Jak vybrat trampolínu? Zohledněte umístění, bezpečnost i velikost skákací plochy

Chlapec leží na trampolíně Jacob Lund / Shutterstock.com

Trampolíny se v posledních letech staly velkým hitem. Není divu, zábavu si s nimi užijí děti i dospělí a kromě běžnějších venkovních modelů se najdou i varianty do bytu. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv typ, věnujte výběru dostatek času, zaměřte se na kvalitu, bezpečnosti i rozměry. Sledujte ale i ceny, které mohou být v rámci sezónních akcí mnohem zajímavější.

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Jak velkou trampolínu koupit?

Běžná venkovní trampolína pro děti má průměr skákací plochy minimálně 300 až 305 centimetrů. Samozřejmě ale existují i mnohem větší varianty. Záleží na počtu dětí, které ji budou používat, i na tom, jak velkou máte zahradu. Kolem by každopádně mělo zůstat zhruba jeden a půl metru místa. Jinak tomu bude u fitness nebo jumping trampolíny pro dospělé, která je určená primárně k posilování. Tentokrát se ale zaměříme hlavně na dětské varianty. Jejich dalším specifikem jsou měkčí a lehčí pružiny, díky kterým děti i bez větší námahy vyskočí vysoko.

Pořídíte trampolínu dětem v akci?

Jsou vaše děti na trampolíně v bezpečí?

Kvalitu a bezpečnost dokládají oficiální certifikáty. Hledejte tedy označení GS nebo TUV, které zaručuje splnění normy ČSN EN 1176. Naopak nekvalitní modely poznáte mnohdy už na první pohled, a to podle nesprávného přichycení ochranné sítě, mají nízkou hustotu a snadno se protrhnou.

Díky kvalitnímu rámu trampolína dlouho vydrží a bude dostatečně bytelná. Ideální je pro tyto účely ocelová konstrukce, která má mnohem vyšší odolnost než hliník nebo plast a poradí si s rozmary počasí i neúnavnými skokany. Stabilitu pak podpoří i zapuštění trampolíny do země. Otázkou pak je, jestli zainvestovat do mrazuvzdorné varianty, nebo trampolínu na zimu uklidit.

Dvě děti na trampolíně Martin Novak / Shutterstock.com

Na co si dát pozor při výběru venkovní trampolíny?

Počítejte s tím, že stabilní ocelová konstrukce ve větší velikosti něco váží. Takovou trampolínu tedy volte jen v případě, že ji nebudete často přemisťovat. Pro tyto účely naopak doporučujeme odlehčené, nebo dokonce skládací verze. Rozptyl je pro vaši představu opravdu veliký, začíná na zhruba 10 kilogramech a končí až na sedminásobku.

Zahradní varianty jsou ve všech směrech velkorysejší. Dětem bude nejspíš stačit nosnost okolo 100 kilogramů, ale pokud se občas rádi přidáte, doporučujeme maxi varianty s průměrem okolo čtyř metrů a nosností nad 150 kilogramů. Maximální hodnoty nikdy nepřekračujte, a to ani u extra kvalitních kusů. Hrozilo by utržení pružin, které drží skákací plochu, a to by mohlo vést i k vážným úrazům.

Pružin je na trampolíně 40 až 100 podle velikosti rámu. Slouží jako důležitý bezpečnostní prvek, proto při nákupu dbejte na jejich odolnost a do exteriéru ideálně vybírejte verze s kryty pružin, které je chrání proti korozi. A pokud se vám na pružinách cokoliv nezdá, raději je včas vyměňte.

Malé trampolíny dovnitř

Trampolínu si můžete pořídit, i když nemáte zahradu. Záleží, jestli chcete fitness model na posilování s madly a různými vychytávkami nebo skákací variantu pro děti. Malé trampolíny do bytu mohou mít průměr jen kolem 90 centimetrů, vejdou se tedy téměř kamkoliv. Jen pozor, co na vaši novou zábavu řeknou sousedi.

Kolik stojí trampolína?

Nejlevnější trampolíny se dají sehnat i za stovky korun. Takové modely ale většinou prodávají neznámé e-shopy a bezpečnostní certifikáty byste u nich hledali marně. Naopak u značek Marimex nebo Hornbach máte jistotu vysoké kvality a v akci i tam seženete trampolíny poměrně levně. Nejmenší modely začínají zhruba na třech tisících korun. Ceny fitness trampolín pro domácí použití jsou nižší, protože jejich materiály nemusí odolávat povětrnostním podmínkám.