ČOI si posvítila na vánoční řetězy: Odhalila modely, které jsou velmi nebezpečné

Vánoční rozvícený řetěz STILLFX / Shutterstock.com

I když se blíží léto, pro Českou obchodní inspekci to není překážka k tomu, aby kontrolovala vánoční dekorace. Tentokrát se zaměřila na vánoční řetězy. V období kolem Vánoc si lidé chtějí užívat pohodu, pečení cukroví, vybírání dárků a výzdobu domova. Právě tato činnost může být i životu nebezpečná, a to tehdy, pokud se vyberou produkty, které dokážou vážně ohrozit naše zdraví. Jaké produkty inspekce odhalila a v čem spočívá jejich nebezpečí?

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Vánoční řetěz

Ve snaze ušetřit se řada spotřebitelů uchýlí k nákupu světelných ozdob v pochybných eshopech nebo na tržnicích. Mnoho takových produktů může ohrozit vznikem požáru nebo poškozením zdraví. Nákup by měl probíhat výhradně u renomovaných prodejců, kteří prodávají ozdoby ze zdravotně nezávadných materiálů a splňují bezpečnostní normy. Světelné řetězy do interiéru by měly mít stupeň ochrany IP20 a v případě exteriéru minimálně IP44. ČOI odhalila celkem tři produkty, které představují nebezpečí a neměly by být používány.

Světelný řetěz LED diody

Tento výrobek má LED diody s nevyměnitelnými světelnými zdroji, je opatřený elektronickou jednotkou pro tvorbu světelných efektů a dvojpólovou vidlicí v papírovém kartonovém obalu.

Nebezpečný výrobek s názvem: Světelný řetěz LED diody ČOI
Nebezpečný výrobek s názvem: Světelný řetěz LED diody ČOI

Název výrobku: Světelný řetěz LED diody

Typ / číslo modelu: světelný řetěz / AG-250LED

Distributor: VIETPRO s.r.o., Sokolovská 2120/78, Plzeň

Země původu: Čína

Na obalu je uvedeno: 250LED Vánoční světelný řetěz AG-250LED, 25 m + 1,5 m s 8 programy, vyrobeno v Číně

Riziko: Napájecí přívod není k elektronické jednotce pro světelné efekty bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení. Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Po kontaktu s nimi může dojít k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu. Stejné riziko představuje elektronická jednotka pro světelné efekty, která není dostatečná. Z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku.

ČOI uložila prodejci zákaz dodávání uvedeného výrobku na trh. Produkt byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate.

Světelné řetězy mají v akci po celý rok

Světelný řetěz LED studené bílé 200LED

Tento vánoční světelný řetěz má svíčky s nevyměnitelnými světelnými zdroji. Je opatřený elektronickou jednotkou pro tvorbu světelných efektů a dvojpólovou vidlicí v papírovém obalu.

Nebezpečný výrobek s názvem: Světelný řetěz LED studené bílé 200LED ČOI
Nebezpečný výrobek s názvem: Světelný řetěz LED studené bílé 200LED ČOI

Název výrobku: Světelný řetěz LED studené bílé 200LED

Typ / číslo modelu: Lampki Choinkowe LED

Distributor: NOVEX PLUS, s.r.o., Husova 286, 73961 Třinec

Země původu: Čína

Na obalu je uvedeno: CE, grafická značka třídy ochrany II, RoHS, označení stupně krytí IP44, grafická značka pro vnitřní a vnější použití, informace v 8 jazycích (informace v českém jazyku není), 200 Lights, informace o délce světelného řetězu.

Riziko: Vysoké riziko úrazu elektrickým proudem, které může vést až smrti uživatele tím, že se uživatel dotkne přístupných živých částí výrobku v důsledku vytržení nedostatečně mechanicky zajištěného napájecího přívodu z elektronické jednotky.

ČOI uložila prodejci ochranné opatření, kterým je okamžité stažení výrobku z trhu nebo který byl už uveden na trh. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate.

Vánoční LED svíčky

Výrobkem je vánoční světelný řetěz s LED svíčkami, které nelze vyměnit. Je opatřený elektronickou jednotkou pro tvorbu světelných efektů a dvojpólovou vidlicí v plastovém průhledném obalu.

Nebezpečný výrobek s názvem: Vánoční LED svíčky ČOI

Název výrobku: Vánoční LED svíčky

Typ / číslo modelu: světelný řetěz / neuvedeno

EAN: 1040856000006

Identifikační údaje dovozce: Lindading s.r.o.

Distributor: FIRST-NT, s.r.o., Evropská 2485/30, 35002 Cheb

Země původu: Čína

Na obalu je uvedeno: Lindading s.r.o., vyrobeno v Číně.

Riziko: Napájecí přívod není k elektronické jednotce pro světelné efekty bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení. Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Při kontaktu s živou částí, která je pod napětím, dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu. Další vážné riziko úrazu může být způsobeno tím, že mechanická pevnost elektronické jednotky pro světelné efekty není dostatečná. Z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Rovněž i v tomto případě hrozí stejné riziko.

ČOI uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání na trh uvedeného výrobku, jež je nebezpečný a který už byl uveden na trh. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate.