Zelná šťáva je lékem i vitamínovou bombou. Jak si ji vyrobit čerstvou i fermentovanou?

Zelná šťáva, zelí a kysané zelí PhotoSGH / Shutterstock.com

Zájem o zdravý životní styl rok od roku roste a v rámci jeho podpory vyhledává mnoho lidí nejrůznější produkty, které dokážou podpořit detoxikaci a správné fungování organismu. Zelná šťáva je více než jen zdravý nápoj, jde o všelék, který znali už naši předkové. Je levná, snadno dostupná a každý si ji může vyrobit svépomocí. Jak na to?

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Co je zelná šťáva?

V Čechách a na Slovensku by se dalo zelí označit za národní zeleninu. A není divu, obsahuje celou řadu vitamínů. Nemusíte ale jíst jen zelí samotné, zelná šťáva představuje mnohem jednodušší způsob, jak do sebe dopravit důležité živiny.

Pro tyto účely se používá jak syrová šťáva, tak i fermentovaná. Jaký je mezi nimi rozdíl? Syrové zelí je přirozeně nabité mnoha vitamíny a minerály, které jsou obsažené v zelné šťávě. Kysané zelí prochází procesem fermentace či také kysání, který jej obohatí o kultury bakterií důležitých pro střevní mikroflóru. Složení šťávy z kysaného i čerstvého zelí se tedy liší v množství vitamínů a dalších látek, ale obě jsou mimořádně zdravé.

Podpořte své zdraví

Kde zelnou šťávu sehnat?

Zelnou šťávu si můžete koupit i vyrobit. V obchodech se zdravou výživou i na internetu jde o populární produkt, jehož cena se pohybuje kolem 100 Kč za litr. Můžete narazit dokonce na směsi, které obsahují i jiné šťávy, například z červené řepy.

Je třeba myslet na to, že jde o šťávu ze zakysaného zelí. Pokud chcete čerstvou zelnou šťávu, můžete si ji vyrobit svépomocí. Vyzkoušejte náš recept!

Výroba zelné šťávy Katrinshine / Shutterstock.com

Recept na čerstvou šťávu ze zelí

Ingredience:

  • 1 středně velké, nadrobno nakrájené červené nebo bílé zelí
  • ½ oloupaného jablka zbaveného jádřinců
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
  • 1 oloupaný citron
  • šálek vody

Příprava:

  1. Vložte všechny ingredience do mixéru.
  2. Mixujte je, dokud nevznikne hladká pasta.
  3. Směs přeceďte přes plátýnko do misky nebo nádoby.

Recept na fermentovanou šťávu ze zelí

Ingredience:

  • 1 středně velké, nadrobno nakrájené červené nebo bílé zelí
  • 1 litr vody
  • 2 lžičky soli

Příprava:

  1. V mixéru najemno rozmixujte zelí.
  2. Přidejte vodu, sůl a směs opět důkladně rozmixujte.
  3. Umístěte do skleněné lahve, kterou zavřete.
  4. Nechte fermentovat 4–5 dní při pokojové teplotě.
  5. Směs přeceďte přes plátýnko do misky nebo nádoby.
Hlávky zelí a nakrájené zelí New Africa / Shutterstock.com

Jak zelnou šťávu užívat?

Ideální množství je pít buď jednou denně 200 ml, nebo dvakrát denně 100 ml šťávy. Nejprve začněte malým šálkem, abyste ověřili, zda vaše tělo šťávu dobře snáší. U některých lidí se mohou objevit bolesti břicha. Zelí totiž obsahuje typ sacharidů nazývaných fruktany, které mohou být pro lidi se syndromem dráždivého tračníku náročné na trávení.

Obsažené látky také mohou interagovat s některými léky. Vyhněte se proto šťávě ze zelí, pokud užíváte léky na ředění krve. Také by ji neměli pít lidé, kteří mají problémy se štítnou žlázou. Zelí totiž obsahuje látky zvané goitrogeny, které mohou bránit transportu jódu do štítné žlázy.

Pečujte o svou střevní mikroflóru

Zdravotní přínosy zelné šťávy

  • Antioxidační vlastnosti – Má vysoké množství antioxidantů, které dokážou redukovat volné radikály v těle.
  • Podpora imunity – Mezi hlavní výhody patří poskytnutí vynikajícího štítu pro imunitní systém pomocí vitamínu C, antioxidantů a minerálů posilujících imunitu.
  • Protizánětlivé účinky – Ty pocházejí z protizánětlivých sloučenin včetně sulforafanu a kaempferolu, silných antioxidantů.
  • Detox – Význam pro detoxikaci těla pochází z vysokého množství minerálů, jako je křemík a síra. Tyto minerály pomáhají odstraňovat odpad z buněk a zlepšují vstřebávání živin.
  • Protirakovinné účinky – Má několik jedinečných antioxidantů, jako je isokyanát a sloučeniny síry, které chrání buňky před karcinogeny tím, že zabraňují oxidativnímu stresu.
Mužské ruce vyrábí zelnou šťávu Floki / Shutterstock.com
  • Snížení cholesterolu – Mezi výhody jejího pití patří prevence vysoké hladiny škodlivého cholesterolu, který může způsobit srdeční problémy.
  • Podpora srdce – Červené zelí obsahuje sloučeniny zvané antokyany, které dodávají zelenině její barvu. Tento pigment snižuje riziko srdečních onemocnění. Zelí obsahuje více než 36 druhů silných antokyanů.
  • Snížení krevního tlaku – Je zde hojně zastoupen draslík, prvek, který funguje jako vazodilatátor. Výsledkem je, že konzumace zelné šťávy může zlepšit funkci svalů, nervového systému a snížit riziko srdečního infarktu, mrtvice a aterosklerózy.
  • Podpora při hubnutí – Pravidelné pití podporuje štíhlou linii. Navíc pomůže odstranit zbytečné toxiny ve vašem těle, což pročistí horní část střev. Tento proces umožňuje zhubnout efektivně a zdravě.
  • Zpomalení stárnutí – Pravidelná konzumace může pokožce prospět. Stárnutí pokožky je do značné míry zpožděno pomocí bohatého množství vitamínu C. Vitamín A a vitamín D spolupracují na ochraně pokožky před UV zářením, díky čemuž je pokožka čistá a zářivá.

Zelná šťáva má ale příznivé účinky také na růst vlasů, pomáhá při léčbě gastritidy a přispívá ke snižování hladiny cukru v krvi.