Myjete auto na ulici či svém pozemku? Hrozí vám pokuta

Člověk umývá houbou a přípravkem kolo automobilu Canva

Ne vždy chcete s autem, jehož karoserie potřebuje vyčistit, zajet do nejbližší myčky. Je to drahé a kartáče nejsou příliš šetrné k laku. Pokud se jim opravdu chystáte vyhnout, pak musíte dávat velký pozor na to, abyste domácím čištěním nezpůsobili více škody než užitku. Než napustíte kyblík s vodou, raději si přečtěte naše rady, které vám ušetří starosti s mytím auta tím nesprávným způsobem.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Slunci a dešti neporučíte

Prvním krokem k úspěšnému umytí auta je znalost předpovědi počasí. Není ideální, aby vám na druhý den po vyčistění auto hned zmoklo. Když tedy rosničky mluví o tom, že nás čeká pár dní hezkého počasí za sebou, připravte se na automobilovou očistu.

Auto umývejte pokud možno ve stínu. Při doteku by měl být povrch karoserie chladný, jinak začnou čisticí prostředky schnout rychleji, než potřebujete. Výsledek? Zanechají po sobě nepříjemné šmouhy. K samotnému mytí budete potřebovat dva kyblíky, mycí rukavice, kvalitní autošampon, hadry z mikrovlákna, houbu a přípravek na čištění kol. Nakonec se bude hodit i vysokotlaký čistič neboli wapka.

Mytí před mytím

Bezkontaktní „předmytí“ je velmi důležitou součástí celého procesu. Wapkou ostříkejte auto vodou. Nepoužívejte v této fázi žádný kartáč nebo smeták, na které občas narazíte v myčkách. Vaším cílem je tlakem odstranit co nejvíce povrchových nečistot. Pokud vezmete do ruky kartáč, zvlášť ten veřejně dostupný, pak vám hrozí, že nečistoty poškrábou lak. Dnes je běžně k dostání autokosmetika speciálně určená k „předmytí“, takže si nějakou určitě pořiďte.

Detail kapek vody na karoserii auta Canva

Radost z čistoty

V této fázi přichází na řadu ony dva kyblíky s vodou. V jednom ponechte vodu zcela čistou a do druhého nalijte podle návodu autošampon. Čisticí rukavici vždy po přejetí malé části vozu opláchněte v čisté vodě a zbavte ji tak nečistot. Následně přistupte k další malé části a pokračujte, dokud nejste maximálně spokojení.

V tomto případě postupujte odshora dolů – na kolech se samozřejmě drží nečistoty, které by mohly narušit lak i po opatrném opláchnutí. Po umytí opláchněte auto pořádně vodou tak, aby šampon nezůstal v žádné spáře.

Nezapomeňte ani na vnitřek vozu

Do sucha a naleštit

Mikrovláknovým hadrem pomalu a důkladně osušte celou karoserii. Pokud chcete investovat o něco více, pořiďte si speciální sušicí ručník. Po oschnutí se vrhněte na leštění – aplikátorem z mikrovlákna naneste trochu leštěnky na karoserii a krouživým pohybem ji rozetřete na malou část auta.

Pokračujte, dokud nebudete opravdu spokojeni s leskem, a poté vše rozleštěte mikrovláknovou utěrkou. Na konci by před vámi mělo stát auto kompletně zbavené veškeré špíny a bez škrábanců. Na tuto krásnou podívanou si ale připravte trochu více času – ideálně alespoň jedno dopoledne.

Vyleštěné černé auto Canva

Pozor na pokuty

Závěrem je třeba ještě varovat před tím, že auto nemůžete jen tak mýt na ulici. Ideální je vlastní prostor se zabezpečenou kanalizací, kde nehrozí ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod. V případě porušení vám hrozí pokuta.