V současné době je moderním stylem života strava bez masa. Uchylují se k ní hlavně ti, kteří vidí etický problém v porážce zvířat. Historie vegetariánství sahá daleko do minulosti, a to do 7. století před naším letopočtem, nejedná se tedy o nic nového, co by lidstvo ještě nikdy nepraktikovalo. Má bezmasá strava nějaké výhody? Prozradíme tři recepty bez masa, po kterých se budou i milovníci masa olizovat.
Když přihlédneme k některým studiím, vychází z nich vegetariánství docela dobře. Přispívá totiž ke snížení kardiovaskulárních chorob a cukrovky 2. typu u vegetariánů. Na druhou stranu jiné studie poukazují na zvýšení duševních onemocnění, poruchám krevních destiček a alergií u těch, kteří ze své stravy maso vyloučili. Na vině však může být špatná vegetariánská strava a nedostatečná konzumace B12.
Vegetariáni obecně přijímají méně nasycených tuků, cholesterolu a živočišných bílkoviny. Naopak je jejich stravování bohaté na vlákninu, draslík, hořčík, kyselinu listovou a antioxidanty - hlavně vitamín C a E.
Aby lidského tělu nechyběly důležité látky, je také vegetariánskou stravu nutné dobře naplánovat. Jedině pak obsahuje všechny živiny jako běžná strava s masem.
Kvalitní bílkoviny lze získat z konzumace mléka a mléčných výrobků nebo vajec. Zdravé je jíst také pohanku, dýňová semena, chia semínka, fazole nebo sóju. Na železo jsou bohaté zvláště černé fazole, kešu, konopná semena, brokolice, čočka, ovesné vločky, hlávkové zelí, špenát, cizrna nebo celozrnný chléb. Významné množství vápníku najdeme v brokolici nebo kapustě. Vitamin D získáme z častého pobytu na slunci nebo potravinovými doplňky, jež jsou o vitamín D obohacené.
Významnou základní surovinou, z níž jde připravovat pokrmy, je sojové maso. Jedná se o dehydratovaný texturovaný sojový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Jeho velkou výhodou je snadná dostupnost a cena, protože patří k levným potravinám a přitom jde z něho připravit nejrůznější jídla, jež jsou velmi chutná a na první pohled k nerozeznání od pravého masa.
Na tomto výborném guláši ze sojového masa si opravdu pochutnáte, ať jste, či nejste vegetariáni.
Připravte si
Postup práce
Vyrábí se fermentací ze sóji. Tempeh je oblíbený hlavně na ostrově Jáva, proto se mu také říká javánské maso. Obsahuje vysoký podíl proteinů, vlákniny i vitamínů - například B12.
Postup práce
Další surovinou, jež mohou vegetariáni používat, je tofu, které se vyrábí srážením sojového mléka. I z něho lze připravit chutné teplé i studené pokrmy. V obchodní síti najdete buď to neochucené bílé, nebo marinované či uzené. Záleží pak na fantazii kuchaře, jak si s ním poradí. Výborné je tofu používat například do zeleninových salátů.
Zpestřit svůj jídelníček bezmasými pokrmy může i ten, který maso běžně konzumuje. Vyzkoušejte například kombinaci uzeného tofu s pórkem a s dušenou rýží.
Připravte si
Postup práce