Od března 2024 zdraží dálniční známky. Jak při jejich nákupu ušetřit?

Dálniční známky za rok 2020 Ministerstvo dopravy České republiky

O tom, že dálniční známky zdraží, mluví ministerstvo dopravy již několik let. Nyní potvrdilo, že ceny vzrostou počínaje březnem 2024 dokonce o 800 Kč. Cena tak ze současných 1 500 Kč za roční známku stoupne o více než 50 % na 2 300 Kč. Novinkou je zavedení poplatku 570 Kč pro hybridy. Elektromobily budou nadále zcela osvobozeny.

Přečtěte si také

Nejsou to jen limonády nebo sladkosti. 4 nejhorší potraviny z obchodu, které vám ničí střeva

Dálniční známka zdraží o 800 Kč

Součástí konsolidačního balíčku vlády je i změna ceny dálniční známky. Ministerstvo dopravy informovalo, že od března příštího roku zdraží dokonce o 800 Kč. „Současná cena dálniční známky je platná již od roku 2012 a v důsledku vývoje cenové úrovně se propadla její reálná hodnota,“ dočteme se ve vládní prezentaci.

„Jelikož jsou sazby dálničních známek nastaveny fixní částkou a vlivem růstu cenové hladiny jejich výše postupem času reálně klesá, je nutné jejich cenu pravidelně valorizovat,“ stojí dále v textu. Cena vzroste ze současných 1 500 Kč na 2 300 Kč.

Vraťte svému miláčkovi zašlý lesk

Kdo musí mít dálniční známku?

Cenu 2 300 Kč budou platit řidiči většiny osobních aut. Majitelé aut na zemní plyn či bioplyn by měli platit 1 150 Kč a pro řidiče vozů na vodíkový pohon a historických automobilů je pohyb po dálnici dále zdarma. Novinkou je zavedení poplatku 570 Kč pro hybridní auta, naopak elektromobily budou dálnice brázdit stále zadarmo.

Auta jedoucí na dálnici mirrra3 / Shutterstock.com

Jak za nákup dálniční známky ušetřit?

Většina řidičů dává při nákupu známky přednost ročnímu kuponu, který si pořizují na začátku nového roku, což je pozůstatek z někdejšího období papírových kuponů, které platily v konkrétním kalendářním roce.

Pokud vám platnost dálniční známky skončí až v průběhu března, kdy už bude validní nová cena, můžete si novou zakoupit již 29. února a nastavit platnost od 29. března.Kdo si dálniční známku koupí 29. února a nastaví platnost od 29. března, zaplatí ještě původní cenu,“ potvrdil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Roční známka jim pak bude platit do 29. března 2025.

Mějte svůj telefon bezpečně na očích

Měsíční dálniční známka v České republice

Co se týče známky s klouzavou platností, v současnosti je možné pořídit ji s tříměsíčním předstihem, od nového roku se však tato lhůta zkrátí na jeden měsíc. Novinkou je jednodenní známka za 200 Kč.

Dalším způsobem, jak ušetřit při koupi známky, je zakoupit známku na kratší časový úsek. Pokud po dálnici nejezdíte denně a objevíte se na ní pouze jednou dvakrát za rok, když jedete na letní dovolenou nebo na hory, vyplatí se vám zakoupit buď desetidenní kupón za 270 Kč, nebo měsíční za 430 Kč. Tyto krátkodobé známky paradoxně od příštího roku zlevní, a to díky pravidlům Evropské unie, která stanovují maximální procento ceny z ročního kuponu.

Muž tankuje vozidlo mpohodzhay / Shutterstock.com

Kde koupit dálniční známku?

Známku koupíte buď na e-shopu www.edalnice.cz, na pobočkách České pošty nebo čerpacích stanicích EuroOil. Se zavedením nových cen bude navíc e-shop propojen s registrem vozidel, takže vám po zadání SPZ nabídne relevantní výsledky přímo pro váš typ vozu.

To může značně snížit nebezpečí nákupu špatného kuponu. Česká republika je, co se týče trestů za neplatnou dálniční známku, velmi striktní a patří mezi nejpřísnější země v Evropě. Na místě může řidič dostat pokutu až 5 000 Kč a ve správním řízení hrozí i 20 tisíc.