zeleniny a za chvíli nikdo nepozná, že jste špatně spali.

Čistí ledviny, detoxikuje a odvodňuje: Pro detoxikaci si připravte nápoj s citronem – jednu salátovou okurku nakrájejte asi do litru vody a přidejte do ní šťávu z celého citronu. Dvě hodiny nechte odležet a pak pijte chlazené.

Na kocovinu: Jestli se potřebujete rychle zbavit kocoviny, dopřejte si okurku – doplní tekutiny i látky, které zmírní nevolnost a bolest hlavy.

Vyčistí boty: Proužkem okurky bez slupky vyleštěte obuv. Pak botu vytřete dosucha třeba papírovým kapesníčkem.