8 tipů, kam doma schovat peníze a drobné cennosti bez trezoru

Kdo nechce přijít o peníze, měl by jim najít skrýš. Canva

Kam schovat cenné věci bychom neměli řešit jen před odjezdem na delší dobu, vždyť zloději se k nám mohou vloupat kdykoliv, když nejsme doma. Co tedy dělat, abychom zabránili lidem s nekalými úmysly najít naše cennosti a peníze ve chvíli, kdy už se dostali k nám domů? Pojďme se podívat na 8 jednoduchých tipů.

Přečtěte si také

Čtyři zdravé kaše, které vám pomohou s hubnutím

1. Buďte chytřejší než zloděj

„Dáme peníze do sáčku v záchodové nádržce, tam se nikdy zloděj nepodívá,” je bohužel velmi častý a špatný nápad. Ve skutečnosti patří záchodová nádržka k prvním místům, kam zloděj ve vašem domě zamíří. To stejné platí o krabicích zasunutých pod skříně, stupačkách nebo snadno dosažitelných místech pod kobercem a kuchyňskou linkou.

Na moderní zloděje budete muset vyzrát lepšími triky. Některé z nich se hodí pro každodenní použití, po jiných sáhnete spíše ve chvíli, kdy se máte z domova vzdálit na delší dobu.

2. Myslete chladně

Peníze a cennosti zabalte do alobalu stejně jako zbytky potravin. To stejné proveďte u dalších produktů v ledničce. Zloděje přestane rozbalování uzenin a pomazánek rychle bavit. Dávat věci do ledničky může znít jako praštěný nápad, ale funguje. Věřte, že nebudete první ani poslední, kteří to tak udělají. Jen pozor na vlhkost a možné poškození cenností.

3. Nostalgie k nezaplacení

Vložte bankovky nebo šperky do tenké obálky a přilepte ji na zadní stranu fotografií v rámečcích pověšených na stěně. Zloději většinou nebývají sentimentální typy a fotky je nezajímají.

4. Nechte peníze růst

Baví vás zahradničení? Tak jste možná už našly ten nejvhodnější plácek nebo květináč, kam schránku s penězi a cennostmi uložit. Zkuste především místo, na které se nedokáže dostat ani sousedův pes. Třeba skleník se zeleninou.

Vaši sousedé zároveň poskytují další úroveň ochrany. Když totiž vědí, že jste právě na dovolené, postava šmejdící na zahradě určitě upoutá jejich pozornost. U tohoto tipu si dejte jen pozor na vlhkost, schránka musí být vodotěsná.

Napadlo by vás schovat cennosti do skleníku? Canva

5. Nechte vlka nažrat

Zloději většinou nemají na svoje řádění příliš mnoho času a budou vděční, když rychle najdou to, pro co do vašeho domu přišli. Nastražte tedy menší obnos a pár bezcenných šperků na dobře viditelné místo. Záškodník bude mít pocit, že se rychle a snadno obohatil, zatímco vy nepřijdete o nic opravdu důležitého.

6. Kulturní úschovna

Pokud máte doma rozsáhlou knihovnu nebo sbírku DVD filmů, uschovejte cennosti v jejích útrobách. Samy o sobě mají knihy či nosiče malou cenu a prohrabovat se každým kouskem zabere zloději příliš mnoho času.

Schovávat peníze do knih? A proč ne, projít je by zabralo zločinci až mnoho času. Canva

7. Kam se žádný chlap nepodívá

Ženy bývají obviňovány z toho, že tráví příliš mnoho času v koupelně. Zloděj si zřejmě u vás doma vanu nenapustí, ale nějakou chvilku potenciálním koupelnovým skrýším věnovat nejspíš bude. Proto je dobré vybrat místo, které je pro muže (pravděpodobnější pohlaví zlodějů) prakticky neviditelné. Skvěle se hodí balení vložek nebo krabička na tampony.

8. Zkuste radši banku

Pokud máte doma příliš mnoho hotovosti, pak rozhodněte popřemýšlejte o jejím (alespoň přechodném) uložení v bance – a to stejné platí i o špercích nebo cenných papírech. Ne každá banka nebo pobočka nabízí bezpečnostní schránky, informujte se tedy dopředu, jaké možnosti uložení máte. I sebelepší schovku doma může zloděj prokouknout, dostat se do bankovního sejfu už bývá horší. Kromě toho zde budou vaše cennosti i pojištěné.

A nezapomeňte: jakmile jednou něco schováte, je dobré si opravdu dobře zapamatovat, kam jste to dali. Taky by se vám totiž mohlo stát, že věc během úklidu omylem vyhodíte.