Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak si zařídit a zorganizovat spíž? Potraviny, na které vidíte, se nezkazí

Jak si zařídit a zorganizovat spíž? Potraviny, na které vidíte, se nezkazí

Místo, kam ukládáme potraviny, by mělo být příkladně přehledné. Po pár měsících se ale ze spíže stane chaotická změť nejrůznějších otevřených balení, z nichž půlka je prošlá a o té druhé půlce ani nevíme. Abychom si ve spíži dokázali udělat pořádek, musíme k ní přistupovat, jako k dlouhodobému projektu a dobře si předem vše naplánovat. Tady jsou tipy, které vám pomohou si spíž dobře srovnat a ohlídat.

Přečtěte si také

Co dělají supermarkety s neprodaným jídlem?
Co dělají supermarkety s neprodaným jídlem?

Kam s ní a jak ji zařídit?

Nejdůležitějším prvkem ve spíži je její teplota, která by neměla příliš kolísat. S největší pravděpodobností zde budete skladovat ovoce a zeleninu, takže nepodceňujte dobrou větratelnost spíže. K umístění spíže potřebujete chladný a temný koutek, nejlépe orientovaný na sever.

Uvnitř si můžete spíž zařídit nejrůznějšími způsoby. Většinou se setkáte s radou, že police ve spíži by měly být postaveny ve tvaru L nebo U. Tím pádem totiž po otevření dveří můžete okamžitě zhlédnout všechen její obsah bez toho, abyste koukali za roh.

Co se hloubky polic týče, tak to nepřehánějte. Ano, na rozsáhlejší police se vejde více potravin, ale zároveň se tím zhorší kýžené vlastnosti dobré spíže, tedy přehlednost a dostupnost všeho, co do ní dáte. Hloubku bychom tedy radili zvolit kolem 25 až 35 centimetrů, ne větší. Výškový rozdíl mezi jednotlivými policemi se může různit podle toho, jaké potraviny se chystáte do pater vložit. V některých spížích najdeme šuplíky, které sice působí prakticky a mohou šikovně šetřit místo, hrozí u nich ale stejné problémy jako u hlubokých polic.

Vlastní průhledné obaly ve spíži usnadní hledání

Sejde z očí, projde

Samotné rozložení potravin ve spíži je věda sama o sobě, ale my vám v ní dáme bleskový rychlokurz. V první řadě platí, že nejčastěji používaná potraviny by měly být co nejvíce v linii očí a dobře dostupné, zatímco méně používané suroviny patří do nižších nebo vyšších pater. Nebojte se spíž přeskládat, když zjistíte, že majoránku sypete do jídla jednou za měsíc a ocet používáte dvakrát za týden.

Druhým důležitým faktorem je váha. Opravdu těžké nádoby patří na zem nebo maximálně do velmi nízkého patra. Především se tím zamezí nebezpečným pádům nádob z polic, které by mohly ohrozit vaše zdraví. I lahve s nápoji nechávejte na zemi. Jednak je to opět bezpečnější a navíc se jedná o nejchladnější místo v celé spíži.

Pokud na police skládáte potraviny v řadě za sebe a nejenom vedle sebe, tak buďte důslední a dopředu vždy strkejte balení, která mají nejblíže k vypršení doby svojí trvanlivosti. Vyhnete se tak velmi nepříjemným překvapením, kdy se za krásně čerstvou cibulí vynoří její zčernalá a napůl tekutá příbuzná.

potraviny na které vidíte neprojdou datumem spotřeby

Úklid je základ

Sice se do toho nikomu nechce, ale pořádný úklid potřebuje každých pár měsíců i ta nejlépe udržovaná spíž. Čím lépe se o ni staráte průběžně, tím lépe se vám bude uklízet. Proti nechtěným návštěvníkům z říše hmyzu si pořiďte vzduchotěsné dózy a také odpuzovače na přírodní bázi. Chemické jedy by pro vás totiž nakonec byly nebezpečnější než sem tam nějaký mravenec.